logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNIMOR M651 Siesta brak obrazu widoczne linia powrotów

Adix 10 Lut 2004 09:25 1841 7
REKLAMA
  • #1 499727
    Adix
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    :( Usterka dotyczy Siesty M651. Dźwiek ok. Na ekranie brak obrazu(ciemny) z delikatnie widocznymi liniami powrotu. Telewizor dostałem martwy. Doszczetnie spalona przetwornica (tda4605-3, BuZ...). Gdy juz działała zawyżała napiecia, przyczyna był kondzior gaszący(miedzy drenem z źródłem). Po właczeniu odbiornika okazało się że jest zwarcie na wtórnym. Po wymianie trafopowielacza telewizor wystartował...ale na ekranie białe linie powrotów. Wzm. wizji ok. Wymieniłem TDA 4680(matryca) i bez zmian. Wszystkie napiecia ok. Nie mam oscyloskopu :cry: Gdzie szukać przyczyny??!! Z góry dziękuje za pomoc :wink:
  • REKLAMA
  • #2 499755
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    A jak (bez oscyloskopu) chcesz sprawdzić impuls 'S-SC'?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 499780
    Adix
    Poziom 20  
    :( z całym szacunkiem ale jakbym miał oscyloskop to bym tego forum nie odwiedzał. Prosze o dalszą pomoc. Pozdrawiam:-)...a-ha zapomniałem o napisać że po podniesieniu jasnosci na trafopowielaczu brakuje obrazu w każdej strony po 2-3cm.
  • #4 499794
    amik9m
    Spec od TV
    Odwiedzałbyś, odwiedzał.

A jak chcesz sprawdzić, czy do TDA 4680 dochodzą impulsy SCL
    i SDA?
    I czy właściwy jest poziom sygnału 'V' w impulsie 'S-SC'?
  • REKLAMA
  • #5 499829
    Adix
    Poziom 20  
    pewnie ze bym odwiedał:-) szyna jest w pożądku, podmieniłem moduł dekodera koloru i to samo. Jak nie jesteś cos konkretnego powiedzieć to nie odpisuj specjalisto "amik9m". Dzieki. Czekam dalej na pomoc. Już dwa tygodnie włkuje tego grata... :( 8O
  • REKLAMA
  • #6 499837
    amik9m
    Spec od TV
    A to, co napisałem było mało konkretne?
    Mądrej głowie dośc po słowie...

A pza tym skorzystaj z wyszukiwarki - wpisz TDA4580, a potem TDA4650, a może tam znajdziesz odp. (lub kierunek poszukiwań).
  • #7 499841
    Adix
    Poziom 20  
    Nie obrażaj się amik9m. Dzieki za fatygę:-) Wiem tyle co Ty a potrzeba mi kogoś madrzejszego. Chyba musze pożyczyc oscyloskop i sam to rozgryze. Miłego dnia:-)
  • #8 499974
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 981
    Sprawdz napięcie na 19 nóżce Tda 4680. O ile pamietam przy prawidlowej pracy ma być coś kolo 4 czy 5V. Do nózki tej dopięte sa dwie diodki. Sprawdź je.
    Poza tym jeśli w pamięci są złe dane też może być podobny objaw. Spróbuj wyczyścić (podstawić) pamiątkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora UNIMOR Siesta M651, który po wymianie uszkodzonej przetwornicy (TDA4605-3, BuZ) i trafopowielacza uruchamia się, ale na ekranie brak obrazu, widoczne są białe linie powrotów. Wymiana układu TDA4680 (matryca) nie przyniosła poprawy, napięcia są prawidłowe. Użytkownik nie posiada oscyloskopu, co utrudnia diagnostykę. Wskazano na konieczność sprawdzenia impulsów S-SC, SCL i SDA dochodzących do TDA4680 oraz poziomu sygnału „V” w impulsie S-SC. Zasugerowano również kontrolę napięcia na nóżce 19 TDA4680 (około 4-5 V) oraz sprawdzenie diod podłączonych do tej nóżki. Możliwe jest także uszkodzenie pamięci, co może powodować podobne objawy, dlatego zalecane jest jej wyczyszczenie lub wymiana. Wskazano na potrzebę użycia oscyloskopu do dalszej diagnostyki oraz skorzystanie z dokumentacji i wyszukiwarki dotyczącej układów TDA4580 i TDA4650 w celu znalezienia kierunku naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA