logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka duża, ludzie ze wsi mają pretensje że światło mruga

jajek92 30 Mar 2008 22:58 3261 3
  • #1 4975263
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam! :D
    Mam spawarkę samo róbke troche za dużej mocy, ponieważ kiedy spawam, to w całej wsi swiatło sie sciemnia albo mruga, i za to wszyscy mają do mnie pretensje, chodzi o ludzi ze wsi, spawam na 220V czyli na jednej z faz ina zerze, zamieniłem na inna fazę jest to samo, nie wiem czemu, jest też u mnie opcja w spawarce że moge spawać na 380V czyli zamiast zera moge podłączyć drugą fazę, czy to coś zmieni, tzn czy nadal będzie ludzią mrugać światło. :|
    PROSZE O POMOC :|
  • Pomocny post
    #2 4975323
    djsway
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Rozłozenie obciazenia na 2 fazy powinno pomóc , bo bedą mniejsze spadki napiecia na fazie i mniejsze miganie swiatła. Ale jak to bedzie wygladalo trzeba sprawdzic w praktyce.
  • Pomocny post
    #3 4975437
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 128
    Witam
    Jeżeli rozłożysz obciążenie na 2 fazy na pewno pomoże a jeszcze jak ustawisz prąd spawania odpowiednio do elektrody to będzie całkiem dobrze . Jeżeli będziesz spawał tylko w dzień to będzie bardzo dobrze i nikt nie będzie miał do ciebie pretensji
  • Pomocny post
    #4 4975442
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    jajek92 napisał:
    Witam! :D
    Mam spawarkę samo róbke troche za dużej mocy, ponieważ kiedy spawam, to w całej wsi swiatło sie sciemnia albo mruga, i za to wszyscy mają do mnie pretensje, chodzi o ludzi ze wsi, spawam na 220V czyli na jednej z faz ina zerze, zamieniłem na inna fazę jest to samo, nie wiem czemu,
    I trudno dziwić się, skoro spawanie elektryczne charakteryzuje się zmiennym (i to często dość szybkozmiennym) poborem wartości prądu z sieci energetycznej, oraz o dość znacznej wartości.
    Przewody linii energetycznej mają swoją rezystancję, więc taki zmienny pobór prądu powoduje zmiany napięcia pomiędzy przewodami linii w takt zmian poboru prądu w miejscu podłączenia innych odbiorników.
    Na dodatek, jak domyślam się, linia jest napowietrzna i dość długa od transformatora oraz nie pierwszej młodości, a więc mogą być kiepskie styki (połączenia) pomiedzy poszczególnymi jej fragmentami - co tylko jeszcze zwiększa tę rezystancję.
    Na dodatek, dochodzi znaczna czułość jasności świecenia zwykłych żarówek na zmiany wartości napięcia zasilającego, ponieważ jest to zależność w trzeciej potędze od napięcia.
    Sprawę może też pogarszać obciążony i o zbyt małej mocy nominalnej transformator - wniosek; używać spawarki za dnia, kiedy inni odbiorcy nie korzystają z oświetlenia elektrycznego.
    Warto też zgłosić do właściwego Rejonu Elektrycznego wniosek o przegląd linii energetycznej pomiędzy transformatorem a przyłączami do odbiorców.

jajek92 napisał:
    jest też u mnie opcja w spawarce że moge spawać na 380V czyli zamiast zera moge podłączyć drugą fazę, czy to coś zmieni, tzn czy nadal będzie ludzią mrugać światło. :|
    Zdecydowanie zmieni choć "mrugać" nadal będzie ale w mniejszym stopniu, ponieważ dla tej samej wartości prądu spawania (strona wtórna transformatora) prąd płynący z sieci zmaleje o √3 razy i odpowiednio do tego zmaleją spadki napięcia na rezystancji linii.
    Ale małego tego, ten prąd będzie teraz płynął poprzez przewody dwóch faz, a nie jak poprzednio przez przewód fazowy i zerowy.
    W wyniku tego, dla innych odbiorników jednofazowych (np. żarówki - włączone pomiędzy fazę a zero), te zmiany napięcia będą tylko na jednym przewodzie fazowym, ale nie będzie ich już na przewodzie zerowym, a więc ta zmiana napięcia będzie jeszcze mniejsza.

jajek92 napisał:
    PROSZE O POMOC :|

Proszę bardzo i pozdrawiam
REKLAMA