logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać obraz kontrolny (Krate) na TV za pomocą generatora?

markom 03 Kwi 2008 14:07 7051 8
REKLAMA
  • #1 4988700
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Jak uzyskać na TV obraz kontrolny (Krate). Może mozna podać jakąś czestotliwość za pomocą generatora do wejscia głowicy?
  • REKLAMA
  • #2 4988809
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witam.Poszukaj w google - tam znajdziesz schemat generatora kraty.Ja kilka lat temu robiłem cos takiego i dziala do dzisiaj.
  • REKLAMA
  • #3 4990348
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Trochę tego było nawet na elektrodzie - używaj wyszukiwarek! Tu masz link dla leniwych:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic352986.html
    i dla naprawdę leniwych - gotowiec (opis co zacz i jak go zdobyć):
    Załączniki:
    • Generator TV.pdf (348.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4990968
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    A zupełnie dla leniwych:nagraj na magnetowidzie obraz kontrolny po zakończeniu programu np.tvp1/jeśli nie chcesz zarywać nocy użyj timera-za dawnych czasów też mi się zdażało z tego korzystać/
    pozdr,
  • #5 4994774
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    kudlatrtv napisał:
    A zupełnie dla leniwych:nagraj na magnetowidzie obraz kontrolny po zakończeniu programu np.tvp1/jeśli nie chcesz zarywać nocy użyj timera-za dawnych czasów też mi się zdażało z tego korzystać/
    pozdr,

Dobre - na to bym nie wpadł... ;) może dlatego, że nie mam magnetowidu... tzn. nie chce mi się go już naprawiać po raz 1000...
  • REKLAMA
  • #6 4996868
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Podłączyć komputer z uruchomionym programem kontrolnym, a jest ich mnóstwo.
  • REKLAMA
  • #8 4998891
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    W nocy,"na żywo" po zakończeniu programu bywa kontrolny-do rana!
    A jśli chcesz się wyspać to w dzień z satelity zawsze znajdziesz jakiś obraz testowy.
    Zgrubnie zbieżność ustawisz też na TXT test.Pozdrawiam.
  • #9 5001528
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Dziękuje koledzy za pomoc:). Nagrałem go jednak na tasme wideo. Dziekuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uzyskania obrazu kontrolnego (kraty) na telewizorze za pomocą generatora sygnału. Proponowane rozwiązania obejmują poszukiwanie schematów generatora kraty w internecie, np. na forum elektroda.pl, gdzie dostępne są gotowe opisy i schematy. Alternatywnie można nagrać obraz kontrolny z telewizji na taśmę wideo, korzystając z magnetowidu i timera, co pozwala na późniejsze odtworzenie wzorca. Inna metoda to podłączenie komputera z programem generującym obraz kontrolny. W przypadku generatora sygnału zaleca się podanie na wejście video sygnału o częstotliwości około 50 Hz, co może skutkować uzyskaniem białego pasa na ekranie. Dodatkowo, testowe obrazy kontrolne można znaleźć na satelicie lub w transmisjach telewizyjnych po zakończeniu programu. Wskazano również możliwość ustawienia zbieżności na test TXT. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność nagrania obrazu kontrolnego na taśmę wideo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA