logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkleić radiator przyklejony klejem Thermopox 85 ct na GeForce 2?

niemczas 12 Sty 2004 00:42 7089 20
REKLAMA
  • #1 471819
    niemczas
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich. moze niezbyt nadaje sie ten post do tego dzialu, dokładnie niewiedzialem gdzie go umiescić. na procesorze od karty graficznej geforce 2 mam przyklejony radiator klejem Thermopox 85 ct czy jest jakis sposob na odklejenie tego radiatora?

prosze o pomoc
    Z góry dziekuje i Podrawiam
  • REKLAMA
  • #2 471823
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Raczej po tym kleju nie odkleisz radiatora.
  • #3 472965
    niemczas
    Poziom 11  
    naprawde niema zadnego sposobu na ten klej. musze ten radiator zerwac ponieważ nierówno jest przyklejony, tak to bym sie wcale nie bawil w odklejanie. Moze jakos zyletka by sie dalo ? próbował ktos moze takim sposobem?

czekam na propozycje i z gory dziekuje
  • #4 473002
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Mnie udało sie odkleić radiotor z GEFORCE 256, użyłem do tego ostrego noża i ciąłem podważając aż odszedł.
    Nie wiem jednak czy to ten sam klej (możliwe), radiator nie był przyklejony na kamień - przy b. mocnym złapaniu delikatnie się ruszał. Klej wygladał jak zaschnieta pasta silikonowa.
  • #5 473022
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Jeżeli jest na thermopox to się nawet go nie ruszy.
    Ja mam na Thermopox przyklejony radiator na chipsecie płyty głównej. Jak już stwardnieje to można conajwyżej ukręcić razem z chipsetem go :D
    On jest bazie kleju epoksydowego.
  • #6 474999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 475011
    Jan Śliwa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przeciwradiator-podgrzewacz,np.lutownica odpowiednio doprowadzająca ciepło do Twojego radiatora,plus podważanie czymś co zrobi szczelinę; lekka dzwignia i poszło.Powodzenia.J.Ś.
  • #8 481293
    noname
    Poziom 11  
    najleprzy sposob to wsadzic karte w folie elektrostatyczna chyba tak to sie nazywa jesli pomylilem to w taka co dostajemy plyty glowne i wsadzic do zamrazalnika na jakies 15 min w zaleznosci jak szybko nam mrozi.
    kolejnym krokiem jest wcizniecie jakiegos sruboketa ale nie zbyt malego bo mozemy zepsuc uklad, i podazyc ale ostroznie i powinno puscic.
    ja tak zrobilem z moim amd K6-2 400MHz na ktory dalem radiator z jakims klejem termoprzewodzacym ktory był w standardzie juz przyklejony w kształcie kwadratu no i po kilku latach cialem zmienic na paste ale nie szlo odkleic zacolem juz wyrywc i cos szczelilo modlilem sie ze cos poszlo ale bylo oki . gdzies znalałzem jak odklejac takie wlasnie zeczy no i z ryzykiem sprubowalem i udalo sie, wyczyscilem gumiasty klej i dalem paste termoprzewodzaca
  • #9 482062
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ja po prostu uzylem sily i odpadl, ale to moze nie byl ten klej.
    nie chcialem robic nowego posta wiec pytam tutaj - wie ktos moze czy mozna kupic tasme dwustronna o podwyzszonej termoprzewodnosci (zamiast kleju bo pewnie w razie wpadki to da sie cos zmienic)
  • #10 482629
    noname
    Poziom 11  
    jak wiadomo klej nie trzyma sie dobrze przy niskich temperaturach wiec przewaznie zawsze odkleja sie tylko to tez zalezy jak sie dlugo trzyma w zamrazalniku :D
  • #11 483053
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ostanio przeszedłem na filozofi ciszy i spokoju i radze Ci tez tak zrobic!!
    Jeśli bedziesz za bardzo zdenerwowany to napewno zepsujesz układ....
    Co do odklejenia thermopoxa to proponuje użyć dwóch płaskich szerokich srubokrętów i powoli z ze wszystkich stron delikatnie podnosic radiator, jesli to nie pomoze to zrobic klejowi szok termiczny jak pisali poprzednicy i nie ma bata musi puscic...

Co człowiek przykleił człowiek odkleji
  • #12 483132
    hawranek10
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam. Odłączyłem radiator od procesora za pomocą narzędzi dentystycznych, chociaż dobrze był przyklejony. Operacja powiodła się na tyle, że klej został na radiatorze.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 504539
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    metoda z zamrazarka poskutkowala i odkleilem z karty graficznej radiator razem z napisami, podizalala tez w przypadku procesora, ze 166 tez odszedl tylko musialem uzywac noza
  • #14 504792
    noname
    Poziom 11  
    no a nie mowilem, to najleprz sposob, nie ma leprzego, klej pod nieska temperatura staje sie kuchy i puszcza szybko
  • #15 515994
    Bronek_84
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Jedni mówią że odrywali radiatory z użyciem dużej siły drudzy że z użyciem małej, wszystko zależy od chropowatości obu powierzchni i stopniu jej odtłuszczenia. Spróbujcie radiator przeszlifować papierem wodnym od 800 do 2000 a następnie obie powierzchnie odtłuście acetonem technicznym a żaden klej się nie podda... 8)
    Pozdr.
  • #16 516628
    noname
    Poziom 11  
    troche chemi i fizyki by sie tobie przydalo. nie ma kleju ktory by przetrzymal najbardziej wygorowane warunki atmosferyczne wiec mi nie mow ze jak sie zrobi papierem sciernym wodnym 2000 i przyklei to sie potem nie odkleli. problem jest taki ze nawet metal peknie pod niska temperatura, nawet spawany czy klejony peknie pod wplywem zimna.
    krzysztalki klej sklada sie rowniez z jakis tam krysztalek laczacych zesoba czesci lecz pod wplywem zimna zblizaja sie do siebie i tworza niby solidna strukture lecz jest to tylko pozornie mylace dzialanie, poniewaz staja sie kruche te klrysztalki i dlatego jedno na drugie nachodzi dlatego sa kruche i zawse klej sie skruszy i czesc pozostanie na obu czesciach elcz nie bedzie juz to sklejone. podobnie jest z rozgrzanym materialem lecz tu akurat robia sie plynne i dlatego robia sie nitki ale nie bedziecie przeciez nie bedziecie podgrzewac procka i radiatora, no chyba ze jakis inteligentna osoba bedzie i to wyprubuje
  • #17 520984
    Bronek_84
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    noname napisał:
    problem jest taki ze nawet metal peknie pod niska temperatura, nawet spawany czy klejony peknie pod wplywem zimna.

Ech to prawda co mowisz ale ja nie mowie o tym ze nie da sie w zaden sposub oderwac radiatora bo by to bylo sprzeczne z prawami chemii i fizyki. Zle mnie zrozumiales Noname poniewaz mi chodzilo o to ze jak zastosujesz moje metody klejenia radiatora to nie jest mozliwe oderwanie go bez zniszczenia sprzętu... a poza tym niskie i wysokie temperatury zle odzialywuja na sprzet wiec nie mozna go mrozic w nieskonczonosc... 8)
    Pozdrowienia
  • #18 524165
    niemczas
    Poziom 11  
    Czesc
    dzieki za wszystkie rady, odkleiłem ten radiator metoda z zamrazarką. z kosci odeszly tez napisy :) ale na rogach zostalo jeszcze troche kleju. Czym moge usunac to z kości zeby jej nie uszkodzic? zeskrobac nożykiem, moze jakis inny sposob zeby nie porysowac jej?
  • REKLAMA
  • #19 819576
    modlin
    Poziom 11  
    Mój radek umarł po zamrazalce . R.I.P
  • #20 1881712
    kubexxx
    Poziom 11  
    Użyj Acetonu, on rozpuszcza wszystko
  • #21 17708573
    Chris von Luke
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Piszę w tym temacie bo tematy nowsze są regularnie zamykane.

Jeśli klej jest podatny na zmiany temperatur to działa to często w obie strony, an serwisie kolega robi to hotairem i odchodzą praktycznie bez użycia siły, jeśli nie przesadzi się z temperaturą nic nie powinno się stać.
    W warunkach domowych można to zrobić nawet suszarką.

Widziałem gdzieś jakiś preparat do rozpuszczania konkretnych rodzajów kleju ale nie mogę go nigdzie znaleźć.
    Jeśli wiecie jaki konkretnie klej został użyty to po zaglądnięciu do karty charakterystyki można spróbować odpowiedniej chemii.

Metoda z lodówką przeważnie działa, ale jest ryzyko uszkodzenia elektroniki przez włączenie karty na której pozostała jeszcze gdzieś wilgoć.
    W takim wypadku polecam wcześniej zapakować kartę w szczelny worek, najlepiej w kilka, a po wyjęciu porządne osuszyć kartę.

Podsumowanie tematu

✨ Radiator przyklejony do procesora karty graficznej GeForce 2 za pomocą kleju Thermopox 85 ct jest trudny do odklejenia ze względu na właściwości epoksydowe kleju. Metody mechaniczne, takie jak podważanie ostrym nożem lub użycie narzędzi dentystycznych, mogą pomóc, ale istnieje ryzyko uszkodzenia układu. Popularnym i skutecznym sposobem jest zastosowanie szoku termicznego: zamrożenie karty w zamrażarce na około 15 minut, co powoduje kruchość kleju i ułatwia odklejenie radiatora. Po zamrożeniu można delikatnie podważać radiator, czasem z użyciem podgrzewania (np. lutownicy lub suszarki) w celu rozluźnienia kleju. Po odklejeniu pozostają resztki kleju, które można usunąć ostrożnie nożykiem lub rozpuścić acetonem, uważając, by nie uszkodzić kości procesora. Alternatywnie stosuje się pasty termoprzewodzące zamiast kleju, a także dwustronne taśmy termoprzewodzące, które ułatwiają demontaż. Należy jednak zachować ostrożność, aby nie uszkodzić elektroniki podczas zabiegów termicznych i mechanicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA