logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shuttle AV11 ACPI i XP - Problemy z wyłączaniem i wydajnością systemu

piksel1983 12 Sty 2004 00:05 3132 18
REKLAMA
  • #1 471783
    piksel1983
    Poziom 11  
    Witam.
    Z gory zaznaczam ze uzylem przycisku szukaj i niestety nieznalazlem odpowiedniego posta,ktory moglby dac mi rozwiazanie na moj problem.
    Mam plyte glowna SHUTTLE AV11 (chyba ver.1.0) , Intel Celeron Coppermine 633,320MB RAM, Seagate ST340810A 40GB HDD i wszystko to chodzi na WIN Xp PRO.
    Moj problem polega na tym ze:
    1.System niechce sie wylaczac samemu,choc mam ATX. PO wybraniu opcji zamknij,albo pojawia sie napis ze "mozesz teraz......" lub sie resetuje.Nie ma nawet mozliwosci wybrania opcji"Stan wstrzymania" gdyz jest niedostepna (jest pokazana ale niemozna jej wcisnac).W BIOS'ie mam zaznaczone ACPI na "enabled",power managment na "user defined", PM control by APM na "yes". Z gory zaznaczam ze instalowalem wszystkie drivery do plyty glownej a takze via service pack 4.
    2.drugi problem jest w tym ze jakos dziwnie chodzi ten caly system na tej plycie.Niby szybko a jednak czasami bardzo powoli otwiera okna, itd...HDD w BIOS'ie ustawiony jest na ata33 bo taka mam tasme,ale moze trzeba przestawic na ata66?i czy potrzebna jest do tego tasma 80zylowa??moze to jest powodem ze system poprstu czasami "skacze".
    DMA jest wlaczone przynajmniej tak pokazuje menadzer urzadzen.
    Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 471793
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Powyżej ATA33 portrzebna jest taśma 80-żyłowa (jeżeli kontroler i dysk obsługują ten tryb).
  • #3 471832
    piksel1983
    Poziom 11  
    A czy to moze byc powodem ze system zachowuje sie tak jak pisalem, tzn ze np:czasami jak cos robie to nawet skacze kursor,albo jakiekolwiek menu pojawia sie dlugo??Czy to ze niemam tej tasmy i hdd chodzi na ata33 moze byc problemem??Chyba moze chodzic tak jak mam czy to spowalnia system??
  • #4 471853
    Robert B
    Poziom 43  
    Sprawdź przerwania w Biosie i systemie ew. zamień miejscami karty. Co do Twojego dysku to obsługuje ATA100 (oczywiście z kablem 80). Co mówi manual płyty na temat kontrolera dysku? Ściągnij go jeżeli nie masz.
    Na Twoim miejscu zamiast XP polecałbym do tego sprzętu 98SE lub ME - każdy następny system jest bardziej wymagający od poprzedniego. Jakie masz pamięci, bo 320 MB to trochę nietypowo?
  • REKLAMA
  • #5 472743
    piksel1983
    Poziom 11  
    co do kontrolera to na plycie jest udma 66.mam kabel 80.ale cos jest nietak z DMA,bo sie niechce mi wlaczyc. Ale co z ACPI bo jakos nikt nie napisal :( pomozcie. Chyba jednak bedzie potrzebna przesiadka na WIN98se......Back to the ROOTS !!:)
  • #6 473215
    piksel1983
    Poziom 11  
    A co z wylaczaniem kompa??Przelozylem karte muzyczna bo rzeczywiscie sie gryzly przerwania ale nic to nei dalo.Jest jak dawniej wlaczam wylacz a on reset:( i tak do zaje....a :(co z tym zrobic ?? juz sie powoli zaczynaja mi pomysly konczyc i jeszcze nikt na dodatek niechce mi w tym problemie pomoc a tu tyle ludz to czyta :( Moze chociaz jakas mala podpowiedz gdzie jest blad ???
  • #7 473218
    Robert B
    Poziom 43  
    Spróbuj przeinstalować VIA4in1 (Hyperion v.4.50). Nie napisałeś też czy to się dzieje od początku w XP czy stało się później? I co z tymi pamięciami (czy to jakaś zbieranina?)
  • REKLAMA
  • #8 473226
    piksel1983
    Poziom 11  
    co do RAM'u to jedna kosc jest 256MB chyba setka, a dwie pozostale po 32MB chyba 66.Fajny konfig nie?? Mozliwe ze spowalnia system??
    a co do WINXP to dzieje sie tak odpoczatku jak zaistalowalem go na tej plycie shuttle av11 (chyba ver 1.0), bo na starej wszystko dzialalo spoko bez problemow. ........
  • #9 473231
    Robert B
    Poziom 43  
    1. Melanż niezły - pamięć będzie chodzić tak "szybko" jak jej najwolniejszy moduł.
    2. Co z manualem - bo nie chce mi się ściągać 2MB żeby poczytać.
    3. Nie masz nic niepokojącego w Menedżeże Urządzeń?
    4. Wróć do 98SE bo na takim sprzęcie to XP będzie wolniejsze niż 98.
    A Ty jeszcze chcesz procka na tym kręcić???
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic97905.html
  • #10 473445
    piksel1983
    Poziom 11  
    dokladnie:) a co nieda rady????????
  • #11 474482
    piksel1983
    Poziom 11  
    No i wrocilem do Win98SE tak jak mi proponowales:) wiedzialem ze to wkrotce nastapi:(Szkoda ze tak szybko:)No ale nie w tym sprawa,a a mianowicie ACPI niedziala tez pod WIN98se, tzn po "zamknij" jest "teraz..." i neiwiem co z tym fantem zrobic??Mam poinstalowane wszystko z CD od mainbord'a i nici. Zobaczylem ze sie przerwania gryzly z muzyka ale juz znienilem i wraz nie wylacze sie:( LUDZIE POMOCY !!!
    A druga sprawa to jak i na ile da sie podkrecic tego procka (celeron coppermine 633E) ?? wszelkie informacje mile widziane:).
    Z gory dziekuje.
  • #12 474560
    Robert B
    Poziom 43  
    No to wygląda na jakieś ustawienie w BIOSie.
    Czy przy starej płycie miałeś ten sam zasilacz?
    Czy możesz zrobić za pomocą Aidy, MsInfo lub czegoś podobnego pełny raport o stanie systemu i wrzucić go na forum? Popatrzę i może coś wywnioskuję.
    Sprawdzałeś czy jest w Shuttle nowsza wersja BIOSu do Twojej płyty? Tu może być rozwiązanie. Po upgrade BIOSu na mojej starej płycie Epoxa w Windowsie 98SE pokazała się nawet opcja hibernacji.
    A XP na tym sprzęcie nie masz czego żałować - co prawda niektórzy mogą powiedzieć że też będzie chodzić - ale tylko "CHODZIĆ" a 98 będzie BIEGAĆ :)
    Co do procka to sprawdź w manualu jakie masz w BIOSie opcje mnożnika i FSB (ale nie napalaj się zbytnio, bo jeżeli nawet się uda to nie będzie to "straszliwy kopniak")
  • #13 474580
    piksel1983
    Poziom 11  
    No mam zmieniony zasilacz bo tamten mi przysmarzyl plyte glowna:( wiec go zmienilem. Mam teraz CODEGEN 300W ATX oczywiscie nowiutki niecaly tydzien?? no chyba nie jest zly ??
  • #14 478771
    piksel1983
    Poziom 11  
    Mam juz win98se i odkrylem ze jak odpale windowsa to system sie normalnie zamknie(znaczy sie jak ATX), ale jesli po wlaczeniu,lub restarcie wejde do biosu i cos zmienie to windows juz sie nie wylaczy,tylko zamknie sie tak jakby byl to AT. Czy spotkal sie ktos z takim problemem??Jesli tak to prosze o odpis.
    Aha i jeszcze jedno jak najlepiej podlaczyc nagrywarke??
    Dysk z systmem mam na PRI_MASTER, a nagrywarke podpiac na SEC_MASTER, czy PRI_SLAVE ??
    Dzieki !
  • #15 479822
    Robert B
    Poziom 43  
    Secondary Master. Czy ta płyta to ta sama, którą przysmażył poprzedni zasilacz?
  • REKLAMA
  • #16 479834
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

To zależy co poprzestawiałeś w biosie.
    Spróbuj ACPI dać na disabled, zainstaluj też poprawkę związaną z nieprawidłowym zamykaniem WIN98SE:
    http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=35&id=114&g=9

Spróbuj wyrzucić też te pamięci 32MB - mogą się gryźć z 256MB.

Co do ustawień w biosie, to zajrzyj tutaj - może się przyda:
    http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=18

Nie zapomnij też wejść Pulpit/Wlaściwości/Wygaszacz ekranu/Ustawienia i ustawić wszystko, najlepiej na "nigdy".

Możliwe, że będziesz musiał zaktualizować bios (możliwe, że coś jest niedorobione) - na ten, i inne tematy związane z Twoją plytą możesz się czegoś więcej dowiedzieć odwiedzając stronę producenta - http://de.shuttle.com/av11.htm#av11 - masz tu praktycznie wszystko m.in to:

AV11: Speicher wird nicht korrekt erkannt?
    Falls größere Speichermodule (256 oder 512MB) vom Mainboard AV11 nicht korrekt erkannt werden, sollte folgendes BIOS-Update getestet werden:

Beta-Bios-Update AV11S83B (Mainboard AV11)

AV11 und AV14: Power-on-after-Power-fail
    Die folgenden BIOS-Version für AV11 und AV14 unterstützen die "Power-on-after-Power-fail" Einstellung im BIOS-Setup. Damit läßt sich einstellen, wie sich das Mainboard nach einem Stromausfall verhalten soll: Ein, Aus oder vorheriger Zustand.

Beta-Bios-Update AV11S83B (Mainboard AV11)
    Beta-Bios-Update AV14S835 (Mainboard AV14)

Pozdrawiam.
  • #17 479878
    piksel1983
    Poziom 11  
    NIe ale nie ma juz tego zasilacza ani plyty:(
    Ta poprawke juz mam zainstalowana.jak bralem ACPI na disabled to albo sie resetowal po zamknieciu albo stal na ekranie "mozessz......":(
    Mam jeszcze jedno pytanko,a mianowicie czego czsami tak jakby "skacze" window, np przy ladowaniu stroki(nie przy odpalaniu explorera,tylko jak idzie ten pasek ladowania na pasku stanu),albo jak instaluje sobie jakis program,albo gre????
  • #18 481671
    piksel1983
    Poziom 11  
    Nawet czasami DSJ mi lekko skacze a o stronach www na ktorych jest troszki zdjec to juz nie wspomne.jak mialem otwarte 3 okna przegladarki z takimi stronami to strasznie wolno chodzil komp. chyba na takim CPU nie powinno tak byc.To juz na PII 266MMX niemialem takich klopotow bo wszystko dzialalo ok.zainstaluje q3 arena i sprawdze ostatecznie czy dziala ten komp dobrze czy nie :) odpiszcie co to moze byc, moze jakis problem z plyta glowna ??????? ma ktos taka sama, jesli tak to prosze o kontakt.
  • #19 536619
    marmad
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Co do podkręcania na tej płycie ,to na maxa wyciągniesz tylko: na celku 533M, a naP3 800M.T/j albo 3,5-8*66,albo 3,5-8*100,ew. 133.Przy okazji chciałbym spytać co jest przyczyną tego ,że ta płyta nie startuje.Mam Celerona 500M.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z płytą główną Shuttle AV11 (wersja 1.0) z procesorem Intel Celeron Coppermine 633 MHz, 320 MB RAM i dyskiem Seagate ST340810A 40GB, działającym pod systemem Windows XP Pro oraz później Windows 98SE. Główne problemy to brak poprawnego wyłączania systemu (po wybraniu opcji zamknięcia komputer resetuje się lub wyświetla komunikat „możesz teraz...”), niedostępność stanu wstrzymania (ACPI w BIOS-ie jest włączone), oraz niestabilna i spowolniona praca systemu, objawiająca się m.in. „skaczącym” kursorem i wolnym otwieraniem okien. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: nieprawidłowe ustawienia BIOS (ACPI, przerwania IRQ), konflikt przerwań z kartą muzyczną, problemy z DMA dysku twardego (UDMA 66 nie działa poprawnie mimo kabla 80-żyłowego), mieszany i wolny RAM (256 MB + 2x32 MB), oraz niewłaściwe sterowniki (zalecane przeinstalowanie VIA4in1 Hyperion v.4.50). Zalecane jest przejście z Windows XP na Windows 98SE ze względu na lepszą wydajność na tym sprzęcie. Wskazano także na konieczność aktualizacji BIOS-u płyty Shuttle AV11, co może rozwiązać problemy z ACPI i umożliwić poprawne wyłączanie oraz hibernację. Dodatkowo poruszono temat podkręcania procesora Celeron Coppermine, gdzie maksymalne stabilne taktowanie to około 533 MHz, a także konfiguracji dysków i nagrywarek IDE (dysk na Primary Master, nagrywarka na Secondary Master). Problemy z wyłączaniem pojawiają się po zmianach w BIOS-ie, a poprawki systemowe i wyłączenie ACPI nie przynoszą pełnej poprawy. Wskazano również na możliwe konflikty sprzętowe i konieczność optymalizacji ustawień wygaszacza ekranu oraz zarządzania energią w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA