Witam.
Chciałem zrobić termostat oparty na czujnikach ds1820. Na razie uczę sie jak to zrobić, ale nie wiem czy moje wyobrażenia mnie nie przerosną.
Wszystkie termostaty które zamieszczone są na portalu maja temperatury ustawione na stałe. Dlatego sie pytam czy istnieje w ogóle możliwość zmiany temperatury nastawionej na termostacie podczas jego pracy?
Moje wyobrażenie tego
Wyświetlacz 2x8
Na górze temperatura bieżąca na dole temperatura ustawiona z termostatu.
Cztery przyciski
1- włącz/wyłącz termostat
2- komfort ustawia 20 stopni na termostacie
3- + (do podwyższania temperatury o stopień do dołu)
4- - (do obniżania temperatury o stopień do dołu)
Chciałbym się dowiedzieć czy coś takiego jest możliwe do zrobienia w bascomie. Wiem jak wysterować wyświetlacz nawet to zrobiłem i umiem zczytywać temperaturę z czujnika. Proszę o pomoc gdzie mogę znaleźć podpowiedź. Nie oczekuje gotowego rozwiązania ale sposób w jaki do niego podejść.
Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał
Chciałem zrobić termostat oparty na czujnikach ds1820. Na razie uczę sie jak to zrobić, ale nie wiem czy moje wyobrażenia mnie nie przerosną.
Wszystkie termostaty które zamieszczone są na portalu maja temperatury ustawione na stałe. Dlatego sie pytam czy istnieje w ogóle możliwość zmiany temperatury nastawionej na termostacie podczas jego pracy?
Moje wyobrażenie tego
Wyświetlacz 2x8
Na górze temperatura bieżąca na dole temperatura ustawiona z termostatu.
Cztery przyciski
1- włącz/wyłącz termostat
2- komfort ustawia 20 stopni na termostacie
3- + (do podwyższania temperatury o stopień do dołu)
4- - (do obniżania temperatury o stopień do dołu)
Chciałbym się dowiedzieć czy coś takiego jest możliwe do zrobienia w bascomie. Wiem jak wysterować wyświetlacz nawet to zrobiłem i umiem zczytywać temperaturę z czujnika. Proszę o pomoc gdzie mogę znaleźć podpowiedź. Nie oczekuje gotowego rozwiązania ale sposób w jaki do niego podejść.
Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał