logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat monobloku lampowego 100W 8Ω do pieca gitarowego - porady dla laika

włuczykij 25 Sty 2004 21:08 2983 11
REKLAMA
  • #1 490475
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    mission impossible???????

cześć, jestem laikiem w sprawach lamp- uprzedzam, ale mam ambitny cel.......

moglibyście zaproponować schemat monobloku lampowego wzmacniacza ok 100w sin dla 8om, który będzie można użyć do pieca do gitary elektrycznej (tylko i wyłącznie). najlepiej, żeby koszty wykonania nie były zbyt potężne, i wzmacniacz działał na lampach, które można łatwo i tanio dostać. z tego, co wyczytałem, w takich wzmacniaczach najdroższe są trafa, lecz moglibyście coś zaproponować coś z tej firmy www.telto.pl
    ( http://www.telto.pl/produktyteltolist.php?podkid=13 dokładniej ) ,

oni nawijają trafa. jak ktoś ma taki projekt, najlepiej z schematami plytek drukowanych......
    a co do traf o ile sie nie myle sa dwa: glosnikowe i zasilajace??

jak zrobie wzmacniacz postaram sie zrobic preamp. ale to plany na przyszłość
  • REKLAMA
  • #2 492772
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Poszukaj gdzieś (może jakaś stara fabryka miała kiedyś i już nie używa, więc leży odłogiem) wzmacniacza radiowęzłowego BIS-101, wywal z niego cały przedwzmacniacz (który jest chyba limiterem dynamiki) czyli główną płytkę, robisz na nowo stopień wzmocnienia napięciowego i inwerter fazy (czyli wszystko co jest na lampie V2), załóż przed to preamp jakiś np. typu Fendera czy Marshalla (znajdziesz schematy na www.tremolo.tk albo www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom, tak samo jak i schemat całego BISa), w razie potrzeby połącz odpowiednio masę i poskręcaj kable prądu przemiennego by nie było brumu i śmigaj przy podłączonym do wyjścia (ustawionego na 30V) zespole głośnikowym. Nowe urządzenie by było trudno zrobić a przerabiać stare- już trochę łatwiej.
  • REKLAMA
  • #4 494972
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    www.tremolo.prv.pl już powinno wejść bo poprzednia była aktywna parę miesięcy temu a link pamiętałem więc dałem :)
  • #6 496313
    przemysław popielarz
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    cze.dlaczego chcesz budować wzmacniacz ? to niejest proste ani tanie
  • REKLAMA
  • #7 496314
    przemysław popielarz
    Poziom 14  
    :lol: morzesz przeciesz kupić jakiś rupieć i go podreperować ja tak robie bo wtedt koszt niewielki a jak się nieuda naprawić ztakich cz innych powodów to na części
  • #8 496316
    włuczykij
    Poziom 27  
    hm, napewno wykonanie wyjkdzie taniej niz kupienie nowego lub uzywanego. ten projekt co przedstawilem mysle w granicach 600-700 zl wyjdzie.
  • #9 496317
    przemysław popielarz
    Poziom 14  
    :lol: morzesz przeciesz kupić jakiś rupieć i go podreperować ja tak robie bo wtedt koszt niewielki a jak się nieuda naprawić ztakich cz innych powodów to na części
  • #10 496408
    włuczykij
    Poziom 27  
    tylko ja mieszkam jakies 400 km od warszawy a tu dzie mieszkam trudno o lampowy "rupieć". chyba, ze masz jakis na sprzedarz
  • #11 496531
    przemysław popielarz
    Poziom 14  
    oj włuczykiju oj oj przeciesz na earszawie siwiat się niekończ , zobacz na alogro albo popytaj no giełdzie lub kolesi napewno coś znajdziesz . bo budować wzmaka od podstaw niemając dosiwiadczenia ani części to nikomu niepolecan wiem z doświadczenia że kończy się to niepowodzeniem np. :evil: porażeniem prądem i wyłączeniem :roll: bezpieczników
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu monobloku lampowego wzmacniacza o mocy około 100W przy impedancji 8Ω, przeznaczonego do wzmacniania sygnału gitary elektrycznej. Autor, będący laikiem, prosi o schematy oraz płytki drukowane, preferując rozwiązania oparte na łatwo dostępnych i tanich lampach oraz transformatorach produkowanych przez firmę Telto (http://www.telto.pl/produktyteltolist.php?podkid=13). W odpowiedziach sugerowano przeróbkę wzmacniacza radiowęzłowego BIS-101 poprzez wymianę przedwzmacniacza i zastosowanie preampu typu Fender lub Marshall, z odwołaniem do schematów dostępnych na stronach www.tremolo.prv.pl oraz gitara.pl. Podkreślano, że budowa wzmacniacza lampowego od podstaw jest trudna, kosztowna i wymaga doświadczenia, a alternatywą jest zakup i naprawa używanego wzmacniacza lampowego. Zwrócono uwagę na dwa typy transformatorów: głośnikowe i zasilające. Wskazano również na ryzyko porażenia prądem przy samodzielnej budowie. Podano link do artykułu technicznego dotyczącego wzmacniaczy lampowych na stronie subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA