logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Perkusja, jej brzmienie, nagłośnienie i nagranie.

ciasteczkowypotwor 21 Kwi 2008 15:56 5055 9
REKLAMA
  • #1 5060878
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Zakładam temat o nagłośnieniu perkusji, choć wiem że temat rzeka, ale spróbuję. Może komuś pomoże może nie. Wiem że było wiele takich tematów, ale żaden do końca i jasno nie wyjaśnił tego problemu. Bądź co bądź trudnego instrumentu jakim jest perkusja, który jest bardzo ważny.

Wrzucam plik w mp3 z koncertu. Jest tam perkusja z ciekawym brzmieniem. Pytanie brzmi, jakbyście to zrobili po swojemu, aby uzyskać takie brzmienie? (może ktoś zagdnie co to)

W poście postaram się odpowiedzieć na:

Jakich mikrofonów i w jaki sposób użyć?
    Jaka dynamika i jak poprowadzona?
    Co kompresować, a co bramkować?
    Jaki efekty (reverb) można by zapiąć na poszczególne tomy czy blachy?
    Kiedy sie je stosuje?
    Jak kręcić EQ i jaki brzmienie sie uzyska?
    Jak omikrofonować?
    Jak robi sie to w studiu?

W miarę możliwości będę wrzucał zdjęcia ze sposobami ustawień mikrofonów EQ i dynamiki, oraz próbki tych nagrań.
    Zachęcam również do zamieszczania swoich propozycji i ustawień.
    Załączniki:
    • 1.mp3 (888.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5061080
    sebol1976
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Moge sie wypowiedziec jedynie od strony pracy na scenie.

Rozpisze standardowy set perkusji i napisze moje propozycje mikrofonów.

1.Stopa /beta52/ev n/d868/beta 91
    2.werbel góra /sm57/e 904/ sm58
    3.werbel dół /sm57/sm58
    4.werbel 2 /sm57/ sm58 / e904
    5 h/h /sm81/pro37/akg 451/c 1000
    6.tom I /e 904/ beta 98
    7.tom II /e 904/ beta98
    8.tom III /e904/ beta98
    9.tom IV /e904/ beta98
    10.o/h L /sm81/pro37/akg414/c1000
    11.o/h R /sm81/pro37/akg414/c1000

Postaram sie wrzucić jakieś zdjecia niedługo.
  • REKLAMA
  • #3 5061742
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Jak tylko bede miał możliwość, wrzucę zdjęcia i pliki jak brzmia te mikrofony.
  • #4 5062209
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    nie zapominajmy o akg d112
    świetym mikrofonie do stopy :)
    mam nagranie może mi się uda znaleźć
    u mnie set wygląda mniej więcej tak
    1.Stopa akg d112
    2 -3 .werbel Audio-Technica AE 3000
    4 h/h EV RE410
    5 - 8.tomy AKG C 418
    9 - 10.o/h L Audio technica / EV RE410

Ponieważ firma kupuje coraz nowe rzeczy set ewoluuje tak że RE410 ostanie się max na hh
    Na początku maja zrobię próbki brzmienia, zdjęcia bo mamy dużą imprezę
    AKG C 418 jest mało uniwersalny wg mnie.
    muszę poszukać bo mam też próbki porównawcze.
  • #5 5065188
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Zapraszam do wrzucenia.
  • REKLAMA
  • #6 5067296
    izzy
    Poziom 22  
    tak btw myślę że powinniśmy wrzucać bez korekcji nawet osobno ślady nie miksowane
    da to lepszy obraz bo wiadomo że czasami korekcja może zdziałać za dużo i zatrze się różnica między mikrofonami
  • REKLAMA
  • #7 5067354
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Poza tym miarodajne takie porownanie by było jakby było robione na tych samych i dobrze brzmiących bebnach. Wiadomo że perkusja może być różnie nastrojona a moze i nie brzmieć wcale. Szczególnie słychać róznice w strojeniu werbli. Jedni lubią werbel brzmiący wysoko z duzą ilościa spreżyn a inni wola niżej nastrojony. W sumie to zalezy tez od rodzaju muzyki.
  • #8 5072168
    mysa1991
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja uzywam zestawiku SHURa, ale nie tylko :P

1\stopa - Shure PG52

2,3\werbel - 2xAudix i5 (o głowe bije Shure SM57)

4\h-h - Shure SM57

5\tom I - Shure PG56

6\tom II - Shure PG56

7\tom III - Shure PG56

8,9\o-h - 2x Shure PG81

I z tego wszystkiego nie bramkuje tylko h-h i o-h.
  • #9 5080608
    polan-polan
    Poziom 15  
    mozecie miec najlepsze mikrofony eq i fx ,ale jesli perkusista bedzie mial slabo zestrojona perkusje (szczegolnie gorna i dolna membrana tomow oraz ich interakcja z innymi instrumentami tj. werblem) to nic z tego nie bedzie. nie bez znaczenia jest tez technika . Czesto mozna slyszec jak perkusista nie jest w stanie uderzac w werbel w ten sam sposob.
  • #10 5080828
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Nom istotne jest brzmienie garów które jest niezwykle zróżnicowane biorac pod uwage rózne muzyczne style np. jazzik grany szczotkami
    albo calkiem radykalnia zmiana metal czy hardcore punk gdzie przedewszystkim werbel powinien sie wybijac musi byc bardzo dobrze slyszalny inaczej ta muza duzo traci... gdzie jest szybkie tempo werbel musi sie wybijac.
    Stopa to juz zalezy od zespołu np. kapele reggae lub ska lubia stope miec nisko osadzona i poterzna zas matal grany na dwa buty tutaj stope powinmien miec wyzej osadzona i selektywna inaczej bedzie efekt bardzo zamulajacy i meczacy dla sluchaczy.

Nalezy tez uwzglednic w naglosnieniu role wspólpracy stopy z gitara basowa, albo bas stanowi "fundament" albo stopa lepiej nie wrzucac zbyt duzo energii ponizej w 100Hz w oba te instrumenty gdyz wychodzi zbyt nisko osadzony meczacy miks. Slychac to zwlaszcza na koncertach reggae gdzie ten dól jest istotny, ale zbyt przesadzony pozostawia pozostale instrumenty nieco za soba.
    Czyli w reggae fundament bas, stopa nieco wyzej zaznaczona, w pankroku i hardcore fundament stopa nizej zaznaczona niz bas, zas w metalu granym na dwa buty stopa jest fundamentem jednak "wyzej zaznaczonym". Moje spostrzezenia :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nagłośnienia perkusji, ze szczególnym uwzględnieniem doboru mikrofonów, technik omikrofonowania, dynamiki, kompresji, bramkowania, korekcji EQ oraz efektów takich jak reverb. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi mikrofonów stosowanych na scenie i w studiu, podając konkretne modele i konfiguracje dla poszczególnych elementów zestawu perkusyjnego: stopy, werbla, tomów, hi-hatów i overheadów. Podkreślają znaczenie prawidłowego strojenia perkusji i techniki gry, które mają kluczowy wpływ na ostateczne brzmienie. Zwracają uwagę na różnice w brzmieniu w zależności od stylu muzycznego (np. jazz, metal, reggae) oraz na konieczność współpracy brzmieniowej stopy z gitarą basową, aby uniknąć nadmiernego zagęszczenia niskich częstotliwości. Proponowane mikrofony to m.in. Shure SM57, Beta 52, AKG D112, E904, Audio-Technica AE3000, EV RE410, Audix i5, Shure PG52, PG56, PG81. Dyskusja sugeruje, że najlepsze efekty uzyskuje się poprzez odpowiednie ustawienie mikrofonów, minimalną ingerencję w korekcję i dynamikę oraz dostosowanie do charakterystyki instrumentu i stylu muzycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA