Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

webasto Alhambra 2002r. TDi

jalka 17 Apr 2008 22:37 6567 13
    jalka
    Level 10  
    czy pomoże mi ktoś opanować temat niesprawnego webasto w mojej Alhambrze?
    Alhambra 2002r. 1,9TDi , podobno powinno się załaczyć przy -5C a ono
    "działa" już przy +8 włącza sie na chwilę , ale jakoś dziwnie tz. mocno dymi białym dymem, huczy , dym i odgłos narasta i na tym koniec, wszystko sie wyłącza i cisza.Trwa ten cykl jakieś 3-5 minut. Starałem sie zdiagnozować ten problem WAGIEM ,ale wyskakuje mi błąd o treści przerwany płomień. Może mam zły program
    co z tym fantem można zrobić?
    SP7SEC
    Level 28  
    jazda samochodem na bliskie odległości powoduje częste uruchamianie dogrzewacza a zarazem i jego czas pracy jest znaczny więc potrzebny mu przegląd ,ten błąd sygnalizuje że płomień nie został rozpoznany ponieważ nie nastąpiło zapalenie paliwa w komorze paleniskowej do wymiany sito świecy żerowej i uszczelki pod warunkiem że się rozkręci a z tym jest czsem kłopot
    Stefanek1
    Level 26  
    Maja diagnoza to masz problem z elektryczną pomką wody, która jest przy silniku, koło filtra paliwa / szczotki / i czujnik na podszybiu powinien włączać dogrzewacz przy tempreraturze poniżej + 5 st. /plus, a nie jak piszesz minus /.
    U mnie Sharan 2001, włączanie piecyka przez czujnik, następuje do około +8+10 st, tak ze jest to jak najbardziej prawidłowe, masz nizej link do takiego tematu, poczytaj.
    Na ostatnieju stronie masz zdjecie wypalonej siatki na świecy, to ona moze byc tez twoim problemem.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205.html
    jalka
    Level 10  
    dzięki koledzy za cenne info. jutro zabieram się do roboty , napiszę co udało mi sie ustelić
    pozdrawiam
    Jacek
    jalka
    Level 10  
    dziś wjechałem na kanał, ale za wiele nie ustaliłem , bo najpierw walczyłem z wylaniem wody z kanału . Udało mi się ustalić ;
    ogrzewanie HYDRONIC D5WZ
    37W 12V
    5000W
    szczerze , to zabardzo nie wiem od czego zacząć , bo jak wyjmę ogrzewanie to chyba autem nie moge jeżdzić.
    Gdyby tak połaczyć razem te węże które przechodzą przez ogrzewanie i wypiąć przewody elektryki to może mozna by urzywać auto ?
    Podłaczyłem jeszcze raz kompa i ponownie występuje błąd nr 1409 przerwanie płomienia. Skasowałem go.
    To od czego zaczać ? i czy mogę jezdzić bez ogrzewania?
    Stefanek1
    Level 26  
    jalka wrote:
    dziś wjechałem na kanał, ale za wiele nie ustaliłem , bo najpierw walczyłem z wylaniem wody z kanału . Udało mi się ustalić ;
    ogrzewanie HYDRONIC D5WZ
    37W 12V
    5000W
    szczerze , to zabardzo nie wiem od czego zacząć , bo jak wyjmę ogrzewanie to chyba autem nie moge jeżdzić.
    Gdyby tak połaczyć razem te węże które przechodzą przez ogrzewanie i wypiąć przewody elektryki to może mozna by urzywać auto ?
    Podłaczyłem jeszcze raz kompa i ponownie występuje błąd nr 1409 przerwanie płomienia. Skasowałem go.
    To od czego zaczać ? i czy mogę jezdzić bez ogrzewania?

Mozesz połaczyc węże rurka metal. fi 20 mm i tak jeżdzic, zabezpiecz wtykę przed wodą i błotem, oraz jeszcze zaślepić trzeba wężyk paliwowy.
    Użyj szukajki i wszystkiego sie dowiesz, było to dość często opisywane, zreszta chyba całą zimę, a link wyżej ci chyba podałem,.
    Pozdrowienia.
    jalka
    Level 10  
    Tak właśnie zrobię , a webasto na warsztat.
    jalka
    Level 10  
    Witam ponownie
    Dziś zabrałem sie za rozbiórkę mojego webasta.
    Okazało sie , że napewno mam przepalone sito świecy , teraz problem , bo gdzie cos takiego kupić?
    Jeśli wiecie to proszę o namiary.
    Stefanek1
    Level 26  
    Musisz poszukac w swoim miescie lub okolicy serwis Eberspaechera, koszt sitka to okolo 30-35 zł.
    A gdzie jest Swiecie to bym ci podesłał najbliższy adres;

Dopisano:
    Znalazłem to Kujawsko-pomorskie i oto najblizsze serwisy:

Barcin Zakład Elektromechaniki Pojazdowej
    Tadeusz Kujawa
    ul. Lipowa 1
    88-190 BARCIN
    (52) 564 00 88

--------------------------------------------------------------------------------

Bydgoszcz "Auto Klimat" W. Babiarz
    ul. Toruńska 300
    85-880 Bydgoszcz
    tel. (052) 361-05-23
    Granosik & Hołowiński Sp. z o.o.
    ul. Toruńska 147
    85-880 Bydgoszcz
    tel. (052) 375-54-24

SCANIA
    Nijhof-Wassink
    ul. Zakładowa 1
    86-060 Nowa Wieś Wielka
    tel. (052) 381-25-77
    VOLVO
    Apex-Thermo King Sp. z o.o.
    ul. Ołowiana 12
    85-461 Bydgoszcz
    052 372 26 15 / 0 660 761 916
    Autoryzowana Stacja Obsługi
    Marek Oźmiński
    ul. Szajnochy 14
    85-738 BYDGOSZCZ
    (52) 342 36 22
    kom. 601 62 50 62
    e-mail: info(_at_)ozminski.com.pl
    www.ozminski.com.pl

--------------------------------------------------------------------------------

Inowrocław P.W. Autos Sp. z o.o.
    ul. Poznańska 185
    88-100 Inowrocław
    tel. (052) 352-50-40

RENAULT

Solec Kujawski P.W. Autos Sp. z o.o.
    ul. Powstańców 19
    86-050 Solec Kujawski
    tel. (052) 387-12-46

RENAULT, CENTRUM SERWISOWE

Toruń P.H.U. RGM
    ul. Kusocińskiego 2/ 25
    87-100 Toruń
    tel. (056) 645-00-31, 0609 688-926
    tel. kom. 609 040 500
    ZNT "Tacho" Adam Barcikowski
    ul. Gdańska 1D
    87-148 Łysomice
    tel. (056) 678 37 30, fax (056) 678 38 36, kom. 0604 392-014

Włocławek Granosik & Hołowiński Sp. o.o.
    ul. Krzywa Góra 26
    87-800 Włocławek
    tel. (054) 236-63-66, 236-72-72
    SCANIA
    Elektromechanika Pojazdowa Dariusz Żychlewicz
    ul. Toruńska 108
    87-800 Włocławek
    tel. (054) 236-42-29 w. 339

Pozdr.
    jalka
    Level 10  
    Jesteś niezastąpiony , dziękuję bardzo
    pozdrawiam
    jalka
    Level 10  
    Witam ponownie
    Kupiłem dziś sito świecy i tak sobie pomyślałem, czy nie powinienem również kupić nowej świecy.
    Nowy koszyk świecy , a stara świeca , to chyba niezabardzo , co?
    Tej starej jeszcze nie sprawdziłem , bo jest na napięcie 8V i trochę boję się podłaczyć ją pod akumulator.
    Pewnie kupił bym nową , ale cena mnie zabiła 198zł.
    czy taka świeca aż tyle kosztuje?
    Stefanek1
    Level 26  
    Bez przesady, za swiecę BERU dasz około 100 - 120 zł, poszukaj w swoim miescie w sklepach motoryzacyjnych, spisz kod ze świeczki i popytaj, a oni zamówią na następny dzień. A swiecy generalnie nie trzeba wymienić, bo po co to jak żarówka, albo swieci a jak sie spali to ją do kosza.
    No to musze zapytać ile uiściłeś za sitko i dlaczego tak drogo ??:D
    Pozdrowienia.
    jalka
    Level 10  
    dziś się dowiedziałem , że są poróby Beru za 57zł. i chyba taką właśnie kupię.
    a można podłączyć starą do akumulatora 12V , żeby ją sprawdzić?
    sito świecy 42zł.
    Stefanek1
    Level 26  
    Beru to nie podróba, sam widziałem takie świece w piecykach jeszcze nigdy nie rozbieranych, tylko ta cena jakaś taka mała. Nie podłączaj pod 12 V, moze sie uszczkodzić, najlepiej jak byś miał na chwilę zasilacz z regulowanym napieciem, podjedz do jakiegoś elektryka, oni takie maja, sprawdzi ci przecież gratis i zobaczysz jak grzeje.
    Pozdrowienia.