logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dorobić regulację prędkości w szlifierce kątowej z silnikiem uniwersalnym?

rysiu.e 23 Mar 2008 22:11 4746 7
REKLAMA
  • #1 4946227
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Ocena: 64
    Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Dostałem szlifierkę kątową chciałbym do niej dorobić regulację prędkości. Czy jest to możliwe? Wiem że jest zbudowana na silniku uniwersalnym. Ma jeszcze między cewkami kondensator, nie wiem do czego.Bym był wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4946305
    esiek3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Żaden problem. Prosty regulator na kablu zasilającym, w jakiejś puszce-obudowie. Poszukaj w Google, bo jest tego naprawdę cała masa, tak samo jak i na forum. Temat przerabiany BARDZO często.
  • REKLAMA
  • #3 4946409
    rysiu.e
    Poziom 12  
    A jak to będzie z mocą . Po taki regulatorze nie spadnie moc kątówki przy obniżonym napięciu?
  • REKLAMA
  • #4 4946472
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Oczywiście że spadnie, w końcu regulacja odbywa się poprzez zmianę napięcia zasilającego.
  • #5 4946962
    Amanda
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    A więc i obroty będa się zmieniać w zależności od obciążenia (przy danej stałej nastawie)?
    A możliwość zmniejszenie obrotów, ale zachowanie znamionowj (albo coś koło tego) mocy?
    Inny sposób sterowania?
  • #6 4947117
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Sorry że od razu nie odpisałem.A czy masz może jakiś ciekawy pomysł?
  • REKLAMA
  • #7 4947534
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Prostego sposobu nie ma, do sterowania silników DC stosuje się regulatory PWM, gdzie w miarę liniowy przebieg momentu obrotowego w zależności od prędkości obrotowej reguluje się poprzez zmianę szerokości impulsu, przy prądzie przemiennym chyba dość trudne do zrealizowania. Chociaż są wiertarki z płynną regulacją obrotów, może taki regulator dałby się wykorzystać?
  • #8 4947765
    rysiu.e
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości dodania regulacji prędkości w szlifierce kątowej z silnikiem uniwersalnym, która posiada kondensator między cewkami. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie prostego regulatora napięcia na kablu zasilającym, jednak wiąże się to ze spadkiem mocy urządzenia przy obniżonym napięciu. Regulacja napięcia powoduje zmienność obrotów w zależności od obciążenia, co może być niepożądane. Prostych metod utrzymania stałej mocy przy zmniejszonych obrotach brak. W przypadku silników DC stosuje się regulatory PWM, które umożliwiają liniową regulację momentu obrotowego przez zmianę szerokości impulsu, ale ich zastosowanie w silnikach uniwersalnych zasilanych prądem przemiennym jest trudne do zrealizowania. Sugerowano rozważenie regulatorów stosowanych w wiertarkach z płynną regulacją obrotów jako potencjalnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA