logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USBtiny - programator AVR

Duch__ 13 Sie 2008 12:01 34320 62
  • #31 6214946
    marol_pm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Programator złożyłem(Ogólnie bardzo fajnie się go składało, brawo Duch), robiłem instrukcje wszystkie zgodnie z podanymi materiałami, chce przyznać że są świetnie napisane :)

Wyświetliła mi się taka informacja:

Na poaczatku nie miałem podłączonego uC wiec doszedlem do wniosku że jest wszystko wporządku(opis wg instrukcji: komputer nawiązał łączność z programatorem ale programator nie wykrył podłączonego urządzenia-czyli programator funkcjonuje poprawnie), jednak jak pożyczyłem kupną płytke z podpietą Atmegą8 wyświetliło mi się dokładnie to samo :(
    (podłączenie poprawne, na innym programatorze wyktywa go )
    Pewnie jakiś błąd w fuse bitach?

-------------------------- EDIT ------------------------------

Uklad odpalil :D

Pozdrawiam
  • #32 6225639
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    :arrow: marol_pm
    Może napisz co było nie tak, ułatwi to innym poszukiwanie przyczyn ewentualnych błędów.
  • #33 6227945
    marol_pm
    Poziom 11  
    Po wykonaniu programatora nalezy postetowac zgodnie z tymi materialami

http://kociewie.republika.pl/usbtiny_mat/

Za 1 razem w avrdude nie chcialo mi wykryc samego programatora, za 2 razem juz go wykryl, wystarczylo go odlaczyc na chwile i znowu powtorzyc wgranie sterownikow do windowsa

Dostalem informacje a avrdude ze programator dziala poprawnie lecz zaden uC nie jest do niego podpiety, wtedy sie zgadzalo

Po podlaczeniu do programatora Atmegi8 wyswietlana informacja sie nie zmieniala :( i to trwalo troche :(
    Po przedzwonieniu polaczec w programatorze jak i plytce gdzie byla Atmega wszystko sie zgadzalo, i zdziwienie wielkie ukazala sie poprawna informacja :)

Wniosek moj taki: trzeba probowac ile czlowiek ma sily i sie nie poddawac, tak jak za 1 razem mi nie wykrylo wlaczylem 2 raz zadzialal
    Tak z wykryciem Atmegi podobnie lecz trwalo to dluzej, teraz wykrywa za 1 razem

Jeszcze nie mam kompatybilnosci z AVRStudio, ale wazne ze ona jest z avrdude xD
  • #34 6453404
    pinas
    Poziom 1  
    Oznacza on brak komunikacji z programatorem:
    1) Spróbuj odłączyć i podłączyć ponownie programator do komputera, następnie
    ponownie wywołaj Avrdude
    2) Sprawdź czy sterowniki są poprawnie zainstalowane
    3) Sprawdź czy dioda czerwona świeci się (zasilanie)
    4) Sprawdź czy libusb zainstalowano w odpowiedniej wersji
    5) Sprawdź czy nie obciążasz za mocno prądowo portu USB
    5.

jak sie tego pozbyć wszystko ok tylko pisze ze nie wykrywa usb komunikaty git
  • #35 6666251
    perfi_i
    Poziom 13  
    Ocena: 151
    witam
    złozylem ten programator,po instalacji sterowników podlaczam programator i wyskakuje mi okienko o nie rozpoznaniu urzadzenia, a dioda oprogramowania mryga......zasilanie dochodzi do attiny i bufora,nie ma zwarc w ukladzie, libusb mam w wersji udostepnionej w Link
  • #36 6666562
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1597
    Skoro nie wykrywa urządzenia to znaczy że błąd leży po stronie sprzętowej a nie softwarowej. Zastosowałeś diody zenera przy usb na 3.6V? Jeśli tak to spróbuj zmienić na 3V. Pisałem o tym w pierwszym poście:

Duch__ napisał:

W orginalnym projekcie zastosowano diody zenera na 3.6V, jednak u mnie to nie chciało współgrać i komputer nie rozpoznawał poprawnie urządzenia - "Twoje urządzenie może mieć awarię..." Po wymianie tych diód na 3V system odrazu rozpoznał prawidłowo programator i poprosił o sterowniki.
  • #37 6666967
    perfi_i
    Poziom 13  
    Tak, mam diody 3.6V bo takie miałem pod reką, postaram sie to jak najszybciej zmienic i sprawdzic. Dodam, że w swoim USBasp uzyte mam diody 3.6V i działa wszystko.

PS dziekuje Duch__ za szybką odp.

edit

DZiala, po zmianie zenerow na 3V, działa rewelacyjnie. Projekt swietny,a po Twojej wersji pcb idealny dla początkujących:) Pragne podziekowac za to:)
  • #38 7255501
    bisz
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Wybaczcie bardzo poczatkujace pytanie... Jeżeli dobrze rozumiem, jak i czym wgrać firmware do tego programatora ??
  • #39 7257088
    perfi_i
    Poziom 13  
    musisz uzyc innego programatora dla avr-ów pzd
  • #40 7258000
    Duch__
    Poziom 31  
    Ściągnij sobie help-a do BASCOMA i tam masz schemat programatora na LPT, którym sobie zaprogramujesz attiny. Szukaj pod hasłem "Sample Electronics cable programmer".
    Pozdrawiam.
  • #41 7436253
    pychu
    Poziom 12  
    czy komuś udalo sie użyc tego programatora w AVR studio ?
    cały czas
    Getting isp parameter.. SD=0x02 .. OKOK
    Reading FLASH input file.. OK
    Entering programming mode.. OK!
    Erasing device.. OK!
    Programming FLASH .. FAILED!
    Leaving programming mode.. OK!, jak chce cos wrzucic na kostke , probowalem z roznymi isp freq i klops,
    procek to atmega32
  • #42 7467446
    marol_pm
    Poziom 11  
    Mi się nie udało, ale możliwe że jest to wina nowszej wersji AVR Studio
  • #43 7562042
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Ja stanąłem na podobnym problemie - WinAVR zaprogramował mi ATtiny poprawnie, bynajmniej tak twierdzi po weryfikacji, ale system niczego nie widzi. Raz wykrył mi go tylko jako nieznane urządzenie, a potem dalej cisza. Idę spać, rano pojadę po nowe diody Zenera, aktualnie mam 3V3, postaram się zdobyć mniejsze...
    Macie Drodzy czytelnicy pomysły co jeszcze można by sprawdzić?

Pozdrowienia!

Wstawiłem diody 3V0 i nic mi nie dały - nadal w systemie widzę nieznane urządzenie...

Ponowna konfiguracja fusebitów pomogła - programator się włączył.

Pozdrowienia!
  • #44 7580742
    pegaz517
    Poziom 11  
    Witam.
    Ja mam jeszcze inny problem. Windows mi wykrył programator, zainstalowałem sterowniki, a po ponownym uruchomieniu wykrywa go jako nieznane urządzenie. Próbowałem na komputerze stacjonarnym z xp i to samo.
    Ktoś mi pomoże?
  • #45 7581501
    Duch__
    Poziom 31  
    A fusebity masz dobrze ustawione?
  • #46 7582387
    pegaz517
    Poziom 11  
    Fusebity ustawiłem tak: hfuse: 0xdf lfuse: 0xef mam nadzieję, że dobrze, bo nie mam w domu kompa z lpt. Ustawiałem programem avrdude (nie pamiętam wersji)
  • #47 7583069
    perfi_i
    Poziom 13  
    Może sprawdź jeszcze programator czy nie ma jakiś przerw w połączeniach albo wypróbuj go z innym kablem usb....raz miałem taką przygode z niepewnym kabelkiem:(
  • #48 7584284
    pegaz517
    Poziom 11  
    Wykrywa mi co jakiś czas normalnie:USBtiny - programator AVR

Ale jak chcę odczytać sygnaturę to jest błąd:USBtiny - programator AVR

Sprawdzałem vid i pid powinno się zgadzać.
    -------edit--------
    Myślę, że to wina avrdude sprawdzę khazama.
    Chyba sobie dam spokój i zrobię usbasp.
  • #49 7613386
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Sprawdź połączenia elektryczne układu. Ja miałem zimny lut na diodzie Zenera i też mi po chwili przestał wykrywać. Obecnie po korekcie nie mam z nim żadnych problemów :)
    Pozdrowienia!
  • #50 7679431
    pegaz517
    Poziom 11  
    Układ odpalił!
    Wielkie dzięki. zrobiłem nową płytkę i ruszyło od kopa!
    Pozdrawiam
  • #51 8344305
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Uruchomił ktoś ten programator na Windows 7 64bit? System pyta, czy zainstalować sterowniki nie podpisane cyfrowo, daję tak, a on niby instaluje, ale na koniec wyrzuca błąd, że sterownik nie jest podpisany cyfrowo i w efekcie programator nie działa (avrdude nie wykrywa go). Poradził sobie ktoś z tym?

edit

Dobra poradziłem sobie. Tu opis jak to zrobić http://ocforum.pl/showthread.php/31072-Instalacja-sterowników-niepodpisanych-cyfrowo
  • #52 8723577
    osvch
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Czy mógłby ktoś zamieścić płytkę gotową do wydruku tylko w nieco większych wymiarach? Problem polega na tym że przy termotransferze te linie mi się zlewają, gdyby był większy odstęp byłoby po problemie :)
  • #53 8904345
    matisobek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam niedawno zrobiłem ten programator i windows nie wykrywa go, znaczy się pokazuje, że urządzenie ma awarię. diody zehnera mam wlutowane 3v i mam problem co z tym zrobić?? może ktoś się z tym spotkał?
  • #54 8904509
    osvch
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Na płytce nie ma żadnych zwarć?
    Attiny dobrze zaprogramowany, fusebity ustawione?
  • #55 8905768
    matisobek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    zwarć nie znalazłem a attiny zaprogramował kolega i twierdził że nie było błędów przy programowaniu, a fusebity powinny być też być dobrze ustawione
  • #56 9460974
    p4trykx
    Poziom 16  
    Ocena: 155
    Zbudowałem ten programator działał całkiem dobrze ale właśnie coś w nim padło. Mam w związku z tym pytanie. Czy Attiny2313 po wyciągnięciu z podstawki powinien być widoczny w innym programatorze ISP?
    Wydaje mi się, że raczej tak więc stawiam na uszkodzenie procesora i zastanawiam się jak to mi się udało zrobić.
  • #57 9583423
    Szymonix
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam
    Zrobiłem ten programator. Zaprogramowałem attiny a fusebity ustawiłem na hfuse - DF lfuse - EF, ale po podłączeniu nie ma żadnej reakcji komputera. Czy możliwe, że przyczyną jest to, że zamiast attiny 2313 użyłem 2313A?? Czy może ktoś z Was zrobił ten programator na właśnie attiny2313A i mu zadziałał. Zimne luty i mikrozwarcia wykluczam bo płytka jest dokładnie sprawdzona.
  • #58 9592519
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Witam!
    Ostatnio , przez parę dni siedziałem nad usbasp. Czemu , w czym problem? Kiedyś go złożyłem i nawet działał ale teraz nie - czemu? Nie mam pojęcia , wszystko jest w najlepszym porządku - urządzenie w sumie działa tylko że efekty jego pracy są niedostateczne. Zmieniałem na wszelkie możliwe opóźnienia (avrdude -B ) ale nic to nie dawało bo ... urządzenia nie widać mimo że w systemie jest. Przy podłączeniu do USB zapala się jedna dioda. Przy uruchomieniu mkavrcalculator i zaznaczeniu że korzysta się z usbasp jedyny efekt to mignięcie tej drugiej diody i... error avrdude. Żeby mnie ktoś nie posądził że podłączam jedynie programator - podłączam do niego atmega88. Pomyślałby kto że próbuje coś odczytać z uwalonego avr-a. Ale nie. Ten avr odczytuje się z powodzeniem na STK200 podpiętym do LPT starej Toshiby. Akurat z niej nie chcę korzystać bo ma defekt i po pół godzinie cuda na ekranie widzę (nie wnikamy jakie - nie jest to tematem). Dlatego mi zależy na programatorze z USB - ale działającym. I akurat miałem szczęście że trafiłem na to DIY. Zabrałem się do dzieła i złożyłem według schematu. Zaprogramowałem attiny2313 - za pomocą w/w toshiby i stk200. Jakież moje wielkie zdziwienie gdy podłączając do USB nie zauważyłem jakiejkolwiek reakcji systemu. Naturalnie zacząłem analizować co jest nie tak. Wyszło kilka spraw które chciałbym Wam tu opisać w związku z tym USBtiny. Pierwsze to wyrzucić należy rezystor 1.5K który jest włączony między USB a 11 nóżkę attiny2313. Bez niego od razu zaczęło pięknie widzieć programator. Drugie : złącze programujące podłączyłem bezpośrednio bez rezystorów. Trzecie : i tu mała niespodzianka bo masę GND układu programowanego podłączyłem do... PD4 - 8 nóżka. Nie zastosowałem jak widzicie układu HC125 - ISP leci bezpośrednio. Czerwona dioda podłączona jest poprzez 2k2 do pinu 9 układu. Ta druga zapewne sygnalizuje programowanie ale w sumie można ją pominąć bo na avrdude widać co się dzieje :) .
    Po tym niezwykłym eksperymencie (jak z ruskim starym telewizorem - wyjęcie jakiś części nie powoduje problemów w oglądaniu) uruchomiłem mkavrcalculator , ustawiłem -B powyżej 93 i z sukcesem odczytałem atmega88 podłączonego do tegoż programatora :D . Żeby było lepiej to odczytałem też za pomocą avrdude i burn'o'matu.

USBtiny - programator AVR USBtiny - programator AVR USBtiny - programator AVR

Z programowaniem nie ma problemu , przed chwilą ładnie flash wlazł do atmega8A , zweryfikował , fuse ustawiłem i działa :) Polecam bo to działa.
    PS.
    Już uruchomiłem USBasp który wcześniej stawał mi okoniem. Było zwarcie na złączu ISP. Wymieniłem. Teraz mam dwa programatory USB. Oba działające pierwszorzędnie.
  • #59 9653045
    p4trykx
    Poziom 16  
    Ocena: 155
    Odpowiadam sam sobie. Najprawdopodobniej źle ustawiłem fusebity. Po ich zaprogramowaniu bez kwarcu już chyba nie da się odczytać attiny2313. Więc przy okazji zbudowałem sobie Fusebit Doctora ;-)
    W oryginalnym projekcie jest rezonator ceramiczny który chyba wymaga innych ustawień fusów natomiast tutaj jest zwykły kwarc więc tak trzeba zaprogramować.

avrdude -c usbtiny -pt2313 -U hfuse:w:0xdf:m -U lfuse:w:0xef:m
  • #60 9725136
    Szymonix
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Po miesiącu zmagań i tysiącach prób ;) niestety nie udało mi się uruchomić programatora. Po podłączeniu do komputera (laptopa) dalej żadnej reakcji. attiny2313 na pewno jest dobrze zaprogramowany, a wszystkie elementy wymieniłem na nowe. Płytka sprawdzona. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły albo pamięta jakieś szczegóły ze swojego montażu i uruchamiania programatora, które mogłyby mi pomóc w rozwiązaniu problemu?? Żal mi rzucać w kąt tą płytkę bo poświęciłem dużo czasu na montaż. W akcie desperacji umieszczam fotki programatora może ktoś coś dostrzeże bo ja od ciągłego sprawdzania już nic nie widzę ;) a w akcie całkowitej desperacji jestem gotowy wysłać programator komuś kto się podejmie sprawdzenia całego układu.

USBtiny - programator AVR USBtiny - programator AVR

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu programatora USBtiny opartego na mikrokontrolerze Attiny2313, zaprojektowanego w Eagle jako jednostronna płytka dostosowana do obudowy po samplach Maxim. Autor zastosował diodę dwukolorową sygnalizującą zasilanie i programowanie oraz zmienił diody zenera z 3,6V na 3V, co poprawiło kompatybilność z komputerem. Użytkownicy chwalą prostotę i niskie koszty wykonania, zwracając uwagę na problemy z kompatybilnością z AVR Studio i konieczność używania avrdude lub graficznych nakładek do AVR Dude. Występują problemy z wykrywaniem programatora przez systemy Windows (również Windows 7 64-bit) i Linux, często związane z ustawieniami fusebitów, jakością lutowania, doborem elementów (bufor 74HC125 vs 74HC126) oraz konfiguracją diod zenera. Rozwiązaniem bywa zmiana diod na 3V, poprawa lutowania, odpowiednie ustawienie fusebitów (np. hfuse 0xDF, lfuse 0xEF dla Attiny2313 z kwarcem) oraz ponowna instalacja sterowników i libusb. Dyskutowano także o sposobie programowania firmware programatora za pomocą innego programatora (np. LPT) oraz o problemach z napięciami programowanego układu (3,3V vs 5V). Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami dotyczącymi doboru elementów, konfiguracji oprogramowania i integracji z różnymi środowiskami programistycznymi. Projekt jest ceniony za prostotę, niskie koszty i możliwość wykonania w warunkach amatorskich, choć wymaga starannego montażu i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA