Witam wszystkich.
Prosze o pomoc bo juz nie wiem co o tym myslec?
Posiadam plyte glowna Shuttle AV42 i dokupilem sobie z allegro procek Pentium IV 2,66 i tu pojawil sie moj problem, a mianowicie gdy zainstalowalem go na plycie to jak chce odpalic system to komputer sie wiesza.
Najczesciej na napisie zapraszamy lub zaraz po pojawieniu sie pulpitu.
Po tym zawieszaniu sie systemu uaktualnilem nawet biosa, ale i to nic nie dalo.
Myslalem ze moze procek mial robiony overclocking i dlatego wystepuja taka nieprawidlowosc, odeslalem go spowrotem do sprzedawcy jednak on powiedzial ze procek dziala poprawnie i nawet przedstawil mi wydruk z programu HOT CPUTester Pro4.
Poczym wymienil mi go na inny egzemplarz P4, jednak z tym nowym dzieje sie to samo co z poprzednim czyli zawiecha.
Prosze o pomoc bo juz jestem niezle zakolowany jesli chodzi o tego procka co moze byc nie tak lub tez co moge zrobic zeby procek dzialal wlasciwie.
Moze jest gdziec na plycie glownej jakas zworka ktora poprawia prace szybszych procesorow, juz sam nie wiem dlaczego nowy procek nie dziala, a na starym (Celeronie 2.0) wszystko dziala prawidlowo.
Prosze o pomoc bo juz skonczyly mi sie pomysly, a wiem ze na tym forum jest duzo madrych ludzi i moze ktos cos wie na ten temat.
Z gory thx i pozdro!
PS.
Pogrzebalem troche w instrukcji od plyty glownej i znalazlem jakos zworke ktore jest podpisana "CPU FSB Setting (JP5)" opisy dla tej zworki to :
- AV42 provides jumper JP5 to configure frony side bus at 400/533 MHZ
- Short:Auto-detect (400 or 533MHz)
- Open: 533 MHZ
Znalazlem cos gdzie jest opisany montaz procesora, a mianowicie :
Znalazlem jeszcze na stronie producenta jakas tebelke o to link to niej http://eu.shuttle.com/archive/en/av42_faq.htm
Aha i zauwazylem ze nie mam w biosie w zakladce Frequency/Voltage Control opcji zwanej CPU Clock Ratio ,a w instrukcji widnieje.
Moze to komus pomoze rozwiazac moj problem bo nie mam pojecia o co tu chodzi.
Bardzo prosze o pomoc!
Prosze o pomoc bo juz nie wiem co o tym myslec?
Posiadam plyte glowna Shuttle AV42 i dokupilem sobie z allegro procek Pentium IV 2,66 i tu pojawil sie moj problem, a mianowicie gdy zainstalowalem go na plycie to jak chce odpalic system to komputer sie wiesza.
Najczesciej na napisie zapraszamy lub zaraz po pojawieniu sie pulpitu.
Po tym zawieszaniu sie systemu uaktualnilem nawet biosa, ale i to nic nie dalo.
Myslalem ze moze procek mial robiony overclocking i dlatego wystepuja taka nieprawidlowosc, odeslalem go spowrotem do sprzedawcy jednak on powiedzial ze procek dziala poprawnie i nawet przedstawil mi wydruk z programu HOT CPUTester Pro4.
Poczym wymienil mi go na inny egzemplarz P4, jednak z tym nowym dzieje sie to samo co z poprzednim czyli zawiecha.
Prosze o pomoc bo juz jestem niezle zakolowany jesli chodzi o tego procka co moze byc nie tak lub tez co moge zrobic zeby procek dzialal wlasciwie.
Moze jest gdziec na plycie glownej jakas zworka ktora poprawia prace szybszych procesorow, juz sam nie wiem dlaczego nowy procek nie dziala, a na starym (Celeronie 2.0) wszystko dziala prawidlowo.
Prosze o pomoc bo juz skonczyly mi sie pomysly, a wiem ze na tym forum jest duzo madrych ludzi i moze ktos cos wie na ten temat.
Z gory thx i pozdro!
PS.
Pogrzebalem troche w instrukcji od plyty glownej i znalazlem jakos zworke ktore jest podpisana "CPU FSB Setting (JP5)" opisy dla tej zworki to :
- AV42 provides jumper JP5 to configure frony side bus at 400/533 MHZ
- Short:Auto-detect (400 or 533MHz)
- Open: 533 MHZ
Znalazlem cos gdzie jest opisany montaz procesora, a mianowicie :
Cytat:"Intel Pentium 4/Celeron processor requires a set of heatsink and fan to cool down the processor.You need to purchase a heatsink and fan if they are not bundled with your CPU.Required is that install the set and plug its cable in the CPU fan power connector.Note thet there are kinds of CpU fan connectors.Normally,if your mainboard support a hardware monitoring function, a 3-pin fan power connector can have your system detect the CPU fan's speed. A CPu fan with a 2-pin or 4-pin fan power connector does not support detection of the CPU fan's speed, and must directly be concected to the system's power supply unit.
Znalazlem jeszcze na stronie producenta jakas tebelke o to link to niej http://eu.shuttle.com/archive/en/av42_faq.htm
Aha i zauwazylem ze nie mam w biosie w zakladce Frequency/Voltage Control opcji zwanej CPU Clock Ratio ,a w instrukcji widnieje.
Moze to komus pomoze rozwiazac moj problem bo nie mam pojecia o co tu chodzi.
Bardzo prosze o pomoc!