logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zasilanie awaryjne do rejestratora VTV-B-1104?

Yca 27 Mar 2008 12:03 6301 28
  • #1 4960319
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam kolegow,
    zastanawiam sie nad awaryjnym zasilaniem rejestratora. Rejestrator mam 4ro kanalowy VTV-B-1104.

Models      4 channel standalone type DVR     
    Video  Input  4 composite (BNC)     
        Output  1 Composite (BNC), 1 VGA optional     
    Audio  In / out  1 in (RCA) / 1 out (RCA)     
    Sensor in / alarm out  4 in / 1 out     
    System control  IR Remote controller / Key buttons / Network   
    PTZ control      RS-485, pan / tilt     
    Storage      1ea of internal HDD. Up to EIDE 750GB HDD 
    Backup      USB thumb drive, HDD reading at PC, AVI convert 
    Search      Time / Event list / Manual recording list 
    Network      10/100Mbps ethernet, RJ-45, DDNS/DHCP, Dedicated software 
    Power supply      DC 12V/3.5A/external SMPS based on 1ea of HDD 
    Dimensions & weight  30 x 6(height) x 22cm, 4 kgs     
    Operating temperature  5℃ ~ 40℃     
    Operating humidity  0% ~ 90%     

http://www.kamery.com.pl/sklep/product_info.php/products_id/296

i tak sie zastanawiam czy moge dac zasilacz buforowy 13.8V 5A czy moze lepiej UPS? tylko z ups to nie uzyskam sensownych czasow podtrzymania. Myslalem o kupnie jakiegos prostego upsa i zalozenia mu zewnetrznego akumlatora o wiekszej pojemnosci ale tego moze czasami ups nie przetrzymac. No a zasilacz ma to napiecie 13.8 no i wiadomo ze sie waha zwlaszcza bez sieci, a nie wiem jak dysk sobie bedzie z tym radzil,. Ktos ma jakies doswiadczenia czy pomysly w tym temacie?
  • #2 4960559
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2817
    Ja bym wybrał UPS. A założenie aku o większej pojemności, dlaczego nie
  • #4 4960619
    Freddy
    Poziom 43  
    BENO99 też może być, ale cena jest powalająca. Taniej wyszłoby nowy UPS 500
  • #5 4960718
    Yca
    Poziom 20  
    No przy tej cenie to ja faktycznie zaraz cenę rejestratora podwoje a jak widzicie to napewno nie jest sprzęt najwyższych lotów :) Z upsem problem może być taki ze przy znacznym wyładowaniu akumulatora o wiekszej pojemnosci jego obwód ładowania może nie wytrzymać takiego obciążenia.
  • #6 4960773
    Freddy
    Poziom 43  
    Dlaczego, według danych rejestrator pobiera około 40VA mocy, więc UPS 300 powinien wystarczyć na kilka godzin.
  • #7 4961307
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Kilka godzin ciekawe? a spróbuj taki ups zostawić bez obciążenia, na pracy z akumulatora i powiedz ile godzin pracował.
  • #8 4961343
    Yca
    Poziom 20  
    No wlasnie tez mi sie tak wydaje ze kwestia jakosci przetwornicy i jej sprawnosci bedzie miala w tym przypadku kluczowa role. A mial ktoś doświadczenia ze zwiekszaniem pojemności akumlatorow w takich upsach?
  • #9 4961410
    joy
    Poziom 21  
    Ostatnio klient dostarczył upsa bez akumulatorów, ale z tyłu dwa potężne zaciski i w zestawie dwa grube kable, później przytachał dwa akumulatory kwasowe 200Ah połączyliśmy je w szereg. Ale było to ze dwa lata temu i szczegóły wypadły już z głowy, ale ups był fabryczny.
  • #11 4962788
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    kup UPS-a podepnij pod niego większy akumulator samochodowy wepnij na kabel od akumulatora DIODE aby on nie ładował ci w momencie włączenia zasilania i do tego akumulatora podepnij prostownik.
  • #12 4966139
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Cytat:
    Power supply DC 12V/3.5A/external SMPS based on 1ea of HDD

Jakoś to słabo widzę. Te 3,5A

Nie wiem dlaczego , ale bardziej przemawia mi za UPS i akumulator z Traktora (600Ah). :D

Pozdrawiam.
  • #13 4966797
    Freddy
    Poziom 43  
    Ludzie opamiętajcie się, przecież 12V 3,5A to jest z dodatkowego zasilacza do rejestratora, a druga wtyczka jest podłączona normalnie pod 230V. Jak policzyć 12V x 3.5A = 42VA czli na około 50VA, a tyle pociągnie każdy głupi UPS 500 przez parę godzin !
  • Pomocny post
    #14 4967063
    joy
    Poziom 21  
    Kolego sprawdzałeś to, zrób jak napisałem wcześniej i napisz o efektach.
  • #15 4967942
    Freddy
    Poziom 43  
    Yca :arrow: najważniejsza rzecz, jaki długi czas podtrzymania potrzebujesz.
    Pozwól, że podam przykład: (parametry ze strony producenta)
    http://www.fideltronik.com/ups/p_ares700.html
    Fideltronik ARES 700 na Allegro 250 zł 700VA, 420W
    Moc [VA] 100 200 300 400 500 600 700
    Czas [min] 110 50 27 17 12,5 7,5 6
    czyli w Twoim wypadku 12*3,5=42VA (czyli jakieś 50VA na okrągło)
    Podłączasz swój rejestrator wraz z zasilaczem sieciowym do UPS i masz (przy 100VA jest 110 minut) około 220 minut podtrzymania (prawie 4 godziny).
    To wszystko na fabrycznych akumulatorach 2 x 7Ah. Jeśli dasz większe, np 2x12Ah czasy zwiększają się. Można dać akumulatory samochodowe, 2x 35Ah, należy pamiętać jedynie o tym, że nie za bardzo się nadają, m.in. dlatego, że nie są hermetyczne (wyziewy kwasowe ! ) i należało by je dać w pewnym oddaleniu od UPS. Przy takich np. 2x35Ah pojemność rośnie pięciokrotnie, czyli czasy podtrzymania również.
  • #16 4968416
    Yca
    Poziom 20  
    Dziekuje wszystkim za zainteresowanie. Z przedstawionych tu rozważań zacząlem szukać upsa odpowiedniego dla siebie, no i znalazlem kilka ciekawych rzeczy:
    http://www.fideltronik.com/ups/p_ares800lt.html tylko ta jago cena jest powalajaca ;-)

http://www.ever.com.pl/pl/prod.php?prod=specline_parameters tu jest duzo rozsadniejsza cena

A trzecia opcja to kupic jakas mala 300-500 z jednym acu i wymienic go na 25-40Ah i oczywiscie żelowego a nie kwasowego. Mysle o jednym acu bo takie rozwiazanie chyba bedzie tansze. 2 aku sa potrzebne przy wiekszych mocach a w moim przypadku to nie ma takiej potrzeby. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Szkoda tylko ze producenci sprawnosci nie podaja.
  • #17 4968550
    Freddy
    Poziom 43  
    Cieszę się, że pomogłem (pomogliśmy) dla Ciebie i Twoich potrzeb wystarczyłby nawet 250VA i zewnętrzny akumulator. W Twoim wypadku pobór mocy to około 50VA. Poszukaj na Allegro, można takie kupić i za 100 zł.
  • #18 4973427
    todaks
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Czytam ten watek i własnym oczom nie wierzę . Czemu wszyscy zawsze myślą jak tu sobie życie utrudnić . Przecież w tym wypadku wystaczy zasilacz buforowy z akumulatorem 17Ah i dwie diody prostownicze dzięki którym napięcie wyjściowe zrzucimy o 1,4 V . Mamy zasilanie rezerwowe na około 4 godziny .
  • #19 4973614
    Freddy
    Poziom 43  
    TAkie rozwiązanie też padło. Podsuwamy rozwiązanie również z UPS, gdyż w/g opisu urządzenia są możliwe dwa rodzaje zasilania:
    90 do 230 VAC lub 12VDC. Pytanie jak wyprowadzone jest zasilanie 12V. Chodzi również o to , aby podłączając zewnętrzny zasilacz 12V nie stracić gwarancji, różnie to producenci wymyślają. Pewniejsze z tego powodu jest UPS 230V
  • #20 4974511
    Yca
    Poziom 20  
    Witam, niedlugo bede testowal upsa z jakimś wiekszym aku, zobaczymy jak to bedzie sie trzymac.
    A co do zasilacza buforowego no nie chodzi o wysokosc napiecia tylko o jego stabilnosc, nie zapominajmy ze w srodku siedzi dysk twardy korego jedno z napiec to 12V. nie wiem czy jest tam wewnetrzna przetwornica czy to idzie wprost z gniazda dlatego nie chce za bardzo kombinowac. Zasilacz jest zewnetrzny z typowym zlaczem wiec jego zamiana nie jest akurat problemem. pozdrawiam
  • #21 4975381
    mielcar
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Witam
    Jeżeli prąd ładowania rozładowanego akumulatora nie przekroczy wydolności prądowej prostownika w UPS'ie i nie przekroczy wartości zabezpieczenia UPS'a, to nie ma problemu, prostownik sobie poradzi, tylko to potrwa, ale naładuje dodatkowy akumulator. Ale prawidłowo konserwowana bateria powinna być ładowana prądem 0,1Q/h. I tak są konstruowane UPS'y - odpowiedni prostownik do odpowiedniej baterii. Tu możemy mieć jeszcze jeden problem - podstawowy - co się stanie jeżeli bateria się nie zdąży naładować (bo mamy mocno wydłużony czas ładowania), a znowu zniknie napięcie w sieci zasilającej?
    I jeszcze jedna uwaga - ZERO baterii rozruchowych (samochodowych) - te się nie nadają. Duży prąd ładowania. Należy zastosować baterię stacyjną (inna charakterystyka ładowania i rozładowania), z punktu widzenia UPS'a dużo lepsza.
    Poza tym odsyłam do moich postów, bo gdzieś wydolność prądową (mocową) UPS'a już oklepywałem na forum.
  • #22 4982168
    todaks
    Poziom 20  
    Yca napisał:
    Witam, niedlugo bede testowal upsa z jakimś wiekszym aku, zobaczymy jak to bedzie sie trzymac.
    A co do zasilacza buforowego no nie chodzi o wysokosc napiecia tylko o jego stabilnosc, nie zapominajmy ze w srodku siedzi dysk twardy korego jedno z napiec to 12V. nie wiem czy jest tam wewnetrzna przetwornica czy to idzie wprost z gniazda dlatego nie chce za bardzo kombinowac. Zasilacz jest zewnetrzny z typowym zlaczem wiec jego zamiana nie jest akurat problemem. pozdrawiam

W dobrym zasilaczu buforowym napięcie wyjściowe może się wahać w
    w granicy 2 % . Jezeli istnieje obawa że napięcie 12V dla dysku idzie bezpośrednio z zasilacza stosujemy w szeregu dwie diody które w normalnej pracy z siecia zminiejszają nam napięcie o około 1,4V .
    Równolegle z diodami wpinamy przekaźnik którego zadaniem jest zbocznikować diody stykiem ( zewrzeć ) w przypadku braku AC .
    Kombinowanie ze zwiekszona pojemnością baterii w UPS jest niewskazane bo:
    - tak jak juz wspomniano łądowarka UPS-a może nie naładować baterii
    lub co gorsze ulec zniszczeniu
    - konstrukcja UPS-a , przewiduje prace z baterii przez określony czas .
    Wydłużanie tego cyklu może spowodowac np. przegrzanie elektroniki
    Jezeli już chcemy użyć UPS-a to trzeba kupić takiego który fabrycznie zapewni nam pracę w zakładany przez nas czas . wszelkie " rzeźby "
    mogą skończyć się niepotrzebnym wydaniem pieniędzy .
    W przypadku rejestratorów zasilanych z zasilaczy zewnetrznych 12V-
    Sposób z zasilaczem buforowym jest najtańszym sprawdzonym i skutecznym rozwiazaniem . W przypadku
    innych rejestratorów pozostają NIEPRZERABIANE UPS-y lub rozwiazania zasilaczy buforowych z przetwornicami np. takie http://www.todaks.pl/_private/zasil_gwarant_CCTV.htm
  • #23 4986795
    Yca
    Poziom 20  
    A wiec tak, napiecie z zasilacza to 12.07V i idzie bezposrednio na dysk. rozwiazanie z tymi diodami jest ciekawe no ale nie widzi mi sie poniewaz napiecie 13.8 bedzie na akumlatorze przez jakis czas po zdjeciu sieci wiec pojdzie i na dysk. Zastanawiam sie nad takim czyms
    http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/index.php?id=1366&item=1
    http://www.galco.com/techdoc/mw/ad-55a_cp.pdf
    tylko nigdy nie mialem doczynienia z takim zasilaczem ale wyglada na to ze mialby stabilne napiecie wyjsciowe niezaleznie od żródła zasilania. Ktoś moze wie cos wiecej na ten temat?
  • #24 4987815
    Freddy
    Poziom 43  
    Yca, przepraszam, że w ten sposób, ale jeśli 12V idzie prosto na dysk, to nie kombinuj. Mam pytanie ile godzin ma wytrzymać to zasilanie.
    Za tyle co kosztuje ten zasilacz masz taniego UPS i pewne źródło zasilania.
  • Pomocny post
    #25 4990065
    todaks
    Poziom 20  
    Yca napisał:
    A wiec tak, napiecie z zasilacza to 12.07V i idzie bezposrednio na dysk. rozwiazanie z tymi diodami jest ciekawe no ale nie widzi mi sie poniewaz napiecie 13.8 bedzie na akumlatorze przez jakis czas po zdjeciu sieci wiec pojdzie i na dysk. Zastanawiam sie nad takim czyms
    http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/index.php?id=1366&item=1
    http://www.galco.com/techdoc/mw/ad-55a_cp.pdf
    tylko nigdy nie mialem doczynienia z takim zasilaczem ale wyglada na to ze mialby stabilne napiecie wyjsciowe niezaleznie od żródła zasilania. Ktoś moze wie cos wiecej na ten temat?

Niestety ten zasilacz nie ma parametrów takich jak myślisz .
    Napiecie wyjściowe jest regulowane w zakresie takim jaki podaje producent ale wraz ze zmniejszeniem napięcia wyjsciowego do 12V- zmniejszysz również napiecie na wyjsciu ładującym co doprowadzi do braku ładowania akumulatora . Fabrycznie napiecie wyjsciowe ustawione jest na 13,8V i napiecie na ładowaniu jest wtedy na poziomie ok. 13,5V
  • #26 4991425
    Yca
    Poziom 20  
    No to szkoda, a tak te dane producenta to sugerowaly.
    Freddy, moze ci sie wydaje ze ja tak kombinuje ale powiedz mi jaka sprawnosc ma ups? No ja nie wiem jaka, ale na pewno mniejsza niz z akumlatora 12V przez przetwornice dc/dc. A kiedy ja potrzebuje czasow na poziomie tak minimum 6h to nie jest to takie proste i nie drogie zarazem. I tak sobie mysle zeby kupic zasilacz buforowy 24V i przetwornice DC/DC 24/12, lub zas 12V i przetwornice 12/12, zaleznie od tego w co moje sklepy sa wyposazone. Tylko przetwornica to musi miec dobre parametry.
  • Pomocny post
    #27 4991499
    Freddy
    Poziom 43  
    Yca parę postów wyżej napisałem na przykładzie Fideltronika
    Fideltronik ARES 700 na Allegro 250 zł 700VA, 420W
    Moc [VA] 100 200 300 400 500 600 700
    Czas [min] 110 50 27 17 12,5 7,5 6

Według danych ze strony producenta tego rejestratora można wywnioskować, że pobór mocy przez Twój rejestrator to poniżej 50VA, czyli na tym UPS będzie pracował około 240 minut czyli około 4 godzin.

Jeśli policzyć według mocy podanej 27W i mocy UPS 420W to wychodzi nawet dużo więcej.

Pytanie czy Ci takie czasy wystarczą.
  • #28 5225108
    Yca
    Poziom 20  
    Kurde, opisalem sie tyle a tu po moim poscie ani sladu:( no to pisze raz jeszcze. A zeszlo troche z tym zasilanie ale z przyczyn niezaleznych ode mnie.
    To tak w skrócie: ups ETA 720 z acu 12Ah, od producenta uzyskalem informacje ze mozna zamówic u nich ups z zaciskami aku wyprowadzonymi na zewnatrz i zapiac akumlator do 40Ah.
    Narazie nie bede go przerabiał bo ma gwarancje.
    Test obciazeniowy starym laptopem (90VA, padnieta bateria, 100% obciazony system) dał powyzej 3h pracy, mysle ze dla rejestratora, ten wynik juz bedzie wystarczający. Ale test na nim i tak wykonam zeby wiedziec jak to naprawde wyglada. Dziekuje wszystkim za pomoc.
  • #29 5255439
    Yca
    Poziom 20  
    I po testach. Wynik dla rejestratora to czas powyzej 3h a ile powyzej to nie wiem bo juz skonczylem robote:) tak wiec raz jeszcze dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zasilania awaryjnego dla 4-kanałowego rejestratora VTV-B-1104 zasilanego zewnętrznym zasilaczem 12V/3,5A. Głównym rozwiązaniem rekomendowanym jest zastosowanie UPS-a o mocy około 500VA, który przy poborze mocy rejestratora około 40-50VA zapewni kilka godzin podtrzymania zasilania. Wskazano, że fabryczne UPS-y z akumulatorami 7-12Ah można rozbudować o większe akumulatory żelowe (np. 25-40Ah) lub stacjonarne, co znacząco wydłuży czas pracy, jednak należy unikać akumulatorów rozruchowych samochodowych ze względu na ich charakterystykę ładowania i emisję gazów. Poruszono kwestie stabilności napięcia 12V, szczególnie dla dysku twardego, oraz ryzyka uszkodzenia elektroniki UPS przy nadmiernym wydłużaniu czasu pracy na baterii. Alternatywnie zaproponowano zasilacz buforowy z akumulatorem i diodami prostowniczymi do stabilizacji napięcia, jednak z zastrzeżeniem, że napięcie ładowania akumulatora musi być odpowiednio ustawione (ok. 13,8V). Wskazano także na możliwość zastosowania zasilacza buforowego 24V z przetwornicą DC/DC 24/12V dla lepszej efektywności. Testy praktyczne z UPS ETA 720 z akumulatorem 12Ah wykazały ponad 3 godziny pracy pod obciążeniem laptopa, co jest wystarczające dla rejestratora. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup UPS-a o odpowiedniej mocy i pojemności akumulatora, z uwzględnieniem stabilności napięcia i bezpieczeństwa ładowania.
REKLAMA