logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować energooszczędny wzmacniacz klasy D o mocy 40W?

candle 22 Sty 2004 13:52 3627 20
REKLAMA
  • #1 485962
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    witam
    chailbym sobie sklecic wzmacniacz w tej klasie
    sama moc nie musi byc duza - 40W w zupelnosci mi wystarczy - nie ma to byc tez "state of the art" - do tego mamy klase T (nadal PWM, ale wsparte DSP)
    chodzi mi tylko o zmniejszenie zuzycia energii - mam wzmacniacz w klasie AB ktory sobie dziala czasami po 20h na dobe, glownie zbierajac kurz i grzejac mi nogi - nic wiecej...
    traktuje to jako rozwiazanie posrednie miedzy "glosnikami multimedialnymi" a zestawem ktory mam w tej chwili
    zawsze to nieco mniejszy rachunek za prad, a do mp3 wzmacniacz w klasie D powinien wystarczyc

Przeniesiony z "Akustyka" Regulamin!!! (za)
  • REKLAMA
  • #2 485969
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przy mocy tego wzmacniacza w klasie AB wynoszacej podobne 40 W - cieplo strat "na luzie" jest naprawde male...Nie wiem, czy taki zabieg ma sens...AB zagra ladniej, niz D...
  • #3 486019
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Niedawno w Edw był taki wzmacniacx. Myśle ,że powinien spełnić twoje oczekiwania.
  • REKLAMA
  • #4 486114
    candle
    Spec od monitorów
    yoshi - pamietasz moze na czym zrealizowali stopien wyjsciowy i czym byl driver?
    tomaszo: nazwilmy to chorym eksperymentem, tak czy inaczej moj AB troche szumi.. nie wiem czego sie spodziewac po D, ale warto mysle w ten sposob sie czegos dowiedziec
  • #5 486155
    emx
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    schemat takiego wzmacniacza jest w ''praktycznym elektroniku'' nr.1/01 zbudowany jest na tranzystorach mosfet i dwóch scalakach LM566 LM393 ,pasmo 20 - 15000 moc 25W
  • #6 486336
    candle
    Spec od monitorów
    wiesz na jakiej czestotliwosci pracuje generator PWM?
  • REKLAMA
  • #7 486361
    emx
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    150 KHZ zasilanie =30V
  • #8 486615
    candle
    Spec od monitorów
    dzieki wielkie - postaram sie jakos ten numer skitrac
  • #9 487124
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Sorki candle ale pożyczyłem koledze kilka numerów edw z kursem bascoma a tam był ten wzmachol :/ ale przypomiałem ,ze w ostatnim edw jest spis tresci wszystkich numerow z 2003 więc :
    Wzmacniacz klasy D z układami TDA8927/TDA8929 , numer 4/2003.
  • #10 487245
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    W EP 12\2003 jest projekt wzmacniacza w klasie D na scalakach TAS3001 które są jako darmowe próbki dostępne ,jest to wprawdzie 2x20W ale możesz na stronie www.ti.com poszukać innych wzmacniacy w klasie D ,przypominam sobie że są nawet do 70W ,w klasie D i cyfrowe.
  • #11 487439
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Nie widze celowosci robienia wzmaka w clasie D o mocy 20-30W bo na pewno bedzie gral gozej a straty mocy i tak nie beda jakies wielkie (AB) Clase D oplaca sie robic do mocy >200W ale oprocz tripatha jeszcze nik czegos takiego nie opracowal. Jest kilka scalakow do tego celu ale albo nie mozna ich kupic albo w AVT nie udalo im sie aplikacji uruchomic. Do tego cana bedzie duzo wieksza niz clasy AB przy tej mocy. Cena zaczyna spadac dopiero jak wzmak ma >200W. Ale taka konstrukcja jest ciekawa i dla zdobycia doswiadczenia warto zrobic jak sie ma sprzet pomiarowy to mozna popatrzec jak sie zmienia wypelnienie przebiegu sterujacego. Technika PWM odchodzi juz do lamusa i zaczyna byc wypierana prze PFM. Zaprojektowalem dwa wzmaki w tej technice pracujace na 250 i 500khz ale z braku czasu nie mam jak ich udoskonalic. Pozatym naczelny EDW powiedzial ze jak na projekt to za trudna sprawa wiec nie mam sie z kim podzielic doswiadczeniami.

pozdrawiam

A zeby oszczedzac prad to wystarczy TDA1562Q.
  • #12 487524
    candle
    Spec od monitorów
    irek, ale tripath ma swoja klase T - to juz nie jest zwykle pwm
    wbralem sobie jeden z ukladow Texas Instruments, moc wyjsciowa tylko 1.2W wiec bede musial dodac stopien koncowy (hexfet)
    dorzuce wejscie cyfrowe, opracuje to jakos ladnie i sie podziele
  • REKLAMA
  • #13 490683
    irek2
    Poziom 40  
    Czyli rozumiem ze chcesz wzmak w clasie D malej mocy. Powiekszyc dodajac mocniejsze tranzystory koncowe na wieksze napiecie. Ja tez tak kiedys chcialem zrobic. Ale zrobilem cos wiecej zaprojektowalem wlasny modulator PFM pracujacy podobnie jak w Tripathu. Bez sygnalu duza czestotliwosc przy pelnym wysterowniu mala czestotliwosc kluczowania. Jest to oryginalne rozwiazanie i nigdzie jeszcze takiego nie widzialem. Problem tylko w petli sprzezenia zwrotnego i ty tez bedziesz go mial. Bo skutecznosc filtra nosnej jest zalezna od mocy wzmaka. Wiec zwiekszajac tylko sygnal wyjsciowy parametry zastosowanej petli sprzezenia moga powodowac bledne dzialanie (wzbudzanie) Do tego pojawi ci sie jeszcze problem driverow dla mosfetow i regulatora czasu martwego. Ja walcze z tym od dwoch lat. Moze wymyslisz cos ciekawego albo wspolnie tozrobimy. Wiec czekam na osiagniecia.

pozdrawiam
  • #14 490725
    candle
    Spec od monitorów
    pfm jest uzywane bardzo zadko w przetwornicach impulsowych, moze tam znajdziesz rozwiazania dla niektorych twoich problemow
    powinni miec dobra literature na stronie on semiconductors i national'a
  • #15 491972
    irek2
    Poziom 40  
    PFM w przetwornicach owszem zadko (choc coraz czesciej ze wzgledu na maly pobor pradu) Jednak we wzmakach w clasie D to zaczyna robic sie przyszlosc. Klasyczna metoda PWM operuje na stalej czestotliowci a zmianie tylko wspolczynnika wypelnienia. Problem pojawia sie wtedy kiedy wypelnienie osiaga 5 czy 95% po prostu czasy wlaczenia i wylaczenia sa za krotkie zeby mosferty mogly prawidlowo pracowac. Dlatego modulacja PFM przychodzi z pomoca i ze zmiana mocy zmienia sie i czestotliwosc i wypelnienie. I tak to dziala we wzmacniaczu Tripath.
    Na temat wzmacniaczy w clasie D jeszcze chyba nikt nic ciekawego nie napisal to nadal otwarty i wolny temat. Ten rok bedzie poczatkie bo wiekszosc firm bedzie wystawiac swoje wzmaki w tej klasie.

pozdrawiam
  • #16 492083
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    :arrow: irek2
    możesz napisać co to jest to PFM ?
    we wzm klasy D popularne jest również PDM .trochu się interesowałem tym tematem (klasa D) ale na PFM nie utrafiłem
    "Na temat wzmacniaczy w clasie D jeszcze chyba nikt nic ciekawego nie napisal to nadal otwarty i wolny temat" - rzeczywiście można się naszukać po sieci i prawie wszędzie to samo ,ale zajrzyj tutaj :
    Web Page Name
  • #17 492241
    candle
    Spec od monitorów
    e... oby dobry link?
    przyda sie wiedza na temat lozysk kulkowych ale nie w tej chwili
  • #18 492423
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    poprawiłem link .pdf ma taką samą nazwę jak ten od łożysk i stąd nieporozumienie
  • #19 501300
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Ciekawi mnie jak bedzie chodzil wzmak zrobiony najprostszym sposobem:komparator z generatorem,driver do mosfetow i koncowka mocy z filtrem ? Musze sobie cos takiego wykonac i sprawdzic jakosc.Nie jestem w koncu audiofilem ;)
  • #20 1922220
    vxdcs
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam mozliwosc wybrania tematu przacy dyplomowej w tematyce wzmacniacza klasy D. Prosze o jakie kolwiek porady w tym temacie.
    Temat bedzie praktyczny dlatego najlepiej jakies spostrzeżenia typowo projektowe.
    big thx za pomoc
  • #21 1925390
    irek2
    Poziom 40  
    PFM to rodzaj modulacji PWM ale ze zmiana czestotliwosci. W moim wzmaku bez sygnalu czestotliwosc wynosci 500kHz a przy maksymalnym wysterowaniu zmniejsza sie do ustalanej wartosci 100-200kHz.

Mysle ze w nastepnej kolejnosci wezme sie za opisanie mojego wzmaka w clasie D bo widze ze konkurencja depcze mi po pietach a wzmak ma juz ponad trzy lata wiec moze mnie ktos przegonic :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy energooszczędnego wzmacniacza klasy D o mocy około 40W, jako alternatywy dla klasy AB celem zmniejszenia zużycia energii przy długotrwałej pracy. Wzmacniacze klasy D oferują wyższą sprawność dzięki modulacji PWM, jednak przy niskich mocach ich przewaga nad klasą AB jest dyskusyjna. Wzmiankowano o projektach z czasopism takich jak "Praktyczny Elektronik" (nr 1/01) z wykorzystaniem tranzystorów MOSFET i układów LM566, LM393 oraz o wzmacniaczach opartych na scalakach TDA8927, TDA8929 (EDW 4/2003) i TAS3001 (Elektronik Praktyczny 12/2003). Poruszono temat modulacji PFM (Pulse Frequency Modulation) jako nowoczesnej alternatywy dla klasycznej PWM, stosowanej m.in. w układach Tripath, która pozwala na zmienną częstotliwość pracy i lepszą efektywność przy niskich poziomach sygnału. Wskazano na problemy związane z pętlą sprzężenia zwrotnego, sterowaniem tranzystorów MOSFET oraz regulacją czasu martwego. Zwrócono uwagę, że wzmacniacze klasy D są bardziej opłacalne przy mocach powyżej 200W, a przy 40W koszty i złożoność mogą przewyższać korzyści. Wskazano także na układ TDA1562Q jako prosty sposób na oszczędność energii. Autor planuje rozwinięcie projektu z wykorzystaniem układów Texas Instruments i dodanie stopnia końcowego na tranzystorach HEXFET oraz wejścia cyfrowego. Dyskusja podkreśla, że temat wzmacniaczy klasy D, zwłaszcza z modulacją PFM, jest nadal otwarty i rozwijany, a literatura i przykłady projektowe są dostępne na stronach producentów półprzewodników takich jak TI, ON Semiconductor i National Semiconductor.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA