logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Windows Messenger do rozmów przez mikrofon?

miro88 28 Wrz 2002 13:39 2796 17
REKLAMA
  • #1 48584
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Mam windows Messengera lecz nie wiem jak go skonfigurować aby rozmawiac przez mikrofon gdzie sie wywoluje uzytkownikow???Czy mozna gadac miedzy uzytkownikami
    roznych programów???
    PILNE!!!
    Pozdrawiam Mirek
  • REKLAMA
  • #2 48642
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Zainstaluj sobie netmeeting albo yahoo messenger 100x lepszy.
  • #3 48687
    macsmial
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    A może Gadu-Gadu albo Tlen?
  • #4 48704
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    macsmial napisał:
    A może Gadu-Gadu albo Tlen?

Gadu-gadu do rozmów głosowych nie polecam. Po pierwsze trzeba mieć zewnętrzne IP i szybkie łączev - poza tym jakość jest niezadowalająca.

Polecam za to netmeeting - bezpłatny i ogólnodostępny - dosyć dobra jakość.

Jest też nowy polski program o nazwie NNC sostępny na stronie : http://www.nowaknet.com/ ale póki co jest w fazie testowej i wykrywania i poprawiania błędów :)
  • #5 48707
    draakul
    Poziom 20  
    Mirek Kaszowski napisał:
    ???Czy mozna gadac miedzy uzytkownikami
    roznych programów???

Nie sądze. Póki co każdy zabiega o to żeby używać jego programu a nie programu konkurencji.

A po drugie to jest program Microsoftu - więc na pewno nie współpracuje z innymi programami - no chyba że akurat Bill G. wykupi jakąś firmę konkurencji :wink:

:!: Co do konfiguracji to polecam stronkę microsoftu - po polsku z opisem konfiguracji : http://messenger.msn.com/pl/

Ewentualnie po angielsku "get started with windows messenger : http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/using/howto/communicate/default.asp wraz z updatem do wersji 4.5
  • REKLAMA
  • #6 48717
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    A ja polecam ICQ. Zadowalająca jakość dźwięku i nie ma za dużych wymagań co do łącza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 48782
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    http://lacznik.tenbit.pl/netpomoc.php - udostępnia NetMeeting i zestawia połączenia, znajoma gada przez to ze swoją siostrą w angli przez zwykły modem. jest tam pełny opis po polsku
  • #9 48910
    miro88
    Poziom 24  
    a czy do prawidłowego połączenia niezbędny jest transfer min.33.6KB\s warunek konieczny???
    Pozdrawiam Mirek
  • #10 48945
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    To zależnie od jakości dźwięku. W niektórych programach da się to ustawić że np. 10kB/s.
  • #11 49161
    bluemoon
    Poziom 11  
    A próbowałeś AOL-a? Z nim nie ma problemów z routing-iem :D . Polecam jeszcze YahooMesenger. Jest cool i widać :)
  • #12 49187
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    A próbowałeś Buddy Phone'a 2 JAk chcesz moge wysłać instalke działa doskonale jeśli nie ma Proxy. gadali już tym przez cała Polske na różnych łączach i działa przynajmniej u nas w sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 49215
    miro88
    Poziom 24  
    Mam Win2000 i instalka net Meeting w ogóle nie chce ruszyć:(
    a Buddy Phone'a 2 bedzie chodzil pod 2000 jesli tak to wyslij

Mirek K.
  • #14 49289
    m17
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Buddy Phone,.. - rwównież polecam,.. do jako takiej jakości wystarczy 4kB/s, Lab Net fajny bo polski ale nieco gorsza jakosć dziwięku,.. za to oba bardzo proste do konfiguracji szczególnie jak siedzi ktoś "lewy" po drugiej stronie, łatwo się zestroić.
  • #15 49343
    draakul
    Poziom 20  
    Mirek Kaszowski napisał:
    Mam Win2000 i instalka net Meeting w ogóle nie chce ruszyć:(
    a Buddy Phone'a 2 bedzie chodzil pod 2000 jesli tak to wyslij

Mirek K.

Netmeeting jest wbudowany w sytem WIN2000 - więc nie powinno być żadnych problemów.
    Spróbuj dodać ten składnik używając instalatora systemu.
  • #16 1717132
    art83200
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wie ktoś może dlaczego mam 30 sekundowe opóźnienie dźwięku korzystając z Halo Interia?
    Przy takim opóźnieniu nie da się rozmawiać przez telefon :(
    Parametry mojego łacza to:
    Download Speed: 372 kbps
    Upload Speed: 136 kbps
    Korzystam z sieci radiowej, może to dlatego?

Proszę o pomoc.
  • #17 1717460
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    opuźnienie w dźwięku zależy od aktualnej szybkości uploadu oraz pingu. Jeżeli masz dużo użytkowników w sieci to czasami upload jest bardzo wąski.
    przypomne może że świetnym programem do rozmów jest Skype
  • #18 1719126
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Czy znacie jakiś sprawdzony komunikator głosowy który chodzi przez proxy (ograniczona ilość portów, translacja adresów itd. :cry: )?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji Windows Messengera do rozmów głosowych przez mikrofon oraz możliwości komunikacji między użytkownikami różnych programów. Windows Messenger, będący produktem Microsoftu, nie współpracuje z innymi komunikatorami głosowymi. Do konfiguracji zalecane są oficjalne strony Microsoftu z instrukcjami i aktualizacjami. Alternatywnie polecane są inne programy do rozmów głosowych, takie jak NetMeeting (wbudowany w Windows 2000, darmowy, dobra jakość), Yahoo Messenger, ICQ, Buddy Phone 2, LabNet Phone oraz polskie komunikatory Gadu-Gadu i Tlen, choć Gadu-Gadu wymaga zewnętrznego IP i szybkiego łącza, a jakość dźwięku jest niezadowalająca. Buddy Phone 2 działa dobrze przy niskim transferze (około 4 kB/s) i jest prosty w konfiguracji, ale może mieć problemy z proxy. NetMeeting wymaga dodania składnika systemowego, jeśli nie działa. Minimalny transfer dla rozmów głosowych zależy od jakości dźwięku i może wynosić od 10 kB/s do 33,6 kB/s. Opóźnienia dźwięku mogą wynikać z niskiej prędkości uploadu i wysokiego pingu, szczególnie w sieciach radiowych. Wspomniano także o Skype jako dobrym programie do rozmów głosowych. Pytano również o komunikatory działające przez proxy z ograniczoną liczbą portów i translacją adresów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA