logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shuttle AV 42 I P4 po włożeniu Pentium IV 2,66 się wiesza?

gizmo.0 18 Kwi 2008 12:02 4525 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Shuttle AV42 wiesza się po zamontowaniu Pentium 4 2,66 GHz i jak sprawdzić, czy problemem jest zasilacz albo niezgodność płyty?

Najpierw sprawdź zasilanie miernikiem, a nie programem, najlepiej także pod obciążeniem, bo same odczyty z Everesta nie są miarodajne [#5053812][#5057042][#5064624] Jeśli napięcia są w normie, trzeba zweryfikować na stronie producenta, czy ta płyta w ogóle obsługuje ten model CPU, sprawdzić temperatury, chłodzenie chipsetu i stan kondensatorów [#5070114] W tej rozmowie pomiary dały ok. 3,30 V, 4,95 V i 11,84 V, więc zasilanie wyglądało poprawnie [#5064525][#5064605] Ostatecznie procesor został sprawdzony na innej płycie i działał normalnie, co wskazało, że winna jest płyta główna Shuttle, a nie sam Pentium 4 [#5107333] W praktyce rozwiązaniem było kupienie innej, zgodnej płyty głównej [#5109132]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 5045623
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam wszystkich.
    Prosze o pomoc bo juz nie wiem co o tym myslec?
    Posiadam plyte glowna Shuttle AV42 i dokupilem sobie z allegro procek Pentium IV 2,66 i tu pojawil sie moj problem, a mianowicie gdy zainstalowalem go na plycie to jak chce odpalic system to komputer sie wiesza.
    Najczesciej na napisie zapraszamy lub zaraz po pojawieniu sie pulpitu.
    Po tym zawieszaniu sie systemu uaktualnilem nawet biosa, ale i to nic nie dalo.
    Myslalem ze moze procek mial robiony overclocking i dlatego wystepuja taka nieprawidlowosc, odeslalem go spowrotem do sprzedawcy jednak on powiedzial ze procek dziala poprawnie i nawet przedstawil mi wydruk z programu HOT CPUTester Pro4.
    Poczym wymienil mi go na inny egzemplarz P4, jednak z tym nowym dzieje sie to samo co z poprzednim czyli zawiecha.
    Prosze o pomoc bo juz jestem niezle zakolowany jesli chodzi o tego procka co moze byc nie tak lub tez co moge zrobic zeby procek dzialal wlasciwie.
    Moze jest gdziec na plycie glownej jakas zworka ktora poprawia prace szybszych procesorow, juz sam nie wiem dlaczego nowy procek nie dziala, a na starym (Celeronie 2.0) wszystko dziala prawidlowo.
    Prosze o pomoc bo juz skonczyly mi sie pomysly, a wiem ze na tym forum jest duzo madrych ludzi i moze ktos cos wie na ten temat.
    Z gory thx i pozdro!

PS.
    Pogrzebalem troche w instrukcji od plyty glownej i znalazlem jakos zworke ktore jest podpisana "CPU FSB Setting (JP5)" opisy dla tej zworki to :
    - AV42 provides jumper JP5 to configure frony side bus at 400/533 MHZ
    - Short:Auto-detect (400 or 533MHz)
    - Open: 533 MHZ
    Znalazlem cos gdzie jest opisany montaz procesora, a mianowicie :

Cytat:
    "Intel Pentium 4/Celeron processor requires a set of heatsink and fan to cool down the processor.You need to purchase a heatsink and fan if they are not bundled with your CPU.Required is that install the set and plug its cable in the CPU fan power connector.Note thet there are kinds of CpU fan connectors.Normally,if your mainboard support a hardware monitoring function, a 3-pin fan power connector can have your system detect the CPU fan's speed. A CPu fan with a 2-pin or 4-pin fan power connector does not support detection of the CPU fan's speed, and must directly be concected to the system's power supply unit.

Znalazlem jeszcze na stronie producenta jakas tebelke o to link to niej http://eu.shuttle.com/archive/en/av42_faq.htm

Aha i zauwazylem ze nie mam w biosie w zakladce Frequency/Voltage Control opcji zwanej CPU Clock Ratio ,a w instrukcji widnieje.

Moze to komus pomoze rozwiazac moj problem bo nie mam pojecia o co tu chodzi.

Bardzo prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #3 5046757
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Pssta pod radiatorem jest,wentylator pracuje, temperatura w normie tj. 50-51 stopni, zasilacz mam 450W.
  • REKLAMA
  • #4 5050449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5053459
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Zasilacz mam ATX 400W PFC TRACKER 4LIFE
  • REKLAMA
  • #6 5053812
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    To wiele wyjaśnia. Zmień to "coś" na zasilacz, a przynajmniej zmierz napięcia. Jak nie upewnimy się co do zasilania, nie ma co iść dalej.
  • #7 5056982
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Jak mam zmierzyć napiecie? Mozna to zrobic przez program Everest?
  • #8 5057042
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Napięcia mierzy się MIERNIKIEM!!
  • #9 5059675
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Ale ja nie mam miernika.
  • #10 5059765
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    No to do biedronki i trzeba jakis zakupic :D W ogole to zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji.
  • #11 5060698
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Ok. znalazlem takie cos, a mianowicie :
    Shuttle AV 42 I P4 po włożeniu Pentium IV 2,66 się wiesza?
    To jest zrzut z everesta na moim PC.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #12 5060763
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Panie kolego, tak jak wczesniej juz pisal jankolo wyniki z wszelakiej masci programow nie sa miarodajne. Prawdziwe napiecia zmierzysz TYLKO I WYLACZNIE miernikiem!
  • #13 5061588
    gizmo.0
    Poziom 11  
    TZn.. ze musze kupić miernik??.Myslalem ze taki pomiar jaki podam to wystarczy,przeciesz nie kazdy taki miernik posiada...jesli naprawde taki pomiar jest nie wystarczajacy to chyba bede zmuszony kupic taki sprzet bo bez tego zadna dalsza ekspertyza nie bedzie miala miejsca.Chyba ze to wystarczy i bedzie mogl mi ktos cos wiecej doradzic niz kupienie miernika.Naprawde zalezy mi na pomocy bo juz nie mam pojecia co z tym prockiem "myslec" .

HELP!!!

PS.Mam nadzieje ze ten miernik nie bedzie az tak istotny
  • #14 5061666
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5064525
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Dobra kupilem miernik, zmierzyłem napiecie i o to rezultaty:
    +3.3V------3.30V
    +5V---------4.95V
    +12---------11.84V

I co teraz?

Aha miernik kosztowal 17 zl. faktycznie nie jakas powalajaca cena....
  • #16 5064605
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 5064624
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Napięcia sprawdzamy zarówno w idle jak i w stresie aby wykluczyć skoki napięć co też w jakimś stopniu szkodzi dla komputera
  • #18 5064679
    gizmo.0
    Poziom 11  
    kpitan napisał:
    gizmo.0 napisał:
    Dobra kupilem miernik, zmierzyłem napiecie i o to rezultaty:
    +3.3V------3.30V
    +5V---------4.95V
    +12---------11.84V

I co teraz?

Aha miernik kosztowal 17 zl. faktycznie nie jakas powalajaca cena....

Mierzone pod obciążeniem(np. jakaś nowa gra, superPI)? Bo jeśli tak to napięcia są ok.

Mierzone przy fifa 08
  • #19 5069576
    gizmo.0
    Poziom 11  
    WIec co teraz? jak juz mamy zmierzone napiecie to co mozna z tym fantem zrobic?
  • #20 5070114
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Miernik zostaw jeszcze się przyda. Sprawdź na stronie producenta czy płytka takiego proca uciągnie. Posprawdzaj temperatury. Ściągnij sobie CPU burn - in, jakiś program do kontrolowania i po odpaleniu CPU burna sprawdź temperature proca, chipsetu i dysku. Jeśli go odpalisz i komp się zawiesi to najprawdopodobniej proc jest do wymiany. Ew. załóż chłodzenie na chipset bo też może nie wyrabiać. Jaki jest stan kondensatorów? nie są spuchnięte lub wylane? Obejrzyj dokładnie płytkę i napisz jak zauważysz coś niepokojącego.
  • #21 5070160
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jaki masz ram? Spróbuj na sztywno ustawić prędkość pamięci ram na taką jakie faktycznie masz kości. Cykle ustaw by spd.
  • #22 5070247
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Myślę że z ramem nie ma problemów, bardziej coś z płytką albo procem... ew. w BIOSie w zakładce power management (czy gdzieś tam teraz nie pamiętam :D) poszukaj opcji wyłączania kompa po osiągnięciu temperatury xx stopni i ustaw na ok 90 albo wyłącz całkiem. Poszukaj też opcji wyłączenia kompa w razie problemów z chłodzeniem (niskie obroty, niewykrywanie fana itp) i wyłącz. I pisz jakie rezultaty :D I kliknij "Pomógł" jeśli się przydałem :)
  • #23 5107333
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Sprawdzilem procka na innej plycie i smiga jak nalezy , wiec kieruje sie z prosba o pomoc w dopasowaniu nowej plyty glownej , znalazlem np. taka
    co o niej sadzicie, a moze macie jakies inne propozycje na nowa plyte tylko gdzies tak do 100 zl.
    Z gory thx:)
    pozdro for all...!
  • #25 5108737
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    No dobra, napięcia pomierzone a ten CPU na jakiej aukcji kupiłeś? ''leżaki magazynowe'' czy może od prywatnej osoby sztukowo?
  • #26 5109132
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Sadze ze to juz nie ma znaczenia od kogo bo procek jest sprawny sprawdzony na innym sprzecie , innej plycie glownej i smiga az milo.Chodzilo mi teraz o nowa plyte glowna poniewaz jak juz sam stwierdzilem chyba (a raczej napewno)jest z nia cos nie tak.Wiec zamowilem dzisiaj nowa plyte glowna na allegro i zobaczymy jak na nowej plycie bedzie smigal.
    ps. plyta jak w moim poprzednim poscie.Sadze ze jak za 94 zl to plyta naprawde jest ok...
    ps.2 jak otrzymam nowa plyte to zdam relacje z pracy owego procka.
    pozdro
  • #27 5109230
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A możesz podać nazwę i symbol tej nowej płyty?
  • #28 5124923
    gizmo.0
    Poziom 11  
    Witam
    Otrzymalem nowa plyte glowna MSI MO 8088 jednak mam problem jak mam podlaczyc kable zasilajace od guzikow power i reset na obudowie.
    Prosze o pomoc, i opinie czy plyta byla warta zakupu.

Pozdro for all)
  • #30 5125816
    gizmo.0
    Poziom 11  
    z ta litera D to byla literowka..i sorry za nia..
    a problem olega na tym ze mimo ze mam manuala to i tak mam problem z podlaczeniem tych kabelkow dlatego ze mam jakies dziwne ozaczenia tzn:M/B MW H.D.D LED RESET SW POWER LED+ i kabel z - (minus) i nie wiem jak je podlaczyc.
    Bardzo prosze o pomoc bo juz mam dosyc grzebania w tym kompie, a sam jakos nie bardzo daje sobie rade.
    Please help!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej Shuttle AV42 napotkał problem z zawieszaniem się systemu po zamontowaniu procesora Pentium IV 2,66 GHz. Pomimo aktualizacji BIOS-u i wymiany procesora na inny egzemplarz, problem pozostał. Dyskusja skupiła się na diagnostyce zasilacza, który okazał się modelem ATX 400W PFC TRACKER 4LIFE, co wzbudziło podejrzenia o niewystarczającą jakość zasilania. Użytkownik został poinstruowany, aby zmierzyć napięcia zasilacza miernikiem, co wykonał, uzyskując wartości +3.3V=3.30V, +5V=4.95V, +12V=11.84V pod obciążeniem (gra FIFA 08), które były w normie. Zasugerowano dalsze testy stabilności procesora za pomocą programów typu CPU burn-in oraz kontrolę stanu kondensatorów na płycie. Wskazano również na możliwość problemów z ustawieniami pamięci RAM i opcjami zarządzania energią w BIOS-ie. Po stwierdzeniu, że procesor działa poprawnie na innej płycie, autor zdecydował się na zakup nowej płyty głównej MSI MO 8088 za około 94 zł. Pojawiły się trudności z podłączeniem przewodów zasilających przycisków power i reset, które zostały rozwiązane dzięki wskazówkom dotyczącym złącza F_P1. Po podłączeniu komputer się uruchomił, dioda HDD świeciła, ale dioda power nie działała, a monitor pozostawał nieaktywny, co sugerowało dalsze problemy z konfiguracją lub sprzętem. Wskazano na konieczność sprawdzenia oznaczeń procesora oraz stanu przewodów i diod sygnalizacyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA