logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacje i praktyki malowania szyn w rozdzielnicach SN, nn w Polsce i na świecie

LiutenetMaria 23 Wrz 2008 21:21 12640 16
REKLAMA
  • #1 5565011
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    Co daje malowanie szyn w rozdielnicach SN, nn? Jakie prawo reguluje to w Polsce? jak Sprawa wygląda w innych krajach? Wiem ze w Rosji są malowane (zielony, czerwony, żółty, oznaczenia A, B, C) w Polsce już nie (L1, L2, L3)...
  • REKLAMA
  • #2 5568266
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    LiutenetMaria napisał:
    Co daje malowanie szyn w rozdielnicach SN, nn? Jakie prawo reguluje to w Polsce? jak Sprawa wygląda w innych krajach? Wiem ze w Rosji są malowane (zielony, czerwony, żółty, oznaczenia A, B, C) w Polsce już nie (L1, L2, L3)...

Malowanie poszło do lamusa.
    Kiedyś malowało się z dwóch powodów
    1. Szyny były aluminiowe i zapobiegało to od utleniania się aluminium
    2. Oznakowanie faz.

Teraz nie stosuje się tego a przepisy nie odnoszą się raczej do tego co jedynie do odległości pomiędzy szynami.
  • #3 5568502
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Nie wiem czy tylko to jest jedyny powód...
    Spotkałem się z tezą, że zwiększa to obciążalność prądową, choć nie potrafię tego wytłumaczyć... może lepsze odprowadzanie ciepła?Może coś z efektem naskórkowości od harmonicznych?
    Fakt że do Rosji nadal w rozdielnicach SN idą malowane tory...

Ja jedyne co wymyśliłem to właśnie:
    -utlenianie miedzi, aluminium;
    -identyfikacja faz, choć to trochę banalne i dziwne...;
    -nie wiem, ale może działa to jak rodzaj izolacji? poprawia rozkład pola? nie wiem sam....
  • REKLAMA
  • #4 5568671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5568771
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Hmmm, tak siedzę i myśle, co prawda nie pamiętam w tej chwili, ale była jakaś norma określająca kolor szyn/przewodów poszczególnych faz, a także przewodów prądu stałego ?
  • #6 5571190
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Pracuje chwilowo w firmie produkującej wszelkiego rodzaju rozdielnice nN, SN, i na teren Polski szyny są nie malowane (ewentualnie PE- żółto-zielony, rzadziej N-niebieski). Natomiast na Rosję są malowane....
    Na pewno to wynika z prawa a nie z ceny, czy upodobania....
    I nie wieże, że nie ma tutaj projektantów takich rozdzielnic, i nikt nie wie tak dokładnie jaki jest cel malowania i akty prawne regulujące to...
  • #7 5571274
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5571409
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    A ja dodam obowiązującą normę PN-90/E-05023- Oznaczenia identyfikacyjne przewodów elektrycznych barwami lub cyframi- Zasady stosowania oznaczeń barwami lub cyframi służącymi do identyfikacji przewodów i kabli, w tym także przewodów szynowych.
  • REKLAMA
  • #9 5571469
    robebi78
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam
    Malowanie szyn zwiększ obciążalność długotrwałą szyn. Dla przykładu w Szwecji w rozdzielniach nN maluje się szyny kolorem czarnym, natomiast oznaczenie L1, L2, L3, N, PE czy PEN jest w postaci naklejek, które przykleja się zawsze po obu stronach łączenia to oczywiście w celu przejrzystości. Dodatkowo np. firma Eaton-Holec ma w swojej ofercie szyny profilowane kształt C malowane na czarno o obciążalności długotrwałej 1250 A, o mniejszej obciążalności są niemalowane. W Polsce fazy oznacza się kolorami: żółty, zielony i fioletowy.
  • #10 5571494
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5571519
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    geguś napisał
    Cytat:
    05023zastąpiona została przez 60446.
    Zrobię sobie korektę :D
  • #12 5571760
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    A kto wyjaśni zwiększenie obciążalości malowanych szyn? Czemu "kolorowe" lepiej odprowadza ciepło? Czyżby to tak jakby były zanurzone w oleju o grubości 1mm? coś takiego?NIe wierze że farba ma lepsze przewodzenie i odprowadzanie ciepła niż miedź....

A może postaramy się ułożyć jakiś spis oznaczeń szyn i kolory w poszczególnych krajach? oczywiście sąsiedzi lub przydatne jak Norwegia itd...Dobrze by podawać źródło jako potwierdzenie wiarygodności...
  • #13 5571859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6381193
    redman87
    Poziom 10  
    Na oddawanie ciepła składają sie 3 czynniki:
    -przewodnictwo ciepła,
    -konwekcja (unoszenie ciepła),
    -promieniowanie.

