Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy polsat? Jak znaleźć kanały?

jacek20084 21 Mar 2008 20:25 21908 19
    jacek20084
    Level 24  
    Witam! Od wczoraj mam cyfrowy polsat i jak chce znalezc kanały to na pierwszym pasku mam ok 70% a na drugim cały czas 0% :( Co jest nie tak czemu nie moge znalezc dolnego paska zeby było wiecej procent??

Dodano po 7 [minuty]:

Cyfrowy polsat? Jak znaleźć kanały? na tym pasku mam cały czas 0% i nie wiem dlaczego tak jest :( help !!!
    drajmer
    Level 15  
    Brak tego paska to źle ustawiona antena po prostu... Prawdopodobnie masz ją skierowaną na Astrę lub innego satelitę albo jeśli używasz zeza pomieszałeś diseqC.
    jacek20084
    Level 24  
    noe ale jak zle ustawiłem jak wszyscy tak maja a ja nie ?? a co to astra i jakiego zera?? ja mam zestaw z polsatu.
    drajmer
    Level 15  
    Jak nie wiesz co to Astra to weż lepiej fachowca bo zestaw Polsatu sam się nie ustawi. Masz antene ustawioną NIE NA SATELITĘ HOTBIRD, którego chcesz odbierac bo na nim są transpondery Cyfrowego Polsatu.

"noe ale jak zle ustawiłem jak wszyscy tak maja a ja nie ??" - :D
  • Helpful post
    mar_tronik
    Level 16  
    Antena satelitarna nie działa tak jak naziemna (nie wystarczy ustawić jej "tak jak mają wszyscy". Na oko się nie da). Należy ustawić ją precyzyjnie na satelitę HOTBIRD. Proszę ustawić kąt elewacji na jakieś 30 stopni (podziałka na uchwycie anteny) i bardzo powoli przesuwać i obserwować wskaźnik na ekranie TV. Gdy zaświecą się obydwa paski, należy ustawić maksymalny poziom jakości, a potem ewentualnie (jeśli zajdzie taka potrzeba) skorygować jeszcze kąt elewacji - powodzenia!
    jacek20084
    Level 24  
    no ja wiem ze trzeba ustawic na satelite :D:D. to jutro trzeba ustawic 30 stopinie i najwierw trzebac rekami i szukac potem ja przykrecic i ustawic dokładnie??
    $=Bongo=$
    Level 11  
    Dla mnie ustawienie anteny to pestka,a wzywanie fachowca po co
    Wystarczy dac na ustawieniach "sprawdz sygnal" transponder na 12188/V i szukac najlepszego sygnalu
    pajo21
    Level 35  
    $=Bongo=$ wrote:
    Dla mnie ustawienie anteny to pestka,

Nie wszyscy są takimi geniuszami jak TY.
    LeDy
    Level 43  
    pajo21 wrote:
    Do normalnego odbioru przy dokładnym ustawieniu wystarczy standardowa polsatowska czasza 70cm.
    Ten normalny odbiór to byle deszcz , śnieg i masz po odbiorze. Poza tym ile uzyskasz max. sygnału na tym małym talerzyku( on ma chyba 70x60 czyli ok. 65cm a nie 70, ok. 50% -dokładna( jakość) ?.Na 80 można już uzyskać (Echostar) ok. 65% i więcej.
    Z instrukcji Polsatu cenne jest to :
    Quote:
    Przy ustawianiu siły i jakości sygnału warto skorzystać z usługi specjalisty, który dysponuje profesjonalnym miernikiem poziomu sygnału.
    i ma praktykę.
    redrat
    Level 1  
    Miałem podobny problem sygnał z satelity był ok 60-70% a zero sygnału na dolnym pasku, pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych tunera i sygnał pojawił sie od razu. :P
    pajo21
    Level 35  
    LeDy wrote:
    pajo21 wrote:
    Do normalnego odbioru przy dokładnym ustawieniu wystarczy standardowa polsatowska czasza 70cm.
    Ten normalny odbiór to byle deszcz , śnieg i masz po odbiorze. Poza tym ile uzyskasz max. sygnału na tym małym talerzyku( on ma chyba 70x60 czyli ok. 65cm a nie 70, ok. 50% -dokładna( jakość) ?.Na 80 można już uzyskać (Echostar) ok. 65% i więcej.
    Z instrukcji Polsatu cenne jest to :
    Quote:
    Przy ustawianiu siły i jakości sygnału warto skorzystać z usługi specjalisty, który dysponuje profesjonalnym miernikiem poziomu sygnału.
    i ma praktykę.
    Tak się składa że jestem instalatorem i nie mogę się z tobą zgodzić.
    Jakość jaką można uzyskać na standardowej antenie polsatu to ponad 70% i jest wystarczająca do odbioru nawet podczas złej pogody.
    Powiem więcej nawet tunery N-ki podpięte do anteny C+ czyli mniejszej od polsatowskiej pokazują sygnał 70%(jakość).W żadnym wypadku nie można twierdzić że przy takich małych antenach podczas deszczu traci się sygnał uniemozliwiający odbiór programów.Nie zdażyło mi się jeszcze wymieniać anteny polsatowskiej na coś większego co świadczy że jest wystarczająca.
    LeDy
    Level 43  
    Tak się składa , że też zakładam satelity. Na Samsungu i talerzu Polsatu ja uzyskuje ok. 70% a na talerzu 80cm powyżej 80%. Na Echostarach jednak przy "polsatowskim" talerzu nie więcej jak 55%(oczywiście dolny pasek) . Jeszcze więcej nie ustawiłem. W to samo miejsce podłączony tuner Ferguson pokazuje 90-99 % a tuner Cyfry+ > 4-4,3 i na zielono czyli bardzo dobry.
    pajo 21 - widzę ,że zmieniłeś post. Dzięki.
    kennymc
    Level 12  
    Witam

Ostatnio zainstalowalem w domu cyfrowy polsat. Czasza polsatowska, dekoder Echostar717. Samodzielnie ustawilem sygnaly - moc na okolo 90% (gorny pasek), jakosc na 67% (dolny pasek), ale na drugi dzien jakosc spadla do 65% - pewnie wskutek jakichs naprezen. W zaleznosci od pogody sygnal pogarsza sie maksymalnie o kilka procent (silny wiatr i mocy deszcz).

Jedna osoba w tym watku napisala, ze przy gorszym sygnale nie zauwaza sie pogorszenia jakosci obrazu. Nie wiem czy moge sie z tym zgodzic, poniewaz przy gorszym sygnale wystepuje wiecej przeklamanych bitow - co w odpowiedzi ujawni sie chyba gorszym obrazem. Pisze to na podstawie wlasnych obserwacji - bo wydaje mi sie, ze jakosc obrazu jaka osiagnalem nie jest taka jaka powinna byc. Jest to roznie z roznymi kanalami. Wizualnie jakosc odbioru moge ocenic np. na podstawie loga danego kanalu - bywa rozmyte, niewyrazne, zacieniowane. Telewizor mam raczej dobry - sony wega 32 panoramiczny 100 hercowy i tak do konca nie jestem zadowolony z jakosci odbioru i choc mysle, ze jest wystarczajaca by czerpac przyjemnosc z ogladania, wiem ze moze byc lepsza.
    Jesli posiada ktos jakies informacje odnosnie tego co napisalem to Prosze o odpowiedz, a w szczegolnosci interesuje mnie jak wplywa slabszy sygnal na jakosc obrazu? Ze wzgledu na to, ze podejzewam, ze niezbyt optymalnie usytuowalem antene, chcialbym zapytac ile mozna maksymalnie osiagnac na sprzecie jaki posiadam (mam na mysli dekoder i antene)?
    Przy instalacji anteny troche poeksperymentowalem. Kilka procent mozna zyskac jesli bardzo starannie i POPRAWNIE oprawi sie przewod antenowy (oczywiscie jest lepiej jak przewod jest lepszej jakosci). Trzeba tez uwazac na zaklucenia od innych przewodow - unikac rownoleglego ukladania.

Pozdrawiam
    pajo21
    Level 35  
    Nie ma róznicy w jakości obrazu czy sygnał jest 65% czy też 100%.Jeżeli sygnał spadnie poniżej pewnej granicy to po prostu znika lub pokseluje.
    To nie są tunery tunery analogowe i sygnał nie pogarsza się z chwilą zmniejszenia jakości sygnału.
    Tunery polsatu to nie jest szczyt techniki i nie należy spodziewać się rewelacji.Poza tym różne kanały są na różnym poziomie jakości i zależy to od nadającego.Na przykład dosył jedynki i dwójki w CP jest z nadajnika naziemnego.
    jacek20084
    Level 24  
    tez tak mysle i to sam zauważyłem jak miałem 65% a potem spadło do ok 52% to obraz sie nie zmienił. pozdr.
    kennymc
    Level 12  
    Nadal martwia mnie jednak te przeklamane bity, bo informacje w postaci cyfrowej sa przeciez dostarczane do dekodera poprzez sygnal nosny, ktory jest analogowy, a skoro tak jest to jest on narazony na znieksztalcenia. Kwestia jest tutaj w jakim stopniu mozna zaklucic taki sygnal. Co do tego nie mam rzetelnej wiedzy. Ale skoro piszecie, ze nie ma roznicy w jakosci obrazu przy roznicy okolo 30% sygnalu to widocznie sprzet i oprogramowanie "robia swoje".

Dzieki za odpowiedz!!

Szkoda, ze przed zakupem sprzetu nie poczytalem na forach jak to jest z tymi dekoderami, bo moze lepiej bylo troche zainwestowac i cieszyc sie lepsza ogolnie "jakoscia".

Poswiece jeszcze troche czasu jak bede w domu, zeby na wlasne oczy przekonac sie czy przy slabym sygnale obraz bedzie na podobnym poziomie jak przy najwyzszym jaki udalo mi sie ustawic, czyli te 67%.

Pozdrawiam!
    pajo21
    Level 35  
    Zakłócenia sygnału występują i wtedy pogarsza się BER co prowadzi do zmniejszenia jakości sygnału nawet przy dobrze ustawionej antenie.Dlatego cała instalacja powinna być wykonana prawidłowo,na dobrych materiałach.