logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce FX 5200 128MB 64bit – podkręcanie, chłodzenie pamięci i GPU, radiatory

arti13 08 Kwi 2008 17:06 2436 6
REKLAMA
  • #1 5007805
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Witam
    Mam karte jak w temacie ma 64bit, kupilem ja za jedyne 25zl wiec chyba sie oplacalo. Ale nie o to mi chodzi, gdyz chce ja podkrecic, i nie wiem czy na pamiec musze zakladac male radiatorki czy obejdzie sie bez, na GPU zaloze nowy radiator od jakiegos starego P3 albo cos w tym stylu :D. Wiec chyba procesor graficzny bedzie odpowiednio chlodzony, ewentualbnie jakis wiatrak moge dolozyc, jezeli trzeba zalozyc radiatorki to czy wystarcza z allegro za jakies 10zl aluminiowe?
    POZDRAWIAM
    PS.
    Moj bardzo skromny sprzet to:
    - procesor AMD Sempron 2600+ podkrecony z 1.6GHz na 1.76GHz
    - Ram 2x 512mb 333 MHz Cl 2.5 ( jedna kosc Kingston a druga GoodRam)
    - dysk 80Gb seagate
    - plyta glowna Gigabyte GA-K8VM800M v2
    - czytnik DVD i nagrywarka CD
    - karta graficzna GeForce FX5200 128Mb 64bit
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5007858
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Szczerze Ci powiem, daruj sobie podkręcanie tej karty... radiatorów na pamięci na pewno nie potrzebujesz, chłodzenia na GPU też zmieniać raczej nie musisz, podkręcisz ją o 10-15% ale to będzie 10-15% z niczego czyli dalej nic ;) Gdyby to chociaż była wersja z pamięciami 128bit...
  • REKLAMA
  • #3 5008028
    arti13
    Poziom 32  
    Ale chce podkrecic, zawsze te kilka klatek zyskam :P czyli moge na maxa podkrecic pamiec tej karty bez radiatorow? I bede mogl caly czas grac, bez obawy ze sie przegrzeje pamiec? Na GPU to zaplace tylko za pste bo radiator bede mial za free wiec chyba warto. O ile (Mhz) moge teraz podkrecic na standardowym chlodzeniu GPU i pamieci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5008091
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Szkoda jakichkolwiek zabiegów na tą kartę, chcesz kręcić to kręć na tym co jest w tej chwili. Zmiana chłodzenia i tak efektów lepszych nie przyniesie.
  • REKLAMA
  • #5 5075967
    arti13
    Poziom 32  
    Juz zmienilem radiator, przymocowalem na ten klej dwuskladnikowy zalmana :D i jest dobrze, kreci sie lepiej niz wczesniej, gdyz przy 275mhz juz sie zawieszal a teraz przy 286mhz pracuje dobrze tylko zapomnialem o jednej rzeczy, przed klejeniem nie zwrocilem uwagi na wymiary radiatora, i teraz karta nie dokonca wchodzi w slot :cry: czy to moze ją jakos uszkodzic albo cos w tym stylu? czy raczej nie? i moge dalej krecic? Radiator jest letni a druga strona plytki jest ciepla wiec chyba sie udalo :D czekam na wasze opinie :D :D
  • Pomocny post
    #6 5076510
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Zależy na ile oceniasz te "trochę". Lepiej jednak żeby siedziała w całym slocie szczególnie ta strona z sekcją zasilania.
  • #7 5076549
    arti13
    Poziom 32  
    Dzialac dziala, ale jak a porusze to sie komputer zawiesza-czyli gdzies nie laczy, znaczy ze mam uciac kawalek radiatora? Jezeli tak to go na dniach postaram sie obciac i cala wejdzie :D troche sie przy tym namecze bo nie sposob juz go ruszyc ale jakos dam rade.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania karty graficznej GeForce FX 5200 128MB 64bit oraz kwestii chłodzenia pamięci i GPU. Użytkownik planuje podkręcić kartę i zastanawia się, czy konieczne jest montowanie radiatorów na pamięci oraz czy wymiana chłodzenia GPU na radiator z procesora Pentium 3 będzie skuteczna. Odpowiedzi sugerują, że podkręcanie tej karty przyniesie minimalne korzyści (około 10-15%) i nie wymaga dodatkowych radiatorów na pamięci. Wymiana chłodzenia GPU nie przyniesie znaczącej poprawy wydajności. Użytkownik zamontował nowy radiator przy pomocy kleju dwuskładnikowego Zalman, co pozwoliło na stabilną pracę przy 286 MHz, jednak radiator jest zbyt duży i utrudnia pełne wsunięcie karty w slot, co może powodować zawieszanie się komputera. Zaleca się przycięcie radiatora, aby karta mogła prawidłowo osadzić się w slocie, szczególnie w obszarze sekcji zasilania. Temperatura radiatora jest niska, a tylna strona płytki ciepła, co wskazuje na skuteczne chłodzenie GPU.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA