Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migomat (półautomat spawalniczy) inwertorowy - pomocy.

MatiZ 22 Mar 2008 18:25 3845 0
    MatiZ
    Level 15  
    Witam kolegów. Założyłem ten post, zeby skonsultować kilka problemów które mnie dręczą. Mianowicie: Jestem w trakcie budowy migomatu inwerterowego, chciałbym uzyskać prądy spawania 50-200A przy napięciu do 20V, czyli spawać drutami 0.6, 0.8, 1.0. Na załączonych zdjęciach widać głowne elementy które już posiadam: Transformator ze spawarki TIG o prądzie wyjściowym 200A, i duodiodę prostowniczą 200A także z tego TIG'a. Transformator zasilany będzie falownikiem w układzie pełnego mostka kluczowany tranzystorami IXFK26N90. Falownik mam już wykonany, brakuje mi tylko najważniejszego czyli sterownika, i to prośba do kolegów. Jak by to koledzy widzieli, jak by można było zrealizować taki sterownik w dość prosty i tani sposób. Myślałem zeby zaadoptować do tego celu sterownik spawarki inwertorowej której schemat jest umieszczony na forum elektrody, lecz obawiam się ze może nie dać rady. Posiadam także pozostałe części, palnik, podajnik drutu, elektrozawór, itp. Brakuje tylko sterownika. Proszę kolegów o podanie pomysłów na praktyczne wykonanie sterownika do tego urządzenia. Pozdrawiam.