Co daje malowanie szyn w rozdielnicach SN, nn? Jakie prawo reguluje to w Polsce? jak Sprawa wygląda w innych krajach? Wiem ze w Rosji są malowane (zielony, czerwony, żółty, oznaczenia A, B, C) w Polsce już nie (L1, L2, L3)...
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLiutenetMaria napisał:Co daje malowanie szyn w rozdielnicach SN, nn? Jakie prawo reguluje to w Polsce? jak Sprawa wygląda w innych krajach? Wiem ze w Rosji są malowane (zielony, czerwony, żółty, oznaczenia A, B, C) w Polsce już nie (L1, L2, L3)...
LiutenetMaria napisał:Pracuje chwilowo w firmie produkującej wszelkiego rodzaju rozdielnice nN, SN, i na teren Polski szyny są nie malowane (ewentualnie PE- żółto-zielony, rzadziej N-niebieski). Natomiast na Rosję są malowane....
Na pewno to wynika z prawa a nie z ceny, czy upodobania....
I nie wieże, że nie ma tutaj projektantów takich rozdzielnic, i nikt nie wie tak dokładnie jaki jest cel malowania i akty prawne regulujące to...
Akrzy74 napisał:05023zastąpiona została przez 60446.A ja dodam obowiązującą normę PN-90/E-05023- Oznaczenia identyfikacyjne przewodów elektrycznych barwami lub cyframi- Zasady stosowania oznaczeń barwami lub cyframi służącymi do identyfikacji przewodów i kabli, w tym także przewodów szynowych.
LiutenetMaria napisał:NIe wierze że farba ma lepsze przewodzenie i odprowadzanie ciepła niż miedź....
LiutenetMaria napisał:Kiedyś na studiach zadałem to samo pytanie profesorowi na zajęciach z elektrotermii i też nie wiedział czemu malowanie miałoby poprawiać oddawanie ciepła. Później pomyślałem, że może malowane tak szybko nie skorodują i nie zawęzi się ich przekrój. Kilka lat później chciałem odszukać informację lepszej przewodności szyn malowanych, ale znalazłem tylko o lepszej przewodności szyn pobielanych (oczywiście z Cu). Podparłem to teorią że ktoś kiedyś coś źle przetłumaczył albo ja źle przeczytałem i zamiast pobielanych wpisał malowane, ale widzę, że nie tylko ja słyszałem o tych malowanych.A kto wyjaśni zwiększenie obciążalności malowanych szyn? Czemu "kolorowe" lepiej odprowadza ciepło?