logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić lampowy wzmacniacz combo 5W z 2-3 kanałami i pętlą efektów?

cz4rny 15 Maj 2008 20:24 4438 6
REKLAMA
  • #1 5144452
    cz4rny
    Poziom 11  
    <purystyczno-Giertychowski język>
    Wielce szanowni forumowicze!

Poszukuję, zgodnie z tematem niniejszego wątku, możliwie wszechstronnego wzmacniacza do ćwiczeń do domu. Pragnąłbym nadmienić, iż interesuje mnie głównie wzmacniacz lampowy typu combo.

Interesując się pierwej tematem dostrzegłem zacnych ichmościów, o pseudonimach, przepraszam za użycie slangu młodzieżowego, nickach, Ankan, Zoltan, Grunthell, Tom, którzy to budowali zacnej jakości wzmacniacze o interesujących mnie parametrach. Słynne też owego czasu były konstrukcje spod szyldu Black Dog.

Chciałbym zatem uzyskać od szanownych forumowiczów wskazówkę, gdzie mógłbym nabyć albo z kim się skontaktować w celu skonstruowania takiego wzmacniacza. Interesuje mnie w pełni lampowy, wszechstronny wzmacniacz z 2-3 kanałami z osobną regulacją barwy, pętlą efektów szeregową/równoległą, wyjściem słuchawkowym/liniowym, przełącznikiem pentoda/trioda i dodatkowym obciążeniem dla dalszego wyciszenia końcówki mocy, footswitchem.

Z racji, iż najwyraźniej cena jest tutaj kluczowym parametrem, oświadczam niniejszym, iż świadom jestem ile może kosztować tak sprecyzowany wzmacniacz.

Kłaniam się czapką po polsku do podłogi,
    Cezary Krzyżanowski
    </purystyczno-Giertychowski język>
  • REKLAMA
  • #2 5144472
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Tylko Grunthell z wymienionych zajmuje się wielokanałowymi pięciowaciakami. Grunthella nie będzie trudno namierzyć przez google. Ostatnio jego strona zniknęła.
  • REKLAMA
  • #3 5144512
    cz4rny
    Poziom 11  
    Rzeczywiście nie mogłem znaleźć jego strony, którą pamiętam sprzed paru lat. Google rzeczywiście go namierza -- dzięki, choć akurat jego, siłą rzeczy, znalazłem przed rozpoczęciem wątku.

Czy z młodej gwardii nie wyrośli jacyś inni konstruktorzy? Nie chodzi mi konkretnie o nabycie wzmacniacza produkcji któregokolwiek z panów, tylko ogólnie o złożenie czegoś wszechstronnego przy małej mocy do domu.
  • REKLAMA
  • #4 5144566
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Z młodych to niezły jest Marvel:

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=10375&start=0

ale on dopiero zaczyna i raczej wielokanałowca się nie podejmie.
  • REKLAMA
  • #5 5145823
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Dzięki painlust za uznanie :D ale obawiam się, że mijasz się z prawdą ;-) Działający prototyp dwukanałowca już mam:
    http://trioda.com/forum/download/file.php?id=14055&mode=view
    nadaje się nawet do zainstalowania w obudowie combo. Na razie przełączanie kanałów z panelu przedniego, ale przekaźnik do footswitcha już leży w szufladzie.

Skoro Czarny się upiera, to z ciekawości dorobię przełącznik trioda/pentoda. Wyjście na słuchawki jest z uzwojenia słuchawkowego trafa głośnikowego. Pętla też jest możliwa, bo mam jedną triodę wolną.

Pozdr, Marvel
  • #6 5145889
    cz4rny
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o lampy, to akurat tutaj mogę pomóc. Sam mam parę ECC83 w domu i mam źródło w poznaniu, gdzie można parę lampek kupić, nie tylko do preampu.

Co tam wsadziłeś? Widzę 2xECC83 chyba i na końcu pewno EL84 albo coś zbliżonego?
  • #7 5145904
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Nie, nie. Lamp mam całe pudełko po butach ;-) tylko chodziło mi o to, że we wzmaku jedna połówka duotriody jest niewykorzystana (czyli jedna trioda), czyli bez problemu można na niej zrealizować pętlę efektów.

Co do obsady lamp, to w kanale czystym jest ECC85 w ramach eksperymentu a kanał przesterowany jest na ruskim odpowiedniku 12AX7/ECC83, czyli 6N2P-EW. Końcówka jest na PCL86. Oczywiście gdyby wzmak miał iść "do ludzi" to lepiej go przerobić na bardziej popularne (ale i droższe) lampy ECC83/EL84.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest lampowy wzmacniacz combo o mocy około 5W, z 2-3 kanałami, osobną regulacją barwy, pętlą efektów (szeregowa/równoległa), wyjściem słuchawkowym/liniowym, przełącznikiem pentoda/trioda, dodatkowym obciążeniem do wyciszenia końcówki mocy oraz footswitchem. Spośród wymienionych konstruktorów, tylko Grunthell zajmuje się wielokanałowymi wzmacniaczami 5W, jednak jego strona internetowa jest obecnie niedostępna. Młodszy konstruktor Marvel posiada działający prototyp dwukanałowego wzmacniacza lampowego, który można zamontować w obudowie combo. Prototyp posiada przełączanie kanałów z panelu przedniego, planowany jest footswitch, a także możliwość przełączania trybu trioda/pentoda. Wzmacniacz Marvela ma pętlę efektów realizowaną na wolnej triodzie oraz wyjście słuchawkowe z uzwojenia transformatora głośnikowego. W kanale czystym zastosowano lampę ECC85, w przesterowanym rosyjską lampę 6N2P-EW (odpowiednik ECC83/12AX7), a końcówkę mocy na lampie PCL86. Dla produkcji seryjnej rozważane jest użycie popularniejszych lamp ECC83 i EL84. Wzmiankowano także źródło lamp ECC83 w Poznaniu.
REKLAMA