Witam,
jajek92 napisał: Witam!
Mam spawarkę samo róbke troche za dużej mocy, ponieważ kiedy spawam, to w całej wsi swiatło sie sciemnia albo mruga, i za to wszyscy mają do mnie pretensje, chodzi o ludzi ze wsi, spawam na 220V czyli na jednej z faz ina zerze, zamieniłem na inna fazę jest to samo, nie wiem czemu,
I trudno dziwić się, skoro spawanie elektryczne charakteryzuje się zmiennym (i to często dość szybkozmiennym) poborem wartości prądu z sieci energetycznej, oraz o dość znacznej wartości.
Przewody linii energetycznej mają swoją rezystancję, więc taki zmienny pobór prądu powoduje zmiany napięcia pomiędzy przewodami linii w takt zmian poboru prądu w miejscu podłączenia innych odbiorników.
Na dodatek, jak domyślam się, linia jest napowietrzna i dość długa od transformatora oraz nie pierwszej młodości, a więc mogą być kiepskie styki (połączenia) pomiedzy poszczególnymi jej fragmentami - co tylko jeszcze zwiększa tę rezystancję.
Na dodatek, dochodzi znaczna czułość jasności świecenia zwykłych żarówek na zmiany wartości napięcia zasilającego, ponieważ jest to zależność w trzeciej potędze od napięcia.
Sprawę może też pogarszać obciążony i o zbyt małej mocy nominalnej transformator - wniosek; używać spawarki za dnia, kiedy inni odbiorcy nie korzystają z oświetlenia elektrycznego.
Warto też zgłosić do właściwego Rejonu Elektrycznego wniosek o przegląd linii energetycznej pomiędzy transformatorem a przyłączami do odbiorców.
jajek92 napisał: jest też u mnie opcja w spawarce że moge spawać na 380V czyli zamiast zera moge podłączyć drugą fazę, czy to coś zmieni, tzn czy nadal będzie ludzią mrugać światło.
Zdecydowanie zmieni choć "mrugać" nadal będzie ale w mniejszym stopniu, ponieważ dla tej samej wartości prądu spawania (strona wtórna transformatora) prąd płynący z sieci zmaleje o √3 razy i odpowiednio do tego zmaleją spadki napięcia na rezystancji linii.
Ale małego tego, ten prąd będzie teraz płynął poprzez przewody dwóch faz, a nie jak poprzednio przez przewód fazowy i zerowy.
W wyniku tego, dla innych odbiorników jednofazowych (np. żarówki - włączone pomiędzy fazę a zero), te zmiany napięcia będą tylko na jednym przewodzie fazowym, ale nie będzie ich już na przewodzie zerowym, a więc ta zmiana napięcia będzie jeszcze mniejsza.
jajek92 napisał: PROSZE O POMOC

Proszę bardzo i pozdrawiam