logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo FlexScan F56 - brak S2 i wysokiego, czy to trafopowielacz MSU1FUS12?

mariusz1327 13 Sty 2004 15:01 2199 9
REKLAMA
  • #1 473732
    mariusz1327
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Poprawnie działa zasilacz,jest żarzenie,tranzystor linii wysterowany,na płytę kineskopu dochodzą napięcia 80V i -5V,ale brak jest S2 i wysokiego.Tranzystor w linii nie jest przeciążony,ani nie grzeje się.
    Oryginalny trafo to MSU1FUS12.
    Czy ktoś spotkał się z podobną usterką,gdzie dostać można takie trafo?
  • REKLAMA
  • #2 473836
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    rzeczywiscie tak w nich jest.tranzystor jest sterowany,do trafa doprowadzone napięcie,trafo leży a nic się nie dzieje.
    jeżeli wszystko dobrze sprawdziłeś to smialo wymieniaj.
    ja już parę sztuk tak zaliczyłem i zawsze było trafo.
    co do kupna to było parę miejsc, choćby "piko".
    pozdrawiam.
    http://www.piko.pl/trafo/
  • #3 474305
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Trafo na 100% .Zabezpieczenie przeciążeniowe działa na tyle sprawnie ,że nic więcej się nie uszkadza.Będziesz potrzebował płyte do Eizo mailuj Awdeg(_at_)onet.pl
  • REKLAMA
  • #4 475106
    mark
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Potwierdzam trafo. Mozna sprobowac naprawic to trafo w SAYKO we Wroclawiu.Moze nie wyglada to najlepiej, ale dziala.
  • REKLAMA
  • #5 475161
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam.
    Jaki koszt w PIKO, a jaki w SAYKO?.
    Pozdrawiam.
  • #6 476118
    JACEKSZ
    Poziom 14  
    Na www.trafopowielacze.pl mają w cenie ok 70 zł netto
  • #7 477161
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam.
    Po włączeniu monitora (EIZO FlexScan F56 MA1785ED) miga dioda na panelu (zielono-żolto). Czy to trafo do wymiany?. Jednakowo, czy przy podłączonym sygnale, czy nie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 574378
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    witam

koledzy mam pytanie : w moim eizo f77 coś szczela ( odgłoś taki jak przy powstawaniu iskry między kabelkami ) i w momęcie kiedy to się dzieje przygasa ekran , pytam ponieważ chcę go oddać do naprawy i boję się żeby mnie nie naciągneli na niepotrzebne koszty .

pozdrawiam
  • #9 574496
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Najbardziej prawdopodobne jest iż trafopowielacz ma przebicie i wali z niego w/n do masy albo na inne układy lepiej tak jak myślisz oddać go w ręce specjalistów i niewłączać go bo może ci narobić więcej uszkodzeń podzespołów elektronicznych i koszt naprawy może być bardzo Drogi
  • #10 574500
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    ok, dzięki grin

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Eizo FlexScan F56 pojawił się problem z brakiem sygnału S2 i wysokiego napięcia pomimo prawidłowego działania zasilacza, obecności żarzenia oraz poprawnego sterowania tranzystora linii. Na płytę kineskopu dochodzą napięcia 80V i -5V, a tranzystor linii nie jest przeciążony ani przegrzany. Oryginalny transformator to MSU1FUS12. W dyskusji potwierdzono, że usterka najczęściej wynika z uszkodzenia trafopowielacza (transformatora). Zalecana jest jego wymiana, gdyż zabezpieczenie przeciążeniowe chroni pozostałe elementy. Trafopowielacz można kupić lub naprawić w specjalistycznych serwisach, takich jak PIKO czy SAYKO, a także znaleźć na stronach oferujących trafopowielacze w cenie około 70 zł netto. W podobnych modelach Eizo, np. FlexScan F77, występują objawy iskier i migotania ekranu, co również wskazuje na uszkodzenie trafopowielacza i konieczność oddania urządzenia do serwisu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
REKLAMA