logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RMS-817: Jak przestroić i naprawić brakującą płytkę oraz głowicę?

Zenek997 09 Kwi 2008 22:40 5804 20
REKLAMA
  • #1 5013250
    Zenek997
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam

Posiadam radiomagnetofon RMS-817 i chciałby, go przestroić.
    Czy jest to trudne zadanie dla początkującego elektronika?? I jaki będzie tego koszt??

Kolejny problem to brak malutkiej płytki która była pod silniczkiem - przez to bardzo szybko odtwarzana jest kaseta. Co można z tym zrobić?? Wstawić jakiś rezystor czy płytkę dorobić??

Następnym problemem jest brak oryginalnej głowicy, chciałbym ją wymienić ale nie wiem jaką kupić??

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam ...:::Zenek:::...
  • REKLAMA
  • #3 5016748
    Zenek997
    Poziom 12  
    wcześniej już to widziałem

ale co zrobić z tymi obrotami???

najlepiej jakby ktoś miał schemat elektroniki to bym sobie tą płyteczkę dorobił i byłoby OK :D
  • #4 5020004
    Zenek997
    Poziom 12  
    john_doe napisał:
    c9 -> 3,3p
    c22 -> 5,6p
    c25 -> 6,8p
    pasmo jest szersze o ok. 1MHz po "bokach"
    zakres pasma dostroić przy użyciu L7 (ja wkręciłem rdzeń na max) i c23 (patrząc od elementów L7 jest w lewym górnym rogu a c23 to górna "śróbka" w bloku pojemności)

Czyli wystarczy wymienić te kondki i dostroić??? Jak się dostraja?? Jakim przyrządem??
  • REKLAMA
  • #5 5020878
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    Sama wymiana niewiele da, trzeba zestroic sprzęt.
    Zalezy jaka masz w tym praktykę. Przydałby sie generator i częstościomierz, ale można też na wyczucie,im wieksza praktyka, tym łatwiej.
    Nieraz to było poruszane na elektrodzie, uzyj "szukaj".
  • REKLAMA
  • #6 5081586
    Zenek997
    Poziom 12  
    Ostatnio wylutowałem głowicę ale nie wiem które kondensatory wyciąć, mam schemat ale jestem początkującym i nie mogę się połapać, który kondensator na płytce to ten na schemacie, próbowałem rozrysować ścieżki ale jakoś mi to nie wychodzi :cry:

Czy mógłby mi ktoś napisać, o które kondensatory chodzi i którymi elementami należy później wyregulować cały układ :?:

Z góry dziękuję, poniżej zamieszczam zdjęcia - przepraszam za jakość ale zdjęcia telefonem robiłem.

Widok z góry z oznaczeniami kondensatorów:

Schemat głowicy:
  • #7 5089204
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam .Sprawdż przed przestrojeniem czy to w ogóle cos"łapie" Zakładam
    że tak jeżeli jest dobre dojście do elementów to moim zdaniem do wybrania i zamiany co najmniej o połowę pojemnosci jak nie niżej C9/C22.Po tym zabiegu trzeba zobaczyć gdzie na skali jest ewentualne pasmo które słyszałeś przed
    zmianami.No i wtedy trzeba je ustawić ,dostroić cewkami z aluminiowymi
    rdzeniami trymerami i głównym dostrojczym.Dalszy tok to albo "szukaj"
    Albo dalej pomogę.Pozdrawiam
  • #8 5089560
    Zenek997
    Poziom 12  
    Sprawdziłem i łapie tylko coś na długich falach na krótkich tylko słychać szum:|

Wnioskuję że radyjko jest na 100% sprawne :D

Co radzisz zrobić na początek?? Który kondensator wymienić?
  • #9 5109542
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Ocena: 68
    Witam.
    Udało Ci sie przestroić tego RMSka?
  • REKLAMA
  • #10 5116474
    Zenek997
    Poziom 12  
    MARIUSZ196 napisał:
    Witam.
    Udało Ci sie przestroić tego RMSka?

Jeszcze nie, ale wszystko jest na dobrej drodze :D

Jutro będę miał troszkę wolnego czasu to zacznę działać, o efektach napiszę tutaj :idea:

Pozdrawiam
  • #11 5116928
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Witam.
    Jak będziesz miał kłopoty to pisz. Przestroiłem ich już kilka i efekt był zawsze pozytywny.
    Pozdrawiam.
    Mariusz
  • #12 5119632
    Zenek997
    Poziom 12  
    Zmieniłem kondki i na wszystkich pasmach coś łapie oprócz ukf :|

Co dalej zrobić, czym wyregulować??
  • #13 5119833
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Witam.
    Które kondensatory wymieniłeś i co robiłeś dodatkowo ?
    Należy wymienić C9 39pF na 3,3 pF, C22 39 pF na 5,6 pF, C 25 12 pF na 6,8 pF. Wszystkie kondensatory muszą być ceramiczne. Z tego co widzę na Twojej płytce C 22 to nie 39pF a 33 pF. Na początek do wymiany są te dwa najbliżej położone agregatu kondensatory(39pF,33pF na samym skraju płytki, od dołu foto. Wydaje mi się że błędnie odczytałeś wartość C25. Powinno być na płytce 12 pF, a nie 22 pF (to jest ten kondensator przy cewce L7 (ta z metalowym rdzeniem, sprawdź. Po dokonaniu tych zmian napisz, ale nic wcześniej nie ruszaj (nie kręć rdzeniami, ani trymerami.
    Pozdrawiam i czekam na info.
  • #14 5120033
    Zenek997
    Poziom 12  
    Wymieniłem C9/39pF na 3,3pF.

Następnie C25/22pF na 6,8pF (wiem ze powinien być 12pF ale u mnie pisze na nim 22).

Potem C22/33pF na 5,6pF - tylko nie mieli takiego w sklepie więc odlutowałem od jakiejś starej płytki, więc może dlatego jest coś nie tak.
  • #15 5120463
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Myślę że jeśli wartości kondensatorów się zgadzają to powinno być wszystko dobrze.
    Mam nadzieję że przed złożeniem głowicy sprawdziłeś dokładnie czystość płytki (czy nie ma zwarć) i poprawność lutowań elementów.
    Po całkowitym złożeniu i wlutowaniu głowicy należy sprawdzić czy podczas strojenia zmienia się szum. Jeśli tak to możesz spróbować stroić głowicę. Na początek nie ruszaj w ogóle rdzenia cewki heterodyny.
    Ustaw wskazówkę skali na najbardziej wysuniętą stację w twoim regionie (w Warszawie jest to 107,5 MHz - Radio ZET).
    Za pomocą kondensatora strojonego C 23 (najniżej położony na agregacie, patrz Twoje foto)za pomocą śrubokręta bez indukcyjnego kręć nim bardzo delikatnie,obojętnie w którą stronę do czasu złapania żądanej stacji. (Moja rada i zawsze tak robię: zaznacz przed strojeniem pozycję początkową kondensatorów strojonych, ruszanych w agregacie tak, abyś zawsze mógł do tej pozycji wrócić). Jeśli nie posiadasz takiego wkrętaka możesz to robić zwykłym, ale sprawdzając co jakiś czas jakie zaszły zmiany.
    To na razie tyle, poczekam na efekty. Powodzenia.
    Mariusz
  • #16 5121191
    Zenek997
    Poziom 12  
    Pokręciłem i nic, teraz nawet na innych pasmach ciężko coś znaleźć, czy dalej próbować stroić C 23 czy zacząć się bawić rdzeniem??
  • #17 5121818
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Witam.
    Czy kręciłeś tylko tym jednym kondensatorem czy również pozostałymi ?
    Czy zaznaczyłeś sobie punkt spoczynkowy do którego mogłeś wrócić ?
  • #18 5122943
    Zenek997
    Poziom 12  
    MARIUSZ196 napisał:
    Witam.
    Czy kręciłeś tylko tym jednym kondensatorem czy również pozostałymi ?

Kręciłem tylko tym jednym w bloku głównym i tym metalowym rdzeniem L7

Cytat:
    Czy zaznaczyłeś sobie punkt spoczynkowy do którego mogłeś wrócić ?

Tak mam zaznaczony ten punkt :D
  • #19 5122980
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Czy masz numer GG, jeśli tak to podaj na priv, będzie nam łatwiej się dogadać
  • #20 5124521
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    RMS-817 posiada głowicę o kiepskiej czułości, co słychać (a raczej nie słychać) zarówno w stanie fabrycznym (OIRT), jak po przestrojeniu (CCIR). Jeżeli nie mieszka się naprawdę blisko nadajników UKF (i nie jest to Radio M., bo ci mają słabe nadajniki prawie w każdym powiecie), to nie wiem czy jest sens zabawy w przestrajanie.
    W okolicach 2000 roku przestrajałem, czy raczej poprawiałem przestrajanie RMS-817 po kimś, kto nie potrafił sobie z tym poradzić (choć pojęcie miał). Bez schematu, wyłącznie "po ścieżkach" pamiętam, że tradycyjnie zacząłem od zmniejszenia o połowę pojemności w filtrze wejściowym, czyli C1, C2 i chyba jeszcze C5. Potem tradycyjnie te dwa "współbieżne" przy agregacie i na końcu sprzęgacz ARCz. No i potem jeszcze zdjąłem chyba jeden zwój z cewki L4, bo nie dało się uzyskać współbieżności (każda sekcja sobie). Efekt: słaby odbiór mono na samych teleskopach, dość dobre stereo po podpięciu teleskopów do kablówki. Odległość od RTCN 120kW - 60 kilometrów.
    Z polskich głowic, to układowo jest najbardziej podobna ta z radiomagnetofonu "Manuela" (trzytranzystorowa, ale tylko z dwoma obwodami strojonymi).
    Teraz widzę, że "SE" jednak opublikował schemat tej enerdowskiej głowicy. Dla głowic dwutranzystorowych Eltry, "SE" zalecał wymianę kondensatorów 39p na ok. 15p. Mowa oczywiście o kondensatorach "współbieżnościowych" (w naszym przypadku są to C9 i C22). Sprzęgacz ARCz (AFC) C25 zmniejszamy o połowę. C1, C2 i C5 to już według uznania, bo filtry Eltry są bardziej rozbudowane - ale generalnie to też o połowę.
    Aha i jeszcze jeden drobiazg. Chociaż głowica UKF jest oddzielna, to jednak agregat zawiera też sekcje i trymery dla AM (widać to na schemacie - nóżki 6 i 7 głowicy). Dlatego łatwo przez pomyłkę rozstroić fale długie i średnie.
  • #21 5124588
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Co do jakości głowicy masz całkowitą rację, ale mnie udało się przestroić kilka sztuk z wynikiem bardzo pozytywnym. Wystarczy zastosować przepis podany wcześniej przez kolegów w postach, wykonać to czysto, starannie i mieć chociaż troszkę pojęcia o strojeniu. Sprzęt, który przestrajałem w swoim mieście bardzo udanie pracuje w okolicach Wrocławia i Rzeszowa. Sygnał stereo jest cały czas, a wskaźnik dostrojenia działa bez zarzutu.
    Pozdrawiam.
    Mariusz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radiomagnetofonu RMS-817 oraz naprawy brakującej płytki pod silniczkiem, która powoduje zbyt szybkie odtwarzanie kaset, a także wymiany głowicy. Przestrojenie wymaga wymiany kondensatorów (m.in. C9, C22, C25) na ceramiczne o mniejszych pojemnościach oraz strojenia układu za pomocą kondensatorów strojonych i cewek z rdzeniami aluminiowymi. Do strojenia przydatne są generator i częstościomierz, choć można próbować na wyczucie. Zaleca się ostrożne kręcenie kondensatorami strojonymi (np. C23) i rdzeniami cewek (np. L7) z zaznaczeniem pozycji wyjściowej. Brakująca płytka pod silniczkiem można próbować odtworzyć na podstawie schematu, jednak jej dokładne parametry nie są podane. Wymiana głowicy wymaga dobrania odpowiedniego modelu, jednak RMS-817 ma fabrycznie głowicę o niskiej czułości, co ogranicza jakość odbioru, zwłaszcza na UKF. Przestrojenie może poprawić odbiór, ale wymaga doświadczenia i precyzji. Wymiana kondensatorów i strojenie układu przyniosły pozytywne efekty u niektórych użytkowników, choć problem z odbiorem UKF może pozostać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA