logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liteon 1213S - brak dostępu do danych po zmianie firmware na 1653S

Bogdanor 02 Kwi 2008 11:09 1652 8
REKLAMA
  • #1 4984025
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Wymieniłem w w/w nagrywarce firmware na taki pasujący z innych modeli konkretnie na taki z 1653S(nie nagrywała niektórych nowych płyt) i wszystko byłoby pięknie gdyby nie mały problem. Właściwie jest OK, ale na kontach użytkownika stało sie teraz tak że nie ma bezpośredniego dostępu do danych zgromadzonych na płycie poprzez ikonkę napędu (obojętne dane czy film) tzn. klikając "otwórz" lub "eksploruj" nie dzieje się nic.. Dane z płyty można przekopiować na dysk twardy tylko w "całości" tzn. przeciągając ikonę napędu np. na jakiś folder czy ikonkę dysku twardego. Tak samo nie mają dostępu do CD programy do odtwarzania, dopiero działa przeciągniecie ikony cd na okno odtwarzacza.
    Firmware są z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html , probowałem tez firmware od innych modeli (sony) ale efekt ten sam, dopiero powrót do oryginalnego załatwia sprawę no ale wtedy tracę możliwość nagrywania niektórych płyt. Jak pisałem na koncie admina wszystko jest OK. Wiec może to coś z nadawaniem uprawnień czy co ? Tylko gdzie to można zmienić ?
    Mam windows XPSP2.
  • REKLAMA
  • #2 4984266
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4894
    Faktycznie dziwne zjawisko - mogę ci tylko wskazać drogę gdzie to szukać.
    Wejdź w opcje folderów , zakładka Widok i zdejmij fajeczkę z "Użyj prostego udostępniania plików" po tej operacji powinieneś mieć w właściwościach folderów dodatkową zakładkę dotyczącą praw dostępu i zmiany właścicieli .
  • REKLAMA
  • #3 4984324
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Dzięki, za poradę, zrobiłem tak ale zakładka zabezpieczenia pojawia się tylko przy ikonkach dysków i folderów, nie przy CD, bo chyba chodzi o to że zbiór musi być w NTFS..
    Odinstalowywałem też i samą nagrywarkę w gałęzi stacje dysków CD-ROM/DVD, jak i podstawowy kanał IDE (na nim jest) w gałęzi kontrolery IDE ATA/ATAPI, niestety bez efektu...
    Może w jakiś sposób wiąże sie to z "autostartem" ? , na koncie admina mam go wyłączony (za pomocą TweakUI), natomiast na kontach użytkowników nie.(Nie bardzo wiem jak wyłączyć to na koncie użytkownika)
  • #4 4988746
    PaPrYcZaK
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    prawdopodobnie zeby na koncie uzytkownikow to wylaczyc trzeba zrobic by na chwile byli administratorami... a potem jak juz zmienisz to przywrocisz im prawa samych uzytkownikow:P
  • REKLAMA
  • #5 4991631
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Probowałem tak też, jednak po przywróceniu konta do rangi "użytkownika", autorun zaczyna sie uruchamiać (a i wcześniej nowo mianowane konto w randze admina nie pozwalało na przeglądanie CD) , a zresztą na razie niech zostanie tak jak jest i tak, niedługo zmienię nagrywarkę. Wygląda na to że nie da się tego obejść.
  • #6 5006793
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    A nie złapałeś SYFA jakiego - Actvexdebugger32.exe lub pagefile.sys.vbs - one takową właściwość działania posiadają.
    jak klikasz w napęd w MojKomp to jest nie dobrze
    Jak dasz Exploruj i na drzewku folderów pukniesz napę to widać wszystko.
  • REKLAMA
  • #7 5007160
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Nie z Eksploruj też nic nie było widać, nie sądzę że to jakiś złośliwy skrypt, ponieważ po powrocie do oryginalnego firmware wszystko wraca do normy.
  • Pomocny post
    #8 5007539
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Nie było by problemu jak by było jedno konto. Nagrywarka przypisana jest jako model do każdego z kont. Przy zmianie FW od innego napędu zmieniła się i nazwa sprzętu. Wsadź sprzęt i na każdym z kont zmień odwołanie do napędu (skrót). Jak ma być dostęp skoro ścieżka odnosi się do nieistniejącego napędu ? Prawa odczytu jak raz nadasz muszą działać bo udostępniasz napęd. Wpisy w rejestrze same się nie zmienią... Bardziej proste rozwiązanie to wywalenie kont, wsadzenie napędu i utworzenie ich ponownie. Rozumiem iż na Adminie działa wszystko poprawnie a problem dotyczy tylko kont z uprawnieniami...
  • #9 5007786
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Cytat:
    Rozumiem iż na Adminie działa wszystko poprawnie a problem dotyczy tylko kont z uprawnieniami...
    . Dokładnie. Jak na kontach zmienić odwołanie do napędu , skrót ? Nie chce mi się już usuwać/zakładać kont.. I tak za dwa dni kupuje inną, ta zostanie sobie jako rezerwa, do oglądania DVD z płyt i takie tam..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie firmware w nagrywarce Liteon 1213S na wersję z modelu 1653S pojawił się problem z brakiem bezpośredniego dostępu do danych na płytach CD/DVD z poziomu kont użytkowników standardowych. Kliknięcie "otwórz" lub "eksploruj" na ikonie napędu nie powoduje reakcji, choć kopiowanie danych przez przeciągnięcie ikony napędu działa. Na koncie administratora dostęp jest poprawny. Próby zmiany ustawień zabezpieczeń folderów, wyłączania autostartu, reinstalacji sterowników IDE oraz użycia firmware innych modeli (Sony) nie rozwiązały problemu. Sugerowano, że problem może wynikać z różnic w uprawnieniach i przypisaniu napędu do kont użytkowników po zmianie firmware, która zmienia nazwę sprzętu. Proponowano zmianę odwołań do napędu na każdym koncie lub usunięcie i ponowne utworzenie kont użytkowników, co jednak jest uciążliwe. Powrót do oryginalnego firmware przywraca pełną funkcjonalność, ale ogranicza możliwość nagrywania niektórych nowych płyt. Problem wydaje się związany z uprawnieniami i konfiguracją systemu Windows względem zmienionego firmware nagrywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA