logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle Light - Jak wydrukować jedną PCB 4 razy na jednej kartce?

treker 28 Kwi 2008 16:01 7554 9
REKLAMA
  • #1 5085300
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Witam, czy jest jakaś szansa w wersji light wydrukować jedną PCB np 4 razy na jednej kartce?
  • REKLAMA
  • #2 5085328
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Nie mam w tej chwili pod ręką Eagle'a, ale z tego co pamietam była możliwość ustawienia położenia wydruku na kartce. Zmieniasz położenie i przepuszczasz kartke kilka razy przez drukarkę ;)
  • REKLAMA
  • #3 5085727
    bartek33
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie jest to możliwe przez zmienienie tych ustawnień ale nie mam pełnej pewności.
    Załączniki:
    • Eagle Light - Jak wydrukować jedną PCB 4 razy na jednej kartce? Capture2008-04-28-18.20.25.jpg (28.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 5086448
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1687
    Witam.

TREKER jest to możliwe i tak jak napisał LOKER i podał na zrzucie ekranu.
    Zaznaczasz TOP czyli góra kartki i left(lewa) i drukujesz następnie zaznaczasz Center(środek) i zaś ta sama kartka do drukarki,następnie zaznaczasz right(prawa) pozycja na kartce i drukujesz.Tak samo postępujesz dla zaznaczonej pozycji CENTER i BOTTOM.W sumie na jednej kartce możesz wydrukować (jeśli się zmieści)sześć sztuk tej płytki.
    Pozycje CALIBRATE XY ja mam ustawione do drukowania jedynki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 5087352
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Albo eksport przez cam-processor do np *ps, potem dowolny edytor graficzny (Gimp/Corel/itd) i możesz dowolnie obracać/kopiować/układać/modyfikować płytki na dowolnym formacie.
  • #6 5088484
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Dzięki,
    Działa poprzez cam-processor edytuje sobie w corelu i jest ładnie, w jaki plik najbezpieczniej wyeksportować to z corela żeby nie utracić skali?
    Format musi być typu bmp lub png gdyż wydruk musi zostać wykonany z programu typu paint, bo osoba która mi to drukuje na laserowej drukarce nie ma żadnych innych programów graficznych na swoim PC.
    Pozdrawiam
  • #7 5089075
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Moim zdaniem lepiej wyeksportować do *.pdf za pomocą np. PDFCreator.
    Potem jakimś programem do edycji pdf'ów to połączyć i wtedy nie będzie żadnego problemu ze skalą.

(ja tak robię)
  • REKLAMA
  • #8 5090466
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1687
    Witam.

Do kolegi trecer.
    Ja to robię że drukuję płytkę bezpośrednio z programu,albo:File-Export-Image ,zaznaczam monochrome,ustawiam wysoką rozdzielczość np.800dpi i zapisuję do pliku jako bitmapa.Otwieram w dowolnym programie graficznym,jeśli trzeba to retusz i zapisuję jako bmp oraz jpg.Mając dwa rozszerzenia mogę skorzystać z jednego albo drugiego rysunku płytki drukowanej w zależności w czym mam to użyć.
    Płytki drukuję w programie "Print Pilot"
    Zaletą tego programu jest że przyjmuje pliki z rozszerzeniem:ppp,ico,bmp,jpg,tif,png,pcx,psd,wmf.Rysunek zaimportowany do tego programu można za pomocą myszki dowolnie rozmieszczać na stronie kopiować,obracać oraz powiększać i pomniejszać z bardzo małym krokiem zachowując proporcje.Można umieszczać również rysunki wielu płytek różnych na jednej kartce.Tutaj daję przykład.

Drukuję na drukarce atramentowej i na ksero,potem żelazko itd.
    lub drukuję na drukarce wirtualnej jako plik pdf,a ten można już wydrukować u każdego kto ma drukarkę laserową.
    Płytki wychodzą dość dobre jak na moje wymagania.Oto przykład.

Pozdrawiam.
  • #9 10206720
    CarterTheBest
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam,
    czy można prosić o link to tego programu "Print Plot", nigdzie nie mogę go znaleźć, a z opisu wydaje się na prawdę bardzo fajny.
    Pozdrawiam
  • #10 10207931
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    pustan napisał:
    Płytki drukuję w programie "Print Pilot"

CarterTheBest napisał:
    czy można prosić o link to tego programu "Print Plot", nigdzie nie mogę go znaleźć

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat drukowania wielu kopii jednej płytki PCB na jednej kartce w programie Eagle Light. Możliwe jest wielokrotne drukowanie tej samej płytki poprzez ręczne ustawianie pozycji wydruku (np. TOP, LEFT, CENTER, RIGHT, BOTTOM) i wielokrotne przepuszczanie kartki przez drukarkę, co pozwala na uzyskanie nawet sześciu kopii na jednej stronie. Alternatywnie, można wyeksportować projekt przez CAM-Processor do formatu PostScript (*.ps), a następnie w edytorze graficznym (np. Corel, GIMP) kopiować i układać płytki na dowolnym formacie. W celu zachowania skali przy eksporcie z Corela, sugerowano format PDF z użyciem PDFCreator oraz edycję w programach do PDF. Inna metoda to eksport obrazu z Eagle (File-Export-Image) w wysokiej rozdzielczości (np. 800 dpi) do bitmapy monochromatycznej, którą można następnie edytować i układać w programie "Print Pilot". Program ten obsługuje wiele formatów graficznych i umożliwia dowolne rozmieszczanie, kopiowanie, obracanie i skalowanie płytek na stronie, co ułatwia drukowanie wielu kopii na jednej kartce. Użytkownicy drukują zarówno na drukarkach atramentowych, jak i kserokopiarkach, stosując metody transferu obrazu na płytkę PCB. Pojawiła się także prośba o link do programu "Print Pilot", który jest ceniony za funkcjonalność w tym zakresie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA