logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szkodliwość sieci, Wifi, komputerów... nietypowe pytanie

gory 31 Lip 2008 16:36 13085 12
  • #1 5395647
    gory
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Nie wiem czy to odpowiedni dział, gdyż jest to niestandardowe pytanie.
    Jeśli to zły dział, proszę przenieść :)

Mam nietypowe pytanie. Chciałem postawić w pokoju serwer z linuxem, mam tu modem, router, access point'a. Matka mi narzeka że mam tu tyle kabli itd, że to pole elektromagnetyczne itd, itp. Powiedziałem że i tak postawie ten serwer :)

Moje pytanie jest takie, czy działanie tych sieci i urządzeń może być szkodliwe? (W tym pokoju mieszkam, śpie; na noc zawsze wyłączam AP)

Pozdrawiam
    Bartek
  • #2 5395759
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Hehe no rzeczywiście dziwne pytanie... ale wątpię żeby to miało jakiś wpływ na zdrowie człowieka :)

A nie lepiej postawić gdzieś w piwnicy ?? Jest chłodniej :P
  • #3 5395772
    gory
    Poziom 14  
    Wiesz... powiem tak. Jakbym miał mały biały domek :D to bym postawił w piwnicy, ale w bloku 10 piętrowym nie warto nic stawiać do piwnicy oprócz słoików. Pomijam fakt że mieszkam na parterze i moja komórka jest zaraz pod dużym pokojem. Szkoda pieniędy. Niech stoi w pokoju. Odnośnie szkodliwości domyślam się że Wifi coś tam wytwarza na bank i w nadmiarze na pewno szkodzi, ja jednak na noc to wyłączam.

Moje argumenty są takie że pole elektromagnetyczne wytwarzają transformatory z tego co wiem. Trafa są w telewizorach, ładowarkach itd. Jakbym na to patrzył tak jak moja matka, to bym musiał prąd od mieszkania odłączyć bo przecież to pole elektromagnetyczne.

Tak jak mówiłem,Wifi na pewno. Reszta raczej nie emituje nic szkodliwego. Ale wolę się dowiedzieć co o tym myślą inni.
  • Pomocny post
    #4 5395923
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Komp tez wytwarza - cewki, sam przewodnik tez wytwarza w okol siebie pole magnetyczne.
    Zapytaj sie mamy czy lubi rozmawiac z kolezanka przez telefon komorkowy. Nadaje jej przy glowie moca siegajaca do 2W, natomiast Twoje WiFi max 100mW i to nie trzymajac tego przy glowie.
  • Pomocny post
    #5 5396183
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Pole elektromagnetyczne jest szkodliwe dla organizmu jak kazde promieniowanie - ale nie wolno zapomniec o sile promieniowania i dawce - a ta z komputera itp jest moim zdaniem pomijalnie mala.
    Co innego spac tuz obok elektroniki nadajnika RTV albo chocby stacji GSM.
    Ja mam komputer doslownie obok poduszki, po jednej stronie lozka na stoliku nocnym laptop, po drugiej na scianie za lozkiem 2 swiczuchy i APek a w szafie serwerek na starej k6-750 - i nic, moj organizm sie do tego przystosowal, malo tego - jak to ustrojstwo wylacze albo przez kilka dni nie ma pradu to sypiam gorzej niz normalnie...
    Moim zdaniem mama naczytala sie artykolow w czaspoismach typu przyjaciolka i robi z igly widly.
  • Pomocny post
    #6 5397152
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    A właśnie, że to nie jest nietypowe pytanie. Już kilka razy się przewijało przez to forum, np. tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic220337.html

O ile szkodliwością fal bym się nie martwił to warto zadbać o maksymalne wygłuszenie komputera. Wiatraczki i dysk twardy robią sporo nieprzyjemnego szumu.
  • Pomocny post
    #7 5397412
    Baka89
    Poziom 11  
    WiFi mam juz w domu ze 2 lata i nie zauwazylem w moim zachowaniu ani samopoczuciu niczego nienormalnego
    (choc znajomi moga sie sprzeczac):P
  • Pomocny post
    #8 5398350
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam!!!
    Ja w pokoju też mam "małą" serwerownie i szum sprzętu przyjmuje za delikatny szum morza lub jesienny szelest liści ;).

A tak na poważnie to w każdym sprzęcie, który u mnie działa 24/h wymieniłem wentylatory na wolnoobrotowe (o w miarę dużej przepływności powietrza - np. ThermalTake 120mm, NoiseBlocker X1 i X2 itp), lub używam sprzętu bez wiatraków (Switch - 3C17300, Planet FSD16000, Fw/IDP - NS5GT, AP - WG302, Cisco Phone 7906, YNTX itp). Przy wyborze sprzętu dodatkowo kieruje się także niskim poborem prądu dla zaoszczędzenia kosztów no i żeby wydzielały jak najmniej zbędnego ciepła. Dbajmy o środowisko.

Sprawa szkodliwego promieniowania ma dla mnie dalsze znaczenie - nie popadajmy w paranoje - mikrofalówka za ścianą w kuchni "sieje" mi bardziej w pokoju (po monitorze) niż jakikolwiek inny sprzęt.
  • Pomocny post
    #9 5398654
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    W sprzęcie komputerowym największym rozsiewcą pól elektromagnetycznych do niedawna były monitory. Silne pole elektryczne od wysokiego napięcia, silne pole magnetyczne od cewek odchylania, promieniowanie rentgenowskie oraz jonizacja powietrza. Na szczęście bańki są w odwrocie i tak trzymać.
    Każdy z tych czynników jest w małych ilościach znikomo szkodliwy, ale złączone razem mogą być problemem.
    Moce urządzeń W-Fi zostały celowo ograniczone do obowiązujących wielkości. Wszelkie "dopalacze" to działanie na swoją zgubę.
    We współczesnych urządzeniach elektronicznych coraz częściej zamiast transformatorów stosuje sie przetwornice o wysokim poziomie sprawności. Wielkość wytwarzanych pól jest w nich naprawdę znikoma.
    Najczęściej jednak bagatelizujemy wpływ tego co mamy blisko a demonizujemy na temat tego co jest daleko.
    Ludzie buntują się ze ktoś chce im postawić BTS-a blisko domu a nie rozumieją tego, że jak ten BTS powstanie to ich telefony komórkowe trzymane podczas rozmowy przy głowie (i oczach) będą nadawały z kilkakrotnie mniejsza mocą niż wtedy, jak BTS jest daleko a ich telefon pracuje z pełna mocą. A ta moc nie jest mała! I nie dochodzi do ich umysłów że kilkuminutowa rozmowa przez komórkę daje większą dawkę promieniowania niż kilka miesięcy pracy BTS-a nawet na pełnej mocy.
  • #10 5409215
    gory
    Poziom 14  
    Nawet nie pomyślałem że dostane tyle odpowiedzi :) Będę miał teraz dla matki dobre argumenty. Nie czyta pisemek typu przyjaciółka, Twój Stryj, mama tata i pies etc. :) Nasłuchała się w szpitalo od tych swoich informatyków którzy nie potrafią odpalić dokumentu worda :/ . Jak ktoś ma jeszcze coś do dodania, tematu jeszcze nie zamykam :)
  • #11 5409365
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    No to ja dodam swoje 3 grosze. Jak wiemy "moc" to prosto mówiąc szybkość wykonania danej pracy. Każdy dobrze wie że promieniowanie radiowe dużej mocy szkodzi i jest to udowodnione naukowo - choćby wpływ na płodność. Myślę że to szkodliwe działanie pola elektromagnetycznego ze względu na jego małą moc jest procesem długo trwałym i za mało czasu jeszcze upłynęło aby mówić o jego długotrwałych skutkach. Reasumując mała moc to powolne wyniszczanie organizmu. Gwałtowny rozwój techniki radiowej trwa dopiero około 20lat wiec trzeba tylko czekać na skutki. Pomyślcie teraz ile osób zrezygnowałoby z zakupu sprzętu gdyby ktoś ogłosił że to wszystko szkodzi. to producenci ukrywają wszystkie negatywne cechy urządzeń elektrycznych , oni też kreują normy.
  • #12 5409393
    gory
    Poziom 14  
    To co powiedziałeś chyba prędzej dotyczy Wifi i telefonii komórkowej niż komputera zwykłego domowego użytkownika. Mimo iż coś ktoś wspominał kiedyś o trzymaniu laptopa na kolanach i bezpłodności. Ale to jest bardzo bliski kontakt.
  • #13 5409470
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    gory napisał:
    To co powiedziałeś chyba prędzej dotyczy Wifi i telefonii komórkowej niż komputera zwykłego domowego użytkownika. Mimo iż coś ktoś wspominał kiedyś o trzymaniu laptopa na kolanach i bezpłodności. Ale to jest bardzo bliski kontakt.

Nie do końca,..... chcesz sprawdzić jak promieniuje komputer? Zbliż odbiornik fal długich lub średnich do komputera lub monitora a przekonasz sie . tak jak napisałem to jest sprawa przyszłości. Papieros też nie zabija od razu i nie od razu o tym wiedziano... myślę że to kwestia świadomości problemu. Tak jak wyżej napisałem wszystko jest uzależnione od mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy potencjalnej szkodliwości pola elektromagnetycznego generowanego przez urządzenia sieciowe takie jak modem, router, access point oraz komputer z serwerem Linux w pokoju mieszkalnym. Uczestnicy wskazują, że emitowane przez te urządzenia pola elektromagnetyczne są znacznie słabsze niż np. sygnał telefonu komórkowego i w większości przypadków ich wpływ na zdrowie jest pomijalny. Podkreślono, że większe źródła promieniowania to transformatory, telewizory CRT czy stacje bazowe GSM, a moc nadajników WiFi jest celowo ograniczona do bezpiecznych poziomów (do około 100 mW). Zaleca się wyłączanie urządzeń na noc, co jest praktykowane przez autora pytania. Wskazano również na znaczenie wygłuszenia hałasu generowanego przez wentylatory i dyski twarde serwera. W dyskusji pojawiły się opinie, że długotrwałe skutki niskiego poziomu promieniowania są trudne do jednoznacznego określenia i wymagają dalszych badań, jednak obecne normy i praktyki minimalizują ryzyko. Warto zwrócić uwagę na dobór sprzętu o niskim poborze mocy i cichych wentylatorach, co poprawia komfort użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA