logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quantum Fireball CX6.5GB - głowica uderza o blokadę po awarii zasilania

jac1 12 Sty 2004 22:24 3188 32
REKLAMA
  • #1 472986
    jac1
    Poziom 12  
    Awaria zasilania uszkodziła mi dysk - model Quantum Fireball CX6.5GB.
    BIOS rozpoznaje go właściwie.
    Silnik chodzi, napięcia na pasku do mechaniki są.
    Otworzyłem więc mechanikę.
    Jest w środku plastikowa blokada głowicy - ograniczająca jej ruch do kilku wewnętrznych sektorów.
    Po włączeniu głowica porusza się w tym ograniczonym obszarze obijając się o tę blokadę i po paru sekundach parkuje na magnesie. Ponowia swój cykl po czasie.
    Do czasu pierwszego opadnięcia na magnes pali się zielona dioda na elektronice.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 473039
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Otworzyłeś obudowę? To teraz zostało Ci tylko otworzyć śmietnik.
  • #3 473145
    jac1
    Poziom 12  
    Nie chcę się z tobą kłócić ale radzę poczytaj posty o dyskach. Nie słyszałem aby dysk od razu po otworzeniu pokrywy nadawał się na śmietnik. :o
  • #6 473213
    Robert B
    Poziom 43  
    No więc: patrz mój post nr 1
    Dlatego kupuję dyski nowe żeby uniknąć kupienia czegoś po "grzebaczu"
  • #7 473252
    jac1
    Poziom 12  
    Fajnie że kupujesz nowe ale nie w tym celu napisałem mój post by się o tym dowiedzieć. Zależało mi na uratowaniu danych i merytorycznych poradach osób znających temat.
    A tak swoją drogą jeśli nigdy nie otwierałeś to jak chciałeś mi pomóc?
    Skąd wiesz co wysiada w mechanice i jak to naprawić jeśli nigdy nie próbowałeś?
  • REKLAMA
  • #8 473254
    Robert B
    Poziom 43  
    Nic nie pisałeś o odzyskaniu danych. Robiłem takie rzeczy, zrzucałem co się dało a śmietnik był na końcu :)
  • #9 473478
    Magirus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    jac1 >Jeżeli to co napiszę pomoże Ci w czymś, to dobrze. :)

Miałem swego czasu podobny problem ale z dyskami Fujitsu 20GB.
    Najpierw poleciał jeden, więc oddałem go na gwarancji i po pewnym czasie poleciał drugi, ale już po gwarancji.

Ten pierwszy miał tylko bad sectory, a ten drugi stukał tak samo jak napisałeś, z tym że bios nie mógł go już rozpoznać.

Chciałem podmienić elektronikę, ale ten pierwszy oddałem na gwarancji, więc ten drugi otwarłem.
    Głowica zachowywała się tak jak napisałeś.
    Postanowiłem podmienić mu elektronikę od Fujitsu 10GB i głowica zamiast stukać, zaczęła przemieszczać się od środka do zewnątrz i będąc tam zaczęła stukać.

Wiem, że z tego by nic nie było, ale po tym teście sądzę, że w tej drugiej 20-tce poleciała elektronika.

Napisałem tego posta jako ciekawostkę. :)
  • #10 473564
    Robert B
    Poziom 43  
    Mnie intryguje skąd po "awarii zasilania" (nie napisałeś jakiej) wewnątrz dysku wzięły się jakieś "drobne kawałki" i ta jak piszesz "blokada" która nie daje się ruszyć głowicom. Może już miałeś dysk po jakimś "grzebaczu"? Uważam, że pospieszyłeś się otwierając go, bo to jest ostateczność.
  • REKLAMA
  • #11 473670
    Magirus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Robert B napisał:
    Mnie intryguje... ta jak piszesz "blokada" która nie daje się ruszyć głowicom. Może już miałeś dysk po jakimś "grzebaczu"?

Niekoniecznie po jakimś "grzebaczu".

W moim przypadku głowica zachowywała się tak samo jak napisał jac1 tzn.
    Cytat:
    Po włączeniu głowica porusza się w tym ograniczonym obszarze obijając się o tę blokadę i po paru sekundach parkuje na magnesie. Ponawia swój cykl po czasie.
    Do czasu pierwszego opadnięcia na magnes pali się zielona dioda na elektronice.

a dysk ten był otwierany pierwszy raz.
  • #12 473753
    Robert B
    Poziom 43  
    Próbuję tylko dociec skąd po "awarii elektrycznej" wzięły się tak poważne uszkodzenia mechaniczne - te śmiecie wewnątrz dysku.
  • REKLAMA
  • #13 473793
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Elektronika na płytce to nie wszystko, wewnątrz obudowy dysku znajdują się wzmacniacze sygnału z głowic umieszczone albo na ramieniu albo w pobliżu złacza, które łączy się z pozostała częścia elektroniki dysku. Są to elementy b. czułe na zbyt duże napięcia zasilania i często się uszkadzają. Jeśli ten scalak padnie dysk rozkręca się ale nic nie potrafi odczytać, w efekcie albo jest zupełnie głuchy albo wali głowicami. Otwieranie dysku to niezbyt dobry pomysł jeśli chce się go jeszcze używać, od momentu rozhermetyzowania obudowy jego dni są policzone.
  • #14 473983
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    dyski nie sa hermetyczne. maja wentylacje przeciez.
  • #15 474009
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Platon, dysk musi byc zamkniety hermetycznie, aby na talerzach nie osadzal sie kurz. Poza tym jakby byl chlodzony tak jak mowisz, to by wygladaly talerze jak wentylator na procku. :D
  • #16 474018
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    eeeeeee jaki ty masz dysk ktory ma "klime" ?? Dyski nie sa hermetyczne , dobre to w moim juz by bylo z 1cm kurzu rotfl
  • #17 474046
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    dyski nie sa szczelne, ale sa zabezpieczone przed kurzem i fabrycznie skladane w odpowiednich warunkach, mysle ze mozna zrobic w domku tak zeby przynajmniej dalo sie odczytac dane a nawet zeby i pochodzil jakis czas, ale napewno nie bedzie to "pewny" dysk.
  • #18 474128
    zonk13
    Poziom 12  
    no bez przesady - dysk jest napewno zachermetyzowany fabrycznie -zgadzam się jest składany w odowienich warunkach i termicznych i z odpowiednią wilgotnością i w rożrzadzonym powietrzu a po tym jest zamykany chermetycznie - no a zważając że ten dysk jest otwarty to jak kolega wyżej napisał jego dni są policzone - trochę fizyki i wiedzy o zapisie na nośnikach elekto magnetycznych by się przydało by to zrocumieć..... :)
  • #19 474152
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Witam. Co wy piep***cie. Prawdę napisał żyraf. Dyski nie są hermetycznie zamykane. Mają one wentylecję (mikro) zabezpieczone to jest przed kurzem itd. Co wy się wypowiadaće jak może nigdy dysku nie otwieraliście.

2) trochę fizyki i wiedzy o zapisie na nośnikach elekto magnetycznych by się przydało by to zrocumieć..... - hahaha a co powiesz na temat dyskietki 3,5" ona jest cały czas odłonięta, kaset magnetofonowe, VHS... Co ty za bzdury człowieku pleciesz

Najważniejsze jest tylko aby podczas otwierania dysku nic nie uszkodzić i aby się żadne żmieci tam nie dostały, czyli: kurz...
  • #20 474329
    Robert B
    Poziom 43  
    Którego w powietrzu jest pełno. Chyba że Kolega ma w domu "Clean Room".
  • #21 474447
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Mam pytanie: czy ktoś z Was widział już coś takiego (z danych Fujitsu):
    z lewj końcówka głowicy dysku nad talerzem, w środku cząsteczka dymu (np. z papierosa), a z prawej wycinek przekroju włosa ludzkiego - wspaniale pokazuje proporcje. Jac1: może głowica walnęla, jak piszesz, ale raczej w talerz, wygląda to na pokruszone części głowicy.
    Są firmy, które z takich dysków odzyskują dane, pisałem już o tym (i nie tylko ja), ale koszt tego był niesamowity, w 2001 r. za kilka GB płaciło się coś ok. 1000 PLN :!:, ale nie ma się co dziwić, w odpowiednich warunkach (powietrze) wyjmują talerz, montują na specjalnym stanowisku i sczytują dane przy pomocy specjalnego oprogramowania. Jeśli więc Twoje dane są tego warte, to nie ruszaj raczej dysku, daj go fachowcom.
    Natomiast możesz się pobawić, jeśli nie zależy Ci specjalnie na nich, musisz spróbować zdobyć drugi tego samego typu dysk, ale z dobrą głowicą i może, może...
    Załączniki:
    • Quantum Fireball CX6.5GB - głowica uderza o blokadę po awarii zasilania 01000022.GIF (2.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 474813
    Jaro
    Poziom 27  
    Może użyłem niewłaściwego słowa "hermetycznie" bo w każdym dysku jest otwór przez który dysk jest wentylowany ale chodzi raczej o wyrównanie ciśnienia wewnątrz obudowy z otoczeniem a nie chłodzenie. w otworze jest mikrofiltr który zabezpiecza przed zanieczyszczeniami z zewnątrz. Do Cymbi: głowica w dysku twardym nie ma kontaktu z talerzami w czasie pracy, unosi się nad nimi na czymś w rodzaju poduszki powietrznej, znacznie cieńszej niż drobina kurzu co widać na obrazku wyżej u stebx. Kiedy dysk jest wyłączony głowica spoczywa na tzw "landing zone" umieszczonym na wewnętrznej części talerza. W dyskietce sytuacja jest inna, głowica ma kontakt z powierzchnią nośnika, zanieczyszczenia mają wpływ na odczyt ale sama głowica i szerokość ścieżki na nośniku są kilkaset razy (może kilka tysięcy??) większe niż we współczesnych dyskach twardych, więc i zanieczyszczenie które może zakłócić pracę może być spore. Taśma video to zupełnie inna bajka, nawet jak się zerwie czy pognie to co najwyżej nie zobaczysz jakiegoś "numerka", odczyt danych to co innego, kilkumegowy plik w którym nie można odczytać paru bajtów jest już raczej do d...
  • #23 474900
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no ale z dyskietki mozna odczytac jakis plik nawet jesli sektory sa uszkodzone, mam gdzies zrodla do takiego programiku w ASM co w dosie na to pozwala - pliki tekstowe i czesci archiwow sie da odczytac, mozna tez odczytac z HDD jak tablica partycji jest powalona ale jest to bardzo czasochlonne zajecie..
    moznaby powiedziec ze z tego rysunk wynika ze wlosy i inne zeczy nie powinny miec wplywu na to bo pod glowice sie nie dostana :D
    taki otwarty (ale nie usyfiony totalnie) dysk moze pracowac o czym ktos gdzies pisal. mozna w domku stworzyc takie warunki zeby byl jak najmniej narazony na kurz, jesli bedzie to sprawne to cos powinno sie dac odczytac.
  • #24 474944
    Jaro
    Poziom 27  
    Ale ten program nie odzyska danych których już nie ma bo miejsce gdzie się znajdowały jest uszkodzone, chyba co do tego nie masz złudzeń. Plik tekstowy nawet uszkodzony a odzyskany w taki sposób da się otworzyć ale spróbuj uruchomić jakiegoś execa. Co porównania wielkości zanieczyszzeń i samej głowicy cóż, przy tej prędkości z jaką wirują talerze i przylepione do nich zanieczyszczenie samo zjawisko przypomina raczej czołowe zderzenie malucha z TIRem, a w zasadzie jak stoją obok siebie to też maluch pod TIRem się nie zmieści :lol: .Swego czasu na stronie seagate można było pobrać filmik który pokazywał wnętrze pracującego dysku w momencie uderzenia. widać było jak głowica uderzając o powierzchnię talerza wyrywa z niego kawałki nośnika.
  • #25 475503
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Ale co wspólnego ma ta cała dyskusja z tym że dysk stuka ??
  • #26 475676
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Bedziecie sie smiac ale ...
    czasami jak stuka i nie startuje (nie zaczytuje dysku) to warto go popukac np raczka od srubokreta. Oczywiscie z wyczuciem (w czasie) i z boku. Nie wiem dlaczego ale to dziala. Tlumacze to sobie tak ze glowica czasem sie moze zawiesic na landing zone. No i oczywiscie nie mam juz do tego dysku zaufania ale niektore z nich pracuja juz od awarii ponad 4 lata.
  • #27 475944
    Robert B
    Poziom 43  
    Takie metody są często lepsze niż bezsensowne otwieranie dysku.
  • #28 475966
    jac1
    Poziom 12  
    Robert B swoje :)
    Dlaczego go otworzyłem:
    znalazłem informacje - jak już zostało powiedziane - dysk po nagłej utracie zasilania (nie każdy) rąbie głowicą w powierzchnię talerza odłupując kawałki powierzchni ochronnej. Te kawałki dostają się bardzo często pod głowicę niszcząc (rysując) nieodwracalnie dysk.
    Jeżeli na elektronice były napięcia na taśmie to chciałem zobaczyć czy nie ma drobin na talerzu.
    Jeśli chcecie kupić dobry dysk luknijcie na Allegro w uwalone. Szukając elektroniki do mojego znalazłem kilka dysków z podobnymi problemami. Jeden był tego samego typu.
  • #29 476089
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Nie zapominajcie że istnie coś jak korekcja błędów, realizowana przez elektronike.Może to i nic szczególnego ale bez tego to by naprawde lipa była.
    Weźcie pod uwage zwykły kod Hamminga proste ale dużo daje.

A nie rozumiem jak to ,głowica sie odbija o blokade... to zbadaj czy blokada sie nie zepsuła ...odbezpiesz (przesuń) jakąś igłą tak by uwolnic głowice.
    Te blokady to zazwyczaj plastikowe łopatki odchylane pędem powietrza, ale bywały też elektromagnetyczne.Jak to w twoim dysku jest??
  • #30 476835
    wojtekzak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ja również miałem taki przypadek,jednak z dyskiem Quantum 5.4Gb.
    Jak już stwierdziłem, że nic z niego nie będzie to go otwożyłem i działo się tak samo. Włączyłem go i jak tależe się kręciły to przyłożyłem do nich śróbokręt i trochę sobie posysowałem (Fajnie było). Dwa pozostałe tależe odkręciłem i powiesiłem na ścianie w pokoju.
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Quantum Fireball CX6.5GB po awarii zasilania wykazuje problem z głowicą, która uderza o plastikową blokadę ograniczającą jej ruch do kilku sektorów wewnętrznych. BIOS rozpoznaje dysk, silnik działa, a napięcia na taśmie do mechaniki są obecne. Po otwarciu obudowy znaleziono drobne kawałki, prawdopodobnie fragmenty warstwy ochronnej lub uszkodzonej głowicy, co wskazuje na poważne uszkodzenia mechaniczne spowodowane nagłą utratą zasilania. Dyskusja podkreśla, że otwieranie dysku jest ostatecznością, gdyż dyski są fabrycznie hermetycznie zamknięte (z mikrofiltracją wentylacyjną) i narażone na zanieczyszczenia, które mogą trwale uszkodzić nośnik. Uszkodzenia elektroniki sterującej głowicą mogą powodować nieprawidłowe pozycjonowanie i stukanie głowicy. Wskazano, że czasem można próbować delikatnego stukania obudowy, aby uwolnić zablokowaną głowicę, jednak jest to ryzykowne i nie gwarantuje sukcesu. W przypadku cennych danych rekomendowane jest skorzystanie z profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiem danych, które dysponują specjalistycznym sprzętem i czystymi pomieszczeniami (clean room). Wymiana elektroniki lub głowicy może być próbą naprawy, ale w przypadku uszkodzeń mechanicznych często jest nieskuteczna. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące konstrukcji dysków twardych, działania głowic, ich pozycjonowania oraz różnic w hermetyczności i wentylacji dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA