logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matiz - opór i zgrzyt przy zmianie na drugi bieg podczas jazdy

mrrudzin 25 Mar 2008 16:31 24840 11
REKLAMA
  • #1 4952585
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mam problem z "dwójką" (jak w temacie) w Matizie.
    Gdy ją wrzucam stojąc w miejscu - wchodzi bez problemu. W czasie jazdy jest gorzej. Czuć spory opór przy zmianie biegu, a gdy zmale i uda się wrzucić (albo ja przyłoże większą siłę) - czasami słychać większe lub mniejsze zgrzytnięcie lub chrupnięcie.
    Co może być przyczyną takiego zachowania?
    Jaki może być koszt naprawy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4952685
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    synchronizator 2 biegu najprawdopodobniej do wymiany. Inne biegi wchodza bez problemu ? Ile auto ma przebiegu ? sprzęgło się nie ślizga ?
  • #4 4952759
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Skrzynia w Matizie wygląda prawie jak zegarek. Ponadto w tym aucie z dwójką zawsze były problemy, niedopracowana skrzynia. Jaki przebieg i czy wymieniałeś olej. Jeżeli tak to jaki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4952819
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Wysokie prawdopodobieństwo takiego zachowania to zużycie synchronizatora jak napisał kolega Dayv. Niestety trzeba wymieniać olej w tej skrzyni taki urok... Znajomy z serwisu Daewoo mówił, że 90% uszkodzonych skrzyń to stary olej. Do swojego leję olej Panolin stary Quaker State. Mają dedykowany olej do skrzyń biegów w Matizach i nie mam problemu przy przebiegu prawie 150k...
    Pozdrawiam Komornik.
  • Pomocny post
    #7 4952849
    Elektronicus2006
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    bardzo zęstą przyczyną takich dolegliwości są cięgła zmiany biegów, bardzo proszę się im przyjrzeć i wyregulować wpierw! W razie potrzeby wymienić. Są to dwie linki idące od drążka zmiany biegów do skrzyni biegów. Od tego koniecznie zacząć. To najczęściej rozwiązuje problemy z nieprecyzyjnym działaniem zmiany przełożeń.

Skrzynie w Matizie to jak wyżej napisano - mechanizmy zegarowe. Bardzo mało usterkowe.

Pozdrawiam.
  • #8 4955442
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Przejrzałem książkę na temat serwisowania Matiza. Myślałem że "jedynka" nie jest synchronizowana - a okazuje się że jest. W związku z tym nie wchodzi ani "1" ani "2" podczas jazdy (czuć duży opór podczas wrzucania, a gdy ustąpi czasami "zgrzytnięcie").
    Może skończył się synchronizator "1" i "2" biegu (bo piszą że jest jeden)?
    Orientujecie się ile taka przyjemność kosztuje?
    No i ile będzie kosztowała robocizna...

Aha - olej w skrzyni był wymieniany przy 80k km
  • REKLAMA
  • #9 4956177
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Jedynka jest synchronizowana. Same synchronizatory nie są drogie, jedynka ok. 50zł, dwójka ok. 40zł. Jeżeli sam będziesz robił, to koszta nie będą wielkie. Jeżeli na warsztacie, z demontażem i montażem skrzyni, to licz się z wydatkiem ok. 600-800zł. Pamiętaj, że zawsze w trakcie może się urodzić jakieś łożysko w granicznej fazie zużycia, które trzeba wymienić, dolicz również uszczelki, simmeringi i olej (broń Boże Hipol, bo wtedy w zimie wcale nie włączysz dwójki).

PS: III i IV bieg mają wspólny synchronizator, jak pamiętam.
  • #10 5079319
    ranger7
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    W Matizie da się trochę podregulować mechanizm zmiany biegów. Trzeba się do niego dostać (odkręcić osłonę) i zlokalizować na jednej z linek sterujących nakrętki regulacyjne. Przednią odkręcamy w kierunku przodu auta drugą do tyłu. Linką poruszamy tak aby "wbrać" luz lewarka w pozycji neutralnej. Pozycję inki ustalamy wspomnainymi nakrętkami.

Jeżeli chodzi o olej do skrzyni, to godny polecenia jest Castrol SMX-S 75W85.
  • #11 5079733
    autowis
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam...
    Przerobiłem taki temat w Matizie jakieś dwa tygodnie temu...
    Rozebrałem skrzynie na czynniki pierwsze, okazało się że nowe synchronizatory nic nie dały (zużyte koła współpracujące z synchronizatorami 1 i 2 biegu). Nie wspomnę tu o łożyskach na wałku głównym.
    Kupiłem skrzynie za 350 zł (z gwarancją) + mój koszt roboty 150 za wymianę, zmieniłem olej i wszystko gra.
    Nie ma co kombinować bo to bez sensu.
  • REKLAMA
  • #12 5767899
    lakiernik1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja poradziłem sobie z tym problemem.:D

Wystarczy wyregulować mechanizm zmiany biegów i wszystko wraca do normy.

Teraz biegi praktycznie same wskakują.

Jeszcze tylko wymienię olej i po problemie braku 2 biegu przy redukcji.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z oporem i zgrzytaniem przy wrzucaniu drugiego biegu w Daewoo Matiz podczas jazdy najczęściej wynika z zużycia synchronizatora drugiego biegu, a czasem także pierwszego, które w tym modelu są synchronizowane. Objawy obejmują duży opór przy zmianie biegu oraz charakterystyczne zgrzyty. Często współwystępuje lekko ślizgające się sprzęgło, szczególnie odczuwalne na drugim biegu. Wymiana oleju w skrzyni biegów jest kluczowa dla prawidłowego działania synchronizatorów; zalecane są oleje dedykowane, np. Panolin, Quaker State lub Castrol SMX-S 75W85. Przed przystąpieniem do kosztownej wymiany synchronizatorów i ewentualnej naprawy skrzyni warto wyregulować cięgła zmiany biegów, które często są przyczyną problemów z precyzją zmiany przełożeń. Koszt samych synchronizatorów jest niski (około 40-50 zł), jednak wymiana w warsztacie z demontażem skrzyni może kosztować od 600 do 800 zł, a w przypadku poważniejszych uszkodzeń (np. zużyte koła zębate i łożyska) konieczna może być wymiana całej skrzyni, co łącznie z robocizną może być bardziej opłacalne. Regularna wymiana oleju i prawidłowa regulacja mechanizmu zmiany biegów znacząco poprawiają komfort jazdy i eliminują problemy z wrzucaniem drugiego biegu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA