logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja obrotów szlifierki kątowej 11 000 obr/min – czy wystarczy regulator na kablu?

kosmatek 10 Maj 2007 10:14 12618 14
REKLAMA
  • #1 3868701
    kosmatek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Mam szlifierkę kątowa która posiada obroty 11 000 chciałbym by miała w przedziale 1000-2500 obrotów na sekundę niestety nie posiada regulacji. Moje pytanie to czy wystarczy na kablu zasilającym założyć łącznik taki jak na zdjęciu i potencjometrem nastawić czy jeszcze czegoś brakuje?
    Załączniki:
    • Regulacja obrotów szlifierki kątowej 11 000 obr/min – czy wystarczy regulator na kablu? 191747578.jpg (29.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3868764
    1004kw
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam. Nie wiem, czy zakres regulacji bylby odpowiedni... Jednak przy tego typu wlaczniku istnieje niebezpieczenstwo zmiany kierunku obrotow (jesli to jest to co na fotografii). W przypadku szlifierki moze sie to okazac niebezpieczne.
  • #4 3868815
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    musisz pamietac ze obroty bardzo beda zalezec od obciazenia to jest silnik szeregowy i to ze ma mniejsze obroty jest wypadkowa dostarczanej mocy i oporow mechanicznych , podejrzewam ,ze nie o to Ci chodzi , powinienes zastosowac przekladnie albo elektronike ale ze sprzezeniem zwrotnym tak by nastawiac obroty i je mierzyc-porownywac czy takie sa jak nastawione.
    te 1000-2500 obr to ma byc oczywiscie na minute nie sek :)
  • REKLAMA
  • #6 3869143
    maras52
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    a ja mam inny pomysl sciemniacz do lampki podpiac do niego katowke i do gniazdka :D ja tak na wiertarce robilem jak potrzebowalem (byla to stara Celma bez regulacji obrotow)
  • #7 3869984
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Ze ściemniaczem to może nie zadziałać bo jak silnik ma jakieś 600 -1000 W to ze ściemniacza nic nie zostanie :P
  • REKLAMA
  • #8 3870062
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    michal.rogaczewski napisał:
    Ze ściemniaczem to może nie zadziałać bo jak silnik ma jakieś 600 -1000 W to ze ściemniacza nic nie zostanie :P

Ściemniacz można "stuningować", czyli wymienić w nim diody i tyrystor na mocniejsze (10A), oczywiście trzeba wtedy zamontować te elementy na radiatorach.
  • #9 3870189
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    cos mi sie zdaje ze ktos tu potrzebuje polerowac lakier na aucie:)
  • #11 4067865
    Pulpecik.Dlugi
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ja zrobiłem ściemniacz i podłączyłem go do szlifierki również 110obr/nim a chce uzyskać reglację od "0".
    Narazie poraszka kątówka kręci się jak dla mnie dużo za szybko gdzyż ściemniasz reguluje 120V-230V a kątówka jałowo kręci się już przy 12V:-) ale tak naprawde to urzyteczne jest 50~70V.
    Nie wiem jak stunigować mój ściemniacz żeby załączał tyrystor póżniej niż po przejśćiu szczytu sinosoidy??
  • #12 4067917
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Archeolog hehe :P. Swoją drogą jakim cudem szlifierka kątowa ruszyła przy 12V (zmiennego) ?? chyba że ruszyła tak że dotkniecie tarczy zatrzymywało silnik
  • #13 4068070
    sshd
    Poziom 14  
    może byś spróbował za pomocą autotransformatora obniżyć napięcie?
    Jak już koledzy pisali to jest silnik szeregowy i prędkość obrotowa silnie zależy od obciążenia. Może najprościej wstawić jakiś bezwładnościowy wyłącznik odśrodkowy? coś jak w silnikach od frani. Widział bym to na przykład tak: w obwód włączony taki wyłącznik; przekraczając ustalony zakres styki się rozwierają, pomiędzy nimi włączona dioda prostownicza (ew. inny element ograniczający), wcześniej zwarta.
  • REKLAMA
  • #14 4068309
    jurek 125
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    spróbój w szereg z zasilaniem Włączyć diodę prostowniczą na odpowiedni prąd / kierunek do sprawdzenia /, obroty spadną na pewno. tylko nie wiadomo o ile- trzeba sprawdzić i pamiętać o chłodzeniu diody / dioda 1000V 5 - 10 A to 2 - 3 ZL.
  • #15 4069560
    sshd
    Poziom 14  
    kierunek włączenia diody nie ma znaczenia. Przy zasilaniu prądem zmiennym podczas każdego półokresu pola w wirniku i stojanie jednocześnie zmieniają zwrot.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości regulacji obrotów szlifierki kątowej o nominalnej prędkości 11 000 obr./min, która fabrycznie nie posiada takiej funkcji. Propozycja zastosowania regulatora na kablu z potencjometrem budzi wątpliwości ze względu na ryzyko zmiany kierunku obrotów oraz ograniczony zakres regulacji. Silnik szlifierki to silnik szeregowy, którego prędkość obrotowa silnie zależy od obciążenia, co utrudnia precyzyjną regulację bez sprzężenia zwrotnego i pomiaru rzeczywistych obrotów. Alternatywne rozwiązania to zastosowanie przekładni mechanicznej lub elektroniki z regulacją i pomiarem obrotów. Próby użycia ściemniacza do lamp jako regulatora napięcia dla szlifierki są krytykowane ze względu na zbyt dużą moc silnika (600-1000 W), choć możliwe jest wzmocnienie ściemniacza przez wymianę elementów na mocniejsze z odpowiednim chłodzeniem. Inne sugestie obejmują użycie autotransformatora do obniżenia napięcia lub włączenie w szereg diody prostowniczej, co obniży napięcie skuteczne i zmniejszy prędkość obrotową, jednak efekty są trudne do przewidzenia i wymagają testów. Kierunek włączenia diody nie ma znaczenia ze względu na zasilanie prądem zmiennym i odwracanie pola magnetycznego w silniku. Podsumowując, prosta regulacja obrotów szlifierki kątowej za pomocą regulatora na kablu jest problematyczna i może wymagać bardziej zaawansowanych rozwiązań elektronicznych lub mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA