logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 94 - świeci kontrolka ABS, sprawdzone czujniki i przewody, co dalej?

mateuszkonicz 23 Mar 2008 11:48 4612 4
  • #1 4943990
    mateuszkonicz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam wszystkich
    Mam następujący problem,jakiś czas temu wuj sprawdzał mi stan techniczny tarcz hamulcowych oraz szczęk z tyłu.po złożeniu wszystkiego zapaliła mi sie kontrolka ABS . Po jakimś czasie wymieniłem z przodu tarcze i klocki,tak mi doradzono ,ze to jest tego przyczyna,nic to jednak nie dało,kilka dni temu zajrzałem do tyłu,okazało sie że mam wypientą wtyczkę od czujnika,po w pięciu bez zmian,posprawdzałem multimetrem wszystkie czujniki oraz ich przewody,sa dobre,czujniki z tyłu maja 1.05 Kohma natomiast z przodu 1.5 Kohma
    nie mam juz pojęcia co można jeszcze sprawdzić,bezpiecznik jest dobry.
    Może z kolegów ktoś miał taki przypadek lub też wie co jeszcze można posprawdzać i w jaki sposób
    Na diagnozę komputerową nie chcę jechać,nie jestem z tego zadowolony,bo wydałem pieniądze za cześć która była dobra a według ich komputera zła,było całkiem co innego uszkodzone i dlatego tez nie zamierzam jechać pod komputer od razu zanim sam nie sprawdzę wszystkiego co można samemu posprawdzać,
  • #2 4944023
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Sprawdzając czujniki , sprawdziłeś wszystko co można sprawdzić, dalej już nic na chłopski rozum bez komputera nie poradzisz, chyba że masz zbędne kilkaset złotych żeby kupić nową jednostkę sterującą ABS czy pompę.
  • #3 4944249
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    sprawdź czy na którymś z czujników nie zebrało się za dużo opiłków i zakłócają sygnał, sprawdź też jakość pierścieni impulsowych i czy któryś czujnik przypadkiem nie wysunął się ze swojego gniazda
  • #4 4944663
    mateuszkonicz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dziękuję koledzy za podsuwanie pomysłów,jeszcze dziś po napisaniu posta poszedłem do samochodu pooglądać ten cały ABS,znajdujący sie pod maską,Coś mnie tknęło i rozebrałem całą kostkę która wchodzi do całego układu,rozebrałem ją i tam tkwił cały problem,mianowicie jeden z przewodów był zaśniedziały i oderwany od pinu zlutowałem,jest
    ok. kontrolka zgasła.
    Mam tylko jeszcze jedno was szanowni koledzy pytanie może będziecie wiedzieli
    - gdy wsiadłem do samochodu i sie przejechałem,podczas na ciśnięcia na pedał hamulca, nie czułem jak nic, żeby pedał hamulca pulsował po prostu nie ma żadnej różnicy,wiem że hamulce mam zapowietrzone czy to może być tego przyczyną?
    Z góry wam dziękuje za podpowiedzi
    Pozdrawiam
  • #5 4944779
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    spróbuj zahamować z piskiem, abs działa dopiero kiedy koła zaczną się ślizgać. zapowietrzenie ma na pewno bardzo negatywny wpływ na jakość hamowania
REKLAMA