logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć włącznik z regulacją obrotów w starej wiertarce?

wiesiekr 27 Lut 2004 19:07 27022 11
REKLAMA
  • #1 522192
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam

Moj problem moze sie wydac banalny ale dla takiego laika jak ja to jest problem a mianowicie:
    Mam wiertarke (jakas stara) chce w niej zainstalowac wlacznik z regulowana iloscia obrotow (oryginalny jest na zasadzie wl/wyl) wlacznik jest na jakims tranzystorze czy cos w tym stylu (od jakiegos bosha) czy moze mi ktos pomodz podpowiadajac w jaki sposob moge podlaczyc ten wlacznik (moze jakis schemacik).
    Za pomoc z gory dziekuje
    Wiesiek
  • REKLAMA
  • #2 522803
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Hmm musisz dokladnie opisac ten wlacznik, ile wyprowadzen, co w srodku jest itp, jesli oczywiscie to jest mozliwe, wtedy moze sie cos wymysli.
  • REKLAMA
  • #3 534103
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Witam
    Przepraszam, ze tak pozno odpowiadam ale ostatnio bylem strasznie zabiegany i nie mialem czasu. Ale wracajac do tematu w narysowalem to co widac na wlaczniku z obu stron. Mam dwa takie wlaczniki ale na drugim jest napisane 6(6)A 250V AC i jeszcze jakis znak: jedna linia pozioma a na niej narysowane trzy linie poziome.
    Wiesiek
    Załączniki:
    • Jak podłączyć włącznik z regulacją obrotów w starej wiertarce? wlacznik.jpg (26.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 534789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 534865
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Witam
    Dzieki za szybka podpowiedz. Strzalka pionowa czyli ta po lewej stronie 1 (w oddzielnym kolku)? I co podlaczyc pod 1 (czy zostaje luzna). Gdzie mam podlaczyc kondensator? A czy jest roznica gdzie podam zero a gdzie faze? Przepraszam ze tak zasypuje pytaniami.
    Pozdrawiam
    Wiesiek
  • #6 535638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 535717
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Witam
    Dzieki za odpowiedz ale dopiero jutro bede mogl podlaczyc ten wlacznik bo wiertarke mam w przacy, ale o efektach powiadomie.
    Pozdrawiam
    Wiesiek
  • #8 538113
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Witam
    Rycho T dzieki za podpowiedzi wszystko dziala jak nalezy wiertarka kreci sie jak szalona.
    Pozdrawiam
    Wiesiek
  • #9 3586804
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    I ja też potrzebuję fachowej pomocy... Jak to podłączyć ? Podobno jest to typowy włącznik z regulacją obrotów.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć włącznik z regulacją obrotów w starej wiertarce? Schowek02..jpg (37.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć włącznik z regulacją obrotów w starej wiertarce? Schowek01..jpg (49.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3591076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3608496
    dezmont
    Poziom 11  
    a czy taki włacznik mozna podłaczyc do np. 9V?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia włącznika z regulacją obrotów do starej wiertarki, który zastąpił oryginalny prosty włącznik on/off. Włącznik pochodzi prawdopodobnie z urządzenia marki Bosch i zawiera układ sterujący na bazie triaka (sterownik fazowy). Użytkownik posiada dwa takie włączniki, z oznaczeniem 6(6)A 250V AC oraz symbolem linii poziomych. Wskazano, że do podłączenia należy wykorzystać zaciski oznaczone numerami 1, 2 i 3, gdzie 2 i 3 podłącza się do silnika, a 1 może pozostać wolne lub dołączyć do niego jeden koniec kondensatora, drugi koniec kondensatora podłącza się do zacisku 3. Kolejność podłączenia fazy i neutralnego nie ma znaczenia. Alternatywnie można zasilić włącznik między zaciskami 1 i 3, jednak wtedy pomijane są styki załączające triak przy maksymalnych obrotach. Włącznik nie jest przystosowany do niskich napięć, np. 9V. Po podłączeniu wiertarka działa poprawnie, a regulacja obrotów jest skuteczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA