logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VU 260/1XE - Blokada pieca, wskaźnik braku wody, naprawa zespołu wodnego

maskisz 24 Sty 2008 22:41 3342 0
REKLAMA
  • #1 5046207
    maskisz
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Blokada pieca, wskażnik braku wody

Witam
    Uszkodzony był zespół wodny do którego zamocowany jest mikrowyłącznik. Mikrowyłącznik podłączony jest do płyty elektroniki. Mikrowyłącznik ma za zadanie podawać informację do procesora o pracy pompy, ciśnieniu wody i o przepływającej wodzie. Praktycznie wszystkie te paramerty występują podczas pracy pompy w piecu. W zespole wodnym jest membrana, która podczas pracy pompy popycha bolec, który włącza mikrowyłącznik a po wyłączeniu się pompy membrana i bolec wracają na swoje miejsce i mikrowyłacznik wyłącza się. U mnie procedura wyłączania trwała zbyt długo bo ok 10 do 15 sek. i to wystarczyło żeby komputer rozpoznał błąd czyli pompa wyłączona (temperatura zadana osiągnięta) a ciśnienie i przepływ wody istnieje nadal a w efekcie BLOKADA PIECA czyli migająca lampka braku wody. Czyli efekt blokady występował zawsze gdy piec wyłaczał pompę. Naprawa to zdemontowanie zespołu wodnego łącznie z dobiegającymi do niego cienkimi rurkami. Rozebranie na części pierwsze. Wyczyszczenie z osadów, rdzy itp (RURKI!!!) złożenie, zamontowanie, nasmarowanie smarem silikonowym z teflonem i uruchomienie pieca. U mnie po naprawie działa już przez cały rok i jest ok. :))
    Wody z instalacji nie spuszczałem wystarczy zamknąć zawory przy piecu ( ja mam na każdej rurce dochodzącej do pieca) a po naprawie odpowietrzyć piec
    Zyczę powodzenia
    Pozdrawiam
    Mariusz Górski
  • REKLAMA
REKLAMA