logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki max prad dla diody laserowej z drukarki laserowej

wilkolaski 22 Maj 2008 00:38 6322 3
REKLAMA
  • #1 5166445
    wilkolaski
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witajcie. Dorwalem graty z drukarki laserowej LaserJet III wsrod ktorych jest miedzy innymi glowica laserowa. Udalo mi sie uruchomic szilnik i laser ale kurcze cos slabo swieci w porownaniu z np dioda na podczerwien z pilota TV. Dodam ze diode zasilam pradem okolo 110mA. Akcja laserowa zachodzi jak najbardziej i kropka jest ladnie widoczna ale jak promien lasera skieruje na obrotowe lustro to powstala linia jest widoczna ale ciutek slabo. Mozna jakos temu zaradzic zeby linia byla jasniejsza przez np: zwiekszenie pradu diody albo wymianie diody na taka z nagrywarki DVD. Czy takie zabiegi pomoga ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5168028
    przemek16
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Nie wiem jak w Twojej drukarce, ale w moim starym Panasonicu dioda laserowa pracowała w podczerwieni, także nie było wcale widać punktu ani wiązki lasera. Jeżeli zależy Ci aby wiązka lasera była dobrze widoczna to podmień diodę na taką z nagrywarki DVD, lub kup sobie zielony Laser Pointer, popatrz na allegro, jest pełno takich ofert.
  • REKLAMA
  • #3 5168156
    wilkolaski
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Wiesz u mnie dioda tez pracuje w podczerwieni. Jej promien i plamke obserwuje przez kamere internetowa. Podczerwien chce wykorzystac do podswietlenia szyby na ktora bede wyswietlal obraz z projektora multimedialnego. Czyli chce zrobic cos w stylu FTIR czy Multitouch. Zeby nie stosowac kilkadziesiat diod na podczerwien postanowilem wykorzystac diode laserowa i obrotowe lustro ktore sa zamontowane w glowicy laserowej ale efekt koncowy jest niezadowalajacy tzn lepiej swieci dioda na podczerwien niz laserowa stad moje pytanie o prad diody. Jak nic z tego nie wyjdzie to rzeczywiscie chyba wykorzystam diode podczerwieni z nagrywarki DVD.
  • #4 5168220
    przemek16
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jeżeli chcesz diodę, która pracuje w podczerwieni, to z nagrywarki DVD się nie nadaje, bo ona ma długość fali światła czerwonego i światło jest widoczne gołym okiem. Wyjmij tę swoją diodę z radiatora i spisz jej symbol. Poszukaj w internecie noty katalogowej i sprawdź, jaki jest jej dopuszczalny maksymalny prąd.
REKLAMA