logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić UPS dla niskich napięć z akumulatora 12V 7Ah?

Granat :) 22 Wrz 2008 06:09 4049 3
  • #1 5558897
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 668
    Witam,

Na pomysł, żeby zrobić zasilacz UPS dla niskich napieć wyjściowych wpadłem przegladając moją instalacje. Mam podłączone urządzenia od sieci lokalnej i internetu poprzez ich zasilacze sieciowe i zasilacz UPS 230V~. Pomyślałem sobie, że dużo mocy (połowa jeśli nie więcej) wydziela się na przetwornicach. No bo tak, podczas pracy z akumulatora zasilacz UPS przetwarza napięcie 12V stałego na 230V~ po czym zasilacze poszczególnych urządzeń znowu obniżają to napięcie i prostują.
    Wpadłem zatem na pomysł, żeby zrobić zasilacz awaryjny z pominięciem przetwornicy wysokiego napięcia i z 12V z akumulatora zrobić 9 i 7,5V, które mnie interesują :D
    Pomyślałem trochę i narysowałem schemat ładowarki do akumulatora. Jednak mam kilka pytań:
    - przy jakim napięciu akumulator żelowy 12V 7Ah jest w pełni naładowany, żeby moja ładowarka mogła to wykryć?
    - czy to ma szanse działać? :D

Jeśli komuś nie chce się analizować schematu to mogę wyjaśnić z grubsza o co w nim chodzi :)
    Bardzo proszę o pomoc, bo ja siedząc i patrząc w ten schemat od 6. godzin mogłem coś przeoczyć. Chociaż i tak zrobiłem już wiele poprawek.

Jak zrobić UPS dla niskich napięć z akumulatora 12V 7Ah?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 5559327
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Od dawna wykorzystuję takie rozwiązania stosując do tego... stare UPS-y.
    Układ ładowania i nadzoru stanu akumulatora wykorzystuje z ups-a a 12 ( lub w zależnośći od układu 24, 48)V DC podaję przez bezpiecznik prosto z akumulatora.
    Działą to jak zasilacz buforowy ale nie pozwala w przypadku długotrwałego zaniku zasilania sieciowego zniszczyc akumulatora.
    Po prostu wyjście z akumulatora jest jeszcze nadzorowane stycznikiem podłaczonym do wyjścia 230V UPS-a. I przetwornica zasila tylko ten stycznik, jak już elektronika ups-a uzna że akumulator za chwilę padnie- wyłącza ten stycznik.
    Takie układy ( np w zasilaniu oswietlenia awaryjnego na LED-ach z APC 1000 chodzą po kilka do kilkunastu godzin.
    A jeżeli dalej trzeba te napięcia zmniejszać to już proste stabilizatory obniżające.
    Ale np w tak zasilanych szafach komputerowych staram się dobierać sprzęt zasilany z tego samego napięcia preferując 12V.
    Pozdr.J.
  • #3 5560282
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 668
    Trochę prowizoryczne rozwiązanie, ale działa jak należy :) Ja nie mam starych UPS'ów, a taką ładowarkę można by łatwo i tanio zrobić. Dlatego nadal obstaję przy swoim i czekam aż ktoś napisze jak z tym napięciem naładowania :)
  • Pomocny post
    #4 5560659
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    W UPS-ach to napięcie to ok 13,5 V a myślę że tam dokładnie to zbadali.
    Pozdr.J.
REKLAMA