Promieniowanie polega na oddawaniu ciepła do otoczenia za pomocą fal elektromagnetycznych. Energia tych fal zamienia sie z powrotem w ciepło w ciałach pochłaniających je.
    Szyny malowane lepiej oddają ciepło poprzez promieniowanie a więc wskutek tego prostego zabiegu zwiększa sie ich obciążalność prądowa.

Tak z ciekawości to, jak np. pomalujecie biały kaloryfer na brązowo to będziecie mieli cieplej w pokoju:P

Nie zajmuję się na co dzień szynami, ale z tego co wiem to w Polsce maluje się szyny; tylko nie wiem czy są one wysyłane tylko na zachód czy też montuje się je u nas.
  • #15 6450543
    Pack
    Poziom 11  
    Witam! W temacie wspomniana została norma PN-EN 60445. Mam pytanie związane z oznaczeniami przewodów. Chodzi mianowicie o obwody 24V. Mam zasilacz 24VDC, czy przewody podłączone do zacisków powinny być oznaczone L+ i M czy L+ i L-. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  • #16 19747645
    KazioPlotka
    Poziom 1  
    Kolory są ważne bo oznaczają fazę pobieraną z szyny. Jak w rozdzielni będzie więcej obwodów fazowych to trzeba wiedzieć, która faza jest która bo zawsze fazowy jest brązowy a jak ma znacznik to wiemy,że są na tej samej fazie.
  • #17 19747778
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    LiutenetMaria napisał:
    A kto wyjaśni zwiększenie obciążalności malowanych szyn? Czemu "kolorowe" lepiej odprowadza ciepło?
    Kiedyś na studiach zadałem to samo pytanie profesorowi na zajęciach z elektrotermii i też nie wiedział czemu malowanie miałoby poprawiać oddawanie ciepła. Później pomyślałem, że może malowane tak szybko nie skorodują i nie zawęzi się ich przekrój. Kilka lat później chciałem odszukać informację lepszej przewodności szyn malowanych, ale znalazłem tylko o lepszej przewodności szyn pobielanych (oczywiście z Cu). Podparłem to teorią że ktoś kiedyś coś źle przetłumaczył albo ja źle przeczytałem i zamiast pobielanych wpisał malowane, ale widzę, że nie tylko ja słyszałem o tych malowanych.

Podsumowanie tematu

✨ Malowanie szyn w rozdzielnicach średniego (SN) i niskiego napięcia (nn) w Polsce obecnie nie jest powszechnie stosowane i nie jest bezpośrednio regulowane przez obowiązujące przepisy, które koncentrują się raczej na odległościach między szynami. Historycznie malowanie miało na celu ochronę szyn aluminiowych przed utlenianiem oraz oznakowanie faz (np. L1, L2, L3). W Rosji i niektórych innych krajach malowanie szyn jest nadal praktykowane, często z kolorami zielonym, czerwonym, żółtym i oznaczeniami A, B, C. W Polsce fazy oznacza się kolorami żółtym, zielonym i fioletowym, a przewody PE i N mają standardowe kolory (żółto-zielony, niebieski).

Malowanie szyn ma również wpływ na poprawę przejrzystości układu rozdzielnicy oraz, według części dyskusji, na zwiększenie długotrwałej obciążalności prądowej szyn. Zjawisko to tłumaczy się lepszym oddawaniem ciepła przez promieniowanie (zgodnie z prawem Stefana-Boltzmanna), co jest efektem malowania powierzchni szyn. Malowanie może także zapobiegać korozji, co utrzymuje przekrój przewodnika i jego parametry elektryczne. W Szwecji na przykład stosuje się malowanie szyn nN na czarno, a oznaczenia fazowe realizowane są za pomocą naklejek.

W Polsce obowiązującą normą dotyczącą oznaczeń identyfikacyjnych przewodów jest PN-EN 60446:2004, która zastąpiła wcześniejszą PN-90/E-05023. Normy te określają zasady stosowania oznaczeń barwnych i cyfrowych dla przewodów i szyn. W praktyce oznaczenia faz i przewodów w rozdzielnicach są ważne dla identyfikacji i bezpieczeństwa eksploatacji, zwłaszcza przy większej liczbie obwodów fazowych.

W dyskusji pojawiły się także pytania dotyczące oznaczeń przewodów w obwodach 24V DC (L+, M lub L-, L+), co wskazuje na potrzebę stosowania norm i standardów w różnych