Witam! przedstawiam wzmacniacz który zrobiłem juz jakiś czas temu.
Wzmacniacz posiada 5W mocy co zupełnie wystarcza do grania w domu. przedwzmacniacz zrobiony w oparciu o ECC83 końcówka na EL84. transformator zasilający(cos ok. 100W+) przewinęłem sam drutem ok. 0,3mm ze starej cewki. transformator wyjściowy ze starego telewizora lampowego(kolega ze wsi mi zalatwil he he) wzmiacniacz posiada 2 wyjscia - duzy jack:wyjscie na głośnik 8ohm(ponoc 4 tez mozna na tym trafie ale nie probowalem) i wyjscie liniowe. wyjscie jest zabezpieczone rezystorem(rezystor zwiera uzwojenie wtorne gdy jack wyciagniety)
Wzmacniacz posiada 2 wejścia: o duzej i malej czulosci, 3 punktową korekcje barwy(niskie, srednie, wysokie). Przełącznik podbicia basu, wzbogacenie tonów średnich, przejzystosc dzwieku. oraz regulację głośności. Niebieska dioda LED sygnalizuje prace układu żarzenia lamp. Dwa wylaczniki po lewej stronie wzmaczniacza to(od lewej): zasilanie żarzenia, zasilanie anod.
Przez to ze lampy sie grzeja trzeba bylo zastosowac obieg powietrza, zrobilem go wiercac dziury w dnie obudowy, z tylu i nad lampą EL84
Obudowa została wykonana z dwóch części z blachy cynkowanej 0,5mm którą wygiełem za pomocą taboretu i imadła
Brzmienie wzmacniacza na mojej gitarze (HSS stratocaster) jest świetne, zero przydźwięków, trzasków tego typu historii. Fani dire straits, apachow, country itp na pewno by się nie zawiedli
Jedyną wadą wzmacniacza jest to że czasem się "zatyka" i nic nie slychac w glosniku, dopiero po mocniejszym uderzeniu w struny "odtyka" sie i dalej działa. nie wiem czym jest to spowodowane, jeśli ktoś wie jaka może być tego przyczyna niech powie
Zapraszam do oceniania!
Moderowany przez androot:Zasady zamieszczania zdjęć w DIY są chyba zbyt trudne? Dodałem zdjęcie na początku
Fajne? Ranking DIY