logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić rozmowę głosową przez Internet między różnymi sieciami?

Aktor 16 Cze 2003 00:25 18417 32
REKLAMA
  • #1 251137
    Aktor
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Mam następujące pytanie. Czy jest w ogóle możliwe przeprowadzenie normalnej głosowej rozmowy na żywo przez Internet? Pytam, bo kilka prób zakończyło się niepowodzeniem. Chodzi mi o rozmowę głosową między dwoma użytkownikami Internetu. Obaj użytkownicy mieszkają w dwóch różnych miastach w Polsce. Jeden ma Internet za pomocą małej sieci lokalnej i SDI a drugi też stałe łącze (512) ale założone przez jakąś prywatną firmę na całym osiedlu. Jeśli jest to możliwe to jak to zrobić? Jaki program jest do tego najlepszy? A problemy wynikają chyba z tego, że takie połączenie idzie przez trzy sieci. Jedna mała lokalna, druga większa ale to też jakiś LAN a trzecia to Internet. Wcześniej wychodziły komunikaty w rodzaju, że użytkownik jest w innej sieci i też, że jest za czymś tam i nie da rady. Oczywiście rozmowa pisana za pomocą gg działa dobrze. Pozdrawiam i czekam na pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 251142
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    mozna uzyc komunikatora Tlen.pl

jesli oba komputery stoja za maskarada to nie da sie ustanowic polaczenia bezposredniego i trzeba bedzie przekierowywac porty

tu szczegoly: http://tlen.pl/docs/p2pinfo.html

komunikator mozna sciagnac z tlen.pl 8)
  • #3 251175
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Aktor napisał:
    Mam następujące pytanie. Czy jest w ogóle możliwe przeprowadzenie normalnej głosowej rozmowy na żywo przez Internet?
    Takiej pełnej rozmowy to się nie da przeprowadzić po opóźnienia dochodzą do sekundy, ale da się rozmawiać. Minimalnym warunkiem rozmowy (w przypadku tlena i GG chyba też) jest to żeby jedna osoba posiadała publiczne IP albo przekierowane z publicznego IP. Jak chcesz sprawdzić ze mną to zapraszam na PW.
  • #4 251210
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Można bez problemu. Jeśli nawiązałeś połączenie p2p za pomocą gg to i rozmowa powina działac. Spróboj rozmowa głosowa na gg.
  • #5 251224
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jeśli obydwoje nie jesteście pasiv czyli możecie nawiązać ze sobą połączenie p2p to rozmowa jest możliwa. Radze jednak odpuścić sobie gg czy tlen. Z doświadczenia wiem że są one tragiczne ponieważ:
    1.duże opuźninie czasami kilkanaście s.
    2.Trudności z nawiązaniem połaczenia.
    Ja używam MS NetMeeting. I idzie genialnie bez spowolnienia a zato mam jeszcze obraz i do dyspozycji tablice rysunkową.
  • REKLAMA
  • #6 251339
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Ja używam yahoo messenger bodajże i działa obojętnie czy oba kompy są za firewallem bo rozmowe wybiera się z katalogu. Ale potrzebny jest dobry tranfer do tego.
  • #7 253441
    Aktor
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Ja mam właśnie komunikat, że obaj użytkownicy znajdują się za firewallem. Ponadto mam dzielone łącze tzn. SDI i mała sieć a to nie ja mam ten komputer który udostępnia połączenie. W tym linku który podał WojtasJD (dzięki) są wskazówki ale serwer chodzi na windowsie 98 SE. Czy jest jakiś program do przekierowywania portów dla windowsa ? Jaki transfer jest potrzebny do yahoo messengera?
  • #8 253446
    olcha0098
    Poziom 28  
    Myśle że w średniej jakości 15-20kB, albo nawet mniej.
  • #9 253454
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dla rozmowy głosowej 4-8kB wystarcza spokojnie (byle by nie skakała przepustowość). Dla wideokonfernecji przez netmeeting 16kB wystarczyło (testowałem sam obraz z kamery bez głosu). Zapraszam na priv możemy poeksperymentować, jednak uprzedzam że po ostatnich "cięciach" dysponuje tylko 8kB/s
  • #10 253463
    olcha0098
    Poziom 28  
    Tak ale Yahoo troche więcej ciągnie. Mi przy 14kB dość dobrze chula.
  • REKLAMA
  • #11 253627
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja zawsze używam programu BuddyPhone. Według mnie jest najlepszy i nie zawala znacznie połączenia internetowego, ala działa na zasadzie połczenia p2p. Program jest w załączniku.
    Załączniki:
    • buddyPhone_v2[1].06b_build_935.zip (928.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 738792
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    nawet jesl istoisz za firewallem polecam skype
  • #13 738800
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    http://www.teamspeak.org/
    TeamSpeak jest programem do rozmów głosowych (coś jak skype), który posiada darmowy serwer i klienta zarówno pod Linuxa jak i Windowsa. Dzięki temu możemy się porozumiewać nawet z osobami pracującymi pod Windowsem.
    Jeśli chodzi o programy do rozmów głosowych zawsze istniał pewien problem polegający na tym iż niektórzy użytkownicy nie posiadają publicznych numerów IP, a więc połączenie się z taką osobą w prosty sposób staje się niemożliwe. W TeamSpeak'u nie ma tego problemu, gdyż dostępny jest darmowy serwer – każdy może go w łatwy sposób zainstalować. Jeśli nie posiadamy zewnętrznego IP, korzystamy z publicznego serwera TeamSpeak np.: http://banita.pl
    Dodatkowo TeamSpeak umożliwia zakładanie pokoi (tak jak w sieci IRC) i prowadzenia tak zwanego „czatu głosowego”. Pokoje mogą być zabezpieczone hasłem dzięki czemu dostęp do nich będą miały wyłącznie określone osoby.
    Instalacja programu jest bardzo prosta i nawet w Linuxie (co było dla mnie miłym zaskoczeniem) uruchamia się ładny graficzny instalator.
  • #14 738951
    szczoten
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    ja używam skype i mi on odpowiada ma niewielkie wymagania chodził nawet przez modem :D
  • #15 739075
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Regularnie używam Tlen i GG (ze względu na to, że znajomi mają wyłącznie GG i Tlen) do rozmawiania ze znajomymi w Stanach. Mój komputer w sieci LAN i za Firewallem, u znajomych na AOL to samo. Nie ma najmniejszych problemów. Minimalne opóźnienia. Jakość zadowalająca.
  • #16 739167
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Jestem w sieci lan i za firewallem.Próbowałem różnych,ale zadziałał mi tylko Skype.Opóźnienia minimalne.
  • #17 741021
    r00cky
    Poziom 16  
    NA chwile obecna jedynym liderem jak dla mnie jest SKYPE. Poprostu debesciak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #18 742721
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Ja mam teoretycznie przepustowość do 10KB (podziałw w sieci). gdy coś ciagnę zazwyczaj mam cos około 8-7KB a czasem dochodzi do 10KB, niestety Skype mi sie "tnie" . Pozdrowienia
  • #19 742764
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Skype tnie się jeżeli z mikrofonu masz ustawione zbyt duże wysterowanie...i korespondent też!
  • #20 742795
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ciekawe, Sprawdzę i dam znać na grupę!
    Tymczasem dzięki!

Pozdorowienia!
  • #21 743024
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Witam
    Nikt nie wspomniał o EYEBALL, proponuję sprawdzić.
    Kiedyś korzystałem, działa nieźle.
    http://www.eyeballchat.com/

Do celów komunikacyjno-rozrywkowych polecam Paltalk.
    http://www.paltalk.com/PalTalkSite/download.html
    i bardzo dobra stronka po polsku
    http://chat.hostplus.net/ABC/ (ostatnio nie zawsze działa)
    lub ta
    http://de.geocities.com/thomasero/paltalkregistrierung.html
    http://de.geocities.com/thomasero/paltalk.html

Paltalk działa bezbłędnie na modemie, z sieciami osiedlowymi bywa różnie - w zależności od operatora.
    Komunikatorowi nie przeszkadzają maskarady sieci, połączenie głosowe jest dobrej jakości ale simpleks + oczywiście kamerki, standardowa komunikacja tekstowa od niedawna z emotikonami, privy i wiele innych opcji.
    W pokojach kwitnie życie towarzyskie zwłaszcza nocą (b. dużo użytkowników to Polonia z USA i Kanady).
    Polecam - niezła zabawa, są pokoje muzyczne i tematyczne.
    Każdy może założyć własny pokój, który może być otwarty dla wszystkich lub zamknięty (dostęp tylko na hasło).
    Admin pokoju ma możliwość blokowania niesfornego użytkownika do bardzo skutecznego zabanowania włącznie.
    Skuteczność polega na tym, że nawet na innym nicku z tego samego komputera nie da się wejść do pokoju, jedyna rada to wymiana karty sieciowej.
    Polecam taką metodę pod rozwagę naszym Moderatorom.
    Jestem użytkownikiem Paltalka od 3 lat, w razie problemów służe radą.
    Posiadam również autentyczną pracę magisterską na temat społeczności paltalkowej, jeśli ktoś będzie zainteresowany - udostępnię.
    Pozdrawiam
    HenryK3
  • #22 743375
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Własnie testuje EYEBALL działa i sie nie tnie ale jako ść połaczenia taka sobie..

Natomiast Paltalk teoretycznie widze ze po drugiej stronie osoba podjeła połaczenia ale nic nie słysze...
    Dodam ze mamy siec osiedlowa:-(
  • #23 743833
    HenryK3
    Poziom 29  
    Próby robiłeś w pokoju?
    Do nadawania konieczne jest naciśnięcie Ctrl lub przycisku Mic. Powinien być wtedy widoczny migający miktofon przy nicku.
    Poziom sygnału ustawia się suwakiem.
    W oknie komunikatora Paltalk można sprawdzić ping, ustawić/zmienić porty, zrobić audiotest itd.
    W File -> Setup -> Sound ctrls powinna być wybrana opcja 1, 3, 5, 7.
    Po wprowadzeniu zmian zamknij komunikator, poczekaj ze 2-3 minuty i uruchom ponownie.
    Audio test znajdziesz w Help.
    Są również pokoje Pomocy Paltalkowej - w Groups -> By Language Europe.
    Ponadto zawsze można zgłosić problem, że nie działa Paltalk do administratora sieci - niech coś robi a nie tylko zajmuje się pobieraniem opłat.
    Wielu administratorów tak podchodzi do sprawy.
    Podczas rozmowy twierdzą, że serwer jest bardzo bezpieczny, dobrze zabezpieczony przed hackerami.
    Oczywiście, im bardziej zablokowany tym bezpieczniejszy. Najlepiej go całkiem wyłączyć....
    W dalszej rozmowie o szczegółach okazuje się, że wcale nie grzeszą wiedzą. W takiej sytuacji trzeba zaproponować aby delikwent się douczył i wtedy będzie można kontynuować rozmowę.
    Można też wspomnieć, że na modemie paltalk działa bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam życząc dobrych providerów.
    HenryK3
  • #24 744163
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Dziękuję bardzo za cenne uwagi!
    Sprawdzę i dam znać,

Pozdrowienia!

Nie dziękuj co drugi post. Mam nadzieję, że nie zaczniesz pisać także postów , że czegoś nie będziesz testował :( Piszmy o wnioskach, a nie o prywatnym życiu, co kiedy robisz.<Acula>
  • #25 744911
    HenryK3
    Poziom 29  
    infinity napisał:
    Własnie testuje EYEBALL działa i się nie tnie ale jako ść połaczenia taka sobie..

Pod nickiem jest przycisk quality.
    Domyślnie jest standard, do wyboru są 3 opcje + dodatkowo Customized PQPz czterema suwakami.
    Można poeksperymentować.

Pozdrawiam
    HenryK3
  • #26 746224
    Obszerny
    Poziom 11  
    najlepiej poszukaj w necie programy SKYPE prze ktory mozna rozmawiac glosowa dzieki netowi -trzeba oczywiscie miec mikrofony - obie strony musza miec bo inaczej tylko 1 osoba z mikrofonem moze mowic a druga sluchac! ewentualnie mozna gadac przez gg i tlen ale to niej pewne!
  • #27 746374
    coolbizon
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    najlepszy jest Skype, nawet za firewallem dziala :)
  • #28 3877156
    wcior
    Poziom 1  
    Czy znacie jakis komunikator z darmowymi rozmowami głosowymi, w ktorym mozna samemu ustawić szybkość transferu?
    Skype mi sie nie podoba bo dostosowuje sie do łącza i zajmuje całe. :/
  • #29 3878243
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    mozesz sprawdzic ekige (ekiga.org) i ustaw sobie jakis kodek gsm ktory nie wymaga duzo pasma
  • #30 3879927
    lowbird
    Poziom 23  
    Ocena: 45
    nikt nie wspomnial o programie Ventrilo. Jest to prosty program gdzie za pomocą VentServ stawia sie swoj serwer i opóźnienia wtedy są w granicach pół sekundy
    jakosc dzwieku jest bardzo fajna

Podsumowanie tematu

✨ Rozmowy głosowe przez Internet między użytkownikami z różnych sieci, w tym za firewallami i maskaradami NAT, są możliwe, ale wymagają odpowiedniego oprogramowania i konfiguracji sieciowej, np. przekierowania portów lub posiadania publicznego adresu IP. Popularne komunikatory umożliwiające takie połączenia to Skype, TeamSpeak, Yahoo Messenger, MS NetMeeting, Paltalk, Eyeball, BuddyPhone, Tlen.pl oraz GG. Skype jest często polecany ze względu na stabilność i minimalne opóźnienia, działa także za firewallami. TeamSpeak oferuje darmowy serwer i możliwość tworzenia pokoi głosowych, co ułatwia komunikację nawet bez publicznego IP. MS NetMeeting zapewnia dobrą jakość i niskie opóźnienia, ale wymaga konfiguracji. Problemy z połączeniem wynikają głównie z braku publicznego IP, maskarady NAT i ograniczeń sieci lokalnych. Do poprawy łączności zaleca się użycie programów VPN, np. Hamachi, które tworzą wirtualną sieć z własnym IP. Transfer potrzebny do rozmów głosowych to około 4-20 kB/s, w zależności od jakości i programu. Niektóre komunikatory pozwalają na regulację kodeków i pasma, co jest istotne przy ograniczonych łączach. Wskazane jest stosowanie słuchawek z mikrofonem dla lepszej jakości dźwięku i redukcji pogłosu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA