logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser z nagrywarki DVD

Maniak.M 01 Maj 2008 09:38 28749 60
REKLAMA
  • Laser z nagrywarki DVD

Laser z nagrywarki DVD

Laser wyciągnełem z niedziałającej nagrywarki DVD firmy Liteon. W tym modelu są dwa lasery, od CD i DVD. Ten od CD nie nadaje się ponieważ jego światło jest niewidoczne dla czowieka i jest za słaby. Natomiast laser od DVD jest czerwony i znacznie mocniejszy :)

Niestety sama dioda to dopiero połowa sukcesu. Do pełni szczęścia potrzebna jest jeszcze optyka aby skupić więzkę oraz odpowiedni moduł zasilania.
    Dioda z nagrywarki DVD zasilana jest napięciem 3V i natężeniem do 250mA.

UWAGA!
    Światło lasera tej mocy jest bardzo niebezpieczna dla wzroku. Niewolno kierować wiązki lasera w kierunku oczu.
    Niektórzy mówią, że laser widzi się dobrze 2 razy. Raz lewym okiem i raz prawym ;)

Koniec gadania - teraz zdjecia:

Laser z nagrywarki DVD

Laser z nagrywarki DVD

Laser z nagrywarki DVD

Made by Robert Mordzon [Maniak.M]
    http://www.mordzon.net/lab

Zachęcam do komentowania :D

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Maniak.M napisał 245 postów o ocenie 85, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5094459
    .3lite
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    No dobra, a optyka kupiony w tme? bo właśnie chciałbym także kupić :/
  • #3 5094520
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Optykę wykożystałem z lasera 5mW zakupionego na allegro.pl
  • #4 5094629
    Szpanbix
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Dasz schemat "odpowiedniego modułu zasilania"
  • #5 5094672
    miernik2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak wyregulowałeś optyke? I jaka jest odlagłość kolimatora od diody laserowej? Jeśli możesz to podaj schemat drivera zasilającego.
  • #6 5094737
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Diodę zasilam z labolatoryjnego zasilacza regulowanego, więc napięcie mam z głowy, a natężenie reguluję takim prostym układem na LM317.

Laser z nagrywarki DVD

Jeżeli nie masz zasilacza z regulowanym napięciem to wystarczy takie coś.

Laser z nagrywarki DVD

Co do regulacji optyki to jak będziesz kręcił (zmieniał odległość soczewki od diody) to zobaczysz czy plamka się zmniejsza czy zwiększa.
    Oto ci chodziło?
  • #7 5095062
    h_rov
    Poziom 1  
    Po pierwsze dioda z nagrywarki cd nie jest "słaba", miałem taka z stacjonarnego dvd i jej charakterystyka spokojnie pozwalała ja zasilać prądem 100mA a co dopiero taka z nagrywarki.

Charakterystykę danej diody laserowej (cd czy z dvd jak i innych długości fali) można zdjąć wykorzystując wbudowana fotodiode spolaryzowana w kierunku zaporowym, lub z rozproszenia na soczewce za pomocą zewnętrznej fotodiody jest to ok 4% mocy, dlaczego z rozproszenia chyba każdy sie domyśla. I wykonujemy wykres gdy charakterystyka zaczyna sie zakrzywiać (wzrost prądu zasilającego powoduje nieliniowy przyrost prądu na fotodiodzie (mocy optycznej) jest to wartość graniczna i nie należy jej przekraczać, grozi to uszkodzeniem diody. Wszystko też zależy od temp złącza wiec dioda powinna być w miarę stałych warunkach termicznych, czym niższa temp. tym lepiej-dłużej pożyje.

Po drugie światło z diody cd jest widoczne, to czułość ludzkiego oka sprawia ze bardzo słabo ale jest widoczne. Dobre oko jest wstanie zobaczyć nawet 850nm, oczywiście to juz nie przy mocy np 1 mW.

Po 3 to do czego wykorzystujesz tą diodę? spełnia jakiś cel? jeśli do zabawy to było tu juz dużo postów, a to ze zadziałała to jeszcze nie rezultat do pochwalenia
  • #8 5095143
    Maniak.M
    Poziom 16  
    W moim odczuciu 100mA to jest raczej słaba.
    Co do jej widzialności. To owszem masz racje, jest bardzo słabo widoczna. Co nie zmienia faktu, że nie bardzo się nadaje.

Czemu to zrobiłem? Poprostu padła mi nagdywarka DVD, więc zrobiłem z niej użytek. Poza tym niedługo powędruje do lewitronu (oczywiście z mniejszą mocą :) ).
  • #9 5095186
    pavel0910
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam!
    Wiem, że takie pytanie może już było, ale czy przepali ten laser styropian o grubości max 4cm?
  • #10 5095193
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Nie ponieważ styropian jest biały.

Gdyby był czarny, pewnie tak (kwestia czasu).
  • REKLAMA
  • #11 5095266
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    A czy mógłbyś sprawdzić czy ustawienie optyki lasera pasuje i do lasera CD i od DVD???? Bo po pierwsze można by włączyć dwa na raz a po drugie nie każdy chyba wie, że podczerwień jest bardzo często używana do cięcia i innych obróbek. Plamka lasera byłaby wtedy widoczna a laser miałby wiele większą moc.
  • #12 5095328
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Żeby urzywać dwóch laserów na raz trzeba by mieć coś co zsumuje ich wiązki. W DVD są takie elementy(takie sześciany :) ). Tylko w tym przypadku jest to bez celowe, ponieważ laser od nagrywarki CD jest słabszy.
  • #13 5095498
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Mam pytanie, jaki jest zasięg wiązki. Z jakiej maksymalnej odległości udało się odpalić zapałkę. Czy kierując wiązkę z takiej diody na ludzkie ciało odczuwa się jakieś ciepło ?
  • #14 5095746
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Ciepło jest odczuwalne.
  • #15 5095955
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Moulder napisał:
    Mam pytanie, jaki jest zasięg wiązki. Z jakiej maksymalnej odległości udało się odpalić zapałkę.

Z jakiej maksymalnie to nie sprawdzałem, ale odpalałem już z jakiś 70 cm.
  • #16 5095995
    konrad940
    Poziom 22  
    Moulder masz tu zdjęcie lasera z DVD odpalonego na dworze wieczorem.
    Laser z nagrywarki DVD
  • REKLAMA
  • #17 5096028
    damian475
    Poziom 18  
    Ocena: 122
    Hmn tez lezy mi taka dioda wczoraj zrobilem modul zasilania ze stronki pana c4ro ale chyab moja dioda byla ostro eksploatowana po podlaczeniu przy pradzie 150-200mA dioda swiecila ledwo widocznym swiatlem bede musial zalatwic inna :)
  • #18 5096452
    underground125
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    CÓś nie na temat ale napewno cię zaciekawi bo na stronce masz napisane że robisz różne konstrukcje z FIzyki chemi ITP.to zrób np.Transforamtor TESLI albo generator MArxa.Fajne to i efektowne.

POZDRO
  • #19 5097413
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Tesli to raczej nie będe robił, ale generator marxa jest w planach. Jedak wcześniej mam inne plany :)
  • #20 5097562
    miernik2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A nie masz problemu z ciepłem wytwarzanym przez diode?
  • #21 5097660
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Przy takim prądzie i chłodzeniu dioda nie może ciągle pracować.
    Do dłuższej pracy trzeba by zamontować diodę na jakimś radiatorku.
  • #22 5097666
    kcys
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tez mam pytanie czy nie masz problemów z odprowadzaniem ciepła z diody. Nie grzeje sie za bardzo , bo musisz jej co nieco prądu dawać żeby był taki efekt.
    No i optyka , kupiłem dokładnie taka sama w TME jak ty , ale żeby zapalić zapałkę , czy coś wypalić muszę dokładnie ustawić ostrość na danym punkcie i uważać żeby nie oddalić za mocno , czy przybliżyć całego modułu. Może zasilam diodę za małym prądem ok 160mA , ale boje sie ze ja uszkodze.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Ja zrobiłem podobny modulik z diodą laserową z nagrywarki DVD 16x.
    Optykę kupiłem podobnie jak kolega w TME. Specjalnie mosiężną żeby był lepsze odprowadzanie ciepła. Dioda została wklejona klejem Poxipol dwuskładnikowym , po wcześniejszym posmarowaniu diody pasta termo-przewodzącą dla lepszego kontaktu termicznego.
    Zasilam go na razie z zasilacza o regulowanym prądzie i napięciu , ale myślę o zrobieniu układu z PWM. Wtedy można więcej wycisnąć z diody mocy w impulsie. Na pewno przyda sie to do zastosowań , przy wypalaniu i tp.
    Załączniki:
    • Laser z nagrywarki DVD 2008-05-02 12-30-32.JPG (30.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laser z nagrywarki DVD 2008-05-02 12-29-44.JPG (36.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 5098070
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Też się w to bawię ponownie, wcześniej moje osiągnięcia umieściłem w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic961613-0.html, ale już mnie nie zadowala optyka, i chce ją zmienić. Jak na tej stronie TME znaleźć optykę do lasera?
  • #24 5098108
    konrad940
    Poziom 22  
    Też sie przyłączam do pytania bo nie mogę jej znaleźć.
  • #26 5098156
    konrad940
    Poziom 22  
    Heh oglądałem te moduły ale szukałem samej optyki.
  • #27 5098307
    kcys
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    No niestety , to chyba najtańsze rozwiązanie. Szukałem tez samej optyki , można ja kupić w elfie , ale kosztuje 95zl i 141zl ,a sadze ze do tego zastosowania to nieadekwatnie drogo.
  • #28 5098335
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ja polecałbym załatwić rurkę najlepiej mosiężną nagwintować w środku i załatwić pręt który też gwintujemy, lecz musimy w nim wyfrezować otwór który będzie zakończony zwężeniem. W pręt kładziemy soczewkę a na końcu rurki wciskamy diodę. Mamy wtedy piękny kolimator i to małym kosztem bo kosz to tylko materiały i kilka minutek przy frezarce lub tokarce zależy jak kto będzie chciał bo obydwoma sie to da zrobić.
  • #29 5098369
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    _milcek_ napisał:
    Mamy wtedy piękny kolimator i to małym kosztem bo kosz to tylko materiały i kilka minutek przy frezarce lub tokarce zależy jak kto będzie chciał bo obydwoma sie to da zrobić.

Tak to prawda, ale trzeba mieć najpierw dostęp do takiego sprzętu...
  • REKLAMA
  • #30 5098757
    _milcek_
    Poziom 19  
    Coś widzę że nie umiecie ruszać łepetynkami :D . Samą śrubę z soczewką można wotoczyć w wiertarce i dodać jakiś pierścień na końcu albo zrobić go z jakiegoś plastiku wytoczonego w wiertarce. A co do nagrywarki zobacz na allegro tam to czasem po zecie za sztukę+ wysyłka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania diody laserowej z nagrywarki DVD firmy Lite-On, gdzie laser DVD jest czerwony i ma moc do 250mA przy napięciu 3V, w przeciwieństwie do lasera CD o niewidzialnym i słabszym świetle. Kluczowe elementy to odpowiednia optyka do skupienia wiązki oraz moduł zasilania, często realizowany na układzie LM317 jako regulator prądu. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi regulacji odległości kolimatora od diody, chłodzenia diody (radiator, pasta termoprzewodząca), oraz problemów z żywotnością przy sterowaniu PWM, które może uszkodzić diodę ze względu na wbudowany oscylator. Optymalna moc zasilania to około 200-250mA, a zbyt wysoki prąd grozi uszkodzeniem. Optykę można pozyskać z tanich modułów laserowych lub wykonać samodzielnie z mosiężnych elementów i soczewek, choć dostęp do narzędzi jest wymagany. Laser z nagrywarki DVD pozwala na zapalanie zapałek z odległości około 70 cm, ale nie jest skuteczny w cięciu białego styropianu czy polistyrenu bez dodatkowego barwienia powierzchni na czarno. Bezpieczeństwo wzroku jest podkreślane, gdyż wiązka lasera jest niebezpieczna. W dyskusji pojawiły się także pytania o różnice między laserami CD i DVD, schematy zasilania, oraz źródła tanich uszkodzonych nagrywarek DVD, z których można odzyskać działające diody laserowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA