logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie 3 aparatur zdalnego sterowania w robocie?

kizdi 22 Kwi 2008 20:42 1512 12
REKLAMA
  • #1 5066207
    kizdi
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam. Mam zamiar zrobić robota - czołg wraz z chwytakiem. Chciałbym to zdalnie sterować i mam pytanie czy dałoby się podłączyć trzy aparatury razem? Chodzi o to, że miałyby one tylko wspólną antenę, tylko nie wiem czy by to razem "grało" jak bym miał te aparatury na innych częstotliwościach. Za odpowiedzi z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 5066286
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    pytanie bardziej na forum radiotechnika i osób znających się na układach w.cz , nie napisałeś jakie to częstotliwości jeżeli bardzo skrajne 27 - 433 MHz to nie wiem czy jest to możliwe istnieją sumatory i inne urządzenia tego typu ale nie spotkałem się aby w ten sposób łączyć aparaturę zdalnego sterowania do dochodzi fakt że każdy taki element wprowadza dodatkowe tłumienie sygnału antenowego
  • #3 5066592
    kizdi
    Poziom 14  
    a czy wpłynełoby to na niechodzenie silniczków lub coś innego, niechodzenie układu?
  • REKLAMA
  • #4 5066667
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    trudno jednoznacznie powiedzieć , w zależności od rozwiązania układowego toru odbiornika reaktywny lub heterodynowy wzajemne ich połączenie może zakłócić pracę lub nawet uniemożliwić
  • REKLAMA
  • #5 5066899
    kizdi
    Poziom 14  
    Aha, a jak tam 3 aparatury o tej samej częstotliwości np. 49MHz to wtedy będzie działało?
  • #6 5067184
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Pomyśl chwilę - skąd odbiorniki będą wiedzieć który sygnał jest ich?
  • REKLAMA
  • #7 5067446
    Lukis
    Poziom 11  
    Dobre wyjście to 3 aparatury modelarskie np, na 35MHz do tego 3 odbiorniki i każda para (aparatura + odbiornik) na innym kanale.
  • #8 5067613
    sanwa
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam

Stosowanie trzech aparatur modelarskich na różne częstotliwości to dosyć dziwny pomysł. Może na początek warto zastanowić się, czy jest to potrzebne.
    Współczesne aparatury RC mają naprawdę potężne możliwości (ilość kanałów i możliwości ich konfiguracji są imponujące). Pojazd z chwytakiem to na przykład:
    podwozie : gaz i kierunek - 2 kanały,
    wysięgnik : jeden o trzech stopniach swobody - 3 kanały,
    chwytak : kolejne dwa stopnie swobody (obrót i zaciskanie) - 2 kanały,
    to daje razem 7 kanałów proporcjonalnych (Można kombinować ze sposobem sterowania, ale 7 to typowa ilość, chociaż zazwyczaj więcej to drożej :)). Do tego można w miarę potrzeb (fantazji i kwoty, którą chcesz wydać dokładać dokładać kolejne :)).
    Przejrzyj ofertę aparatur RC (nowych albo używanych, to już zależy od Ciebie) i na pewno znajdziesz odpowiadającą Ci wersję.

Pozdrawiam
    Sanwa
  • #9 5071058
    kizdi
    Poziom 14  
    A 2 aparatury mogłyby być? Np. mam 49Mhz i dołożyć jeszcze 27Mhz
  • #10 5071576
    sanwa
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam

Co to za aparatury? Ta na 49 MHz to taka "zabawkowa", prawda? Ta na 27MHz to "zabawkowa", czy modelarska (jeżeli modelarska, to w Polsce jej użytkowanie jest raczej nadal nielegalne)?

Pozdrawiam
    Sanwa
  • #11 5075682
    hawranek10
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam. Zastanawiam się dlaczego aż trzy aparatury kolega chce wykorzystać. I jak tu dojść później która jest za co odpowiedzialna. To jest bez sensu. dla uzyskania większej ilości kanałów trzeba zrobić sobie koder i dekoder np na 15 kanałów czyli 30 czynności. Wykorzystać jedną aparaturę. Można oczywiście mniej, ale czy kolega zdoła to wykorzystać w pełni. Pozdrawiam
  • #13 5090248
    kizdi
    Poziom 14  
    ok dzięki za rady :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia trzech aparatur zdalnego sterowania do jednego robota-czołgu z chwytakiem, korzystających ze wspólnej anteny, ale na różnych częstotliwościach. Uczestnicy wskazują, że łączenie kilku aparatur na różnych pasmach (np. 27 MHz, 35 MHz, 49 MHz, 433 MHz) jest technicznie trudne i może powodować tłumienie sygnału oraz zakłócenia, które mogą uniemożliwić prawidłową pracę odbiorników i silników. Nie jest możliwe, aby odbiorniki rozróżniały sygnały z kilku nadajników na tej samej częstotliwości bez odpowiedniego kodowania. Zalecane jest stosowanie jednej aparatury modelarskiej z odpowiednią liczbą kanałów (np. 7 kanałów do sterowania podwoziem, wysięgnikiem i chwytakiem) zamiast wielu nadajników. Alternatywnie można użyć kilku aparatur na różnych częstotliwościach, każda z własnym odbiornikiem i kanałem, ale to rozwiązanie jest mniej praktyczne. Wskazano także na możliwość zastosowania koderów i dekoderów do zwiększenia liczby kanałów w jednej aparaturze. Podano link do strony z przykładami koderów 7- i 9-kanałowych oraz schematami modułów wysokiej częstotliwości. Poruszono również kwestie legalności używania niektórych pasm w Polsce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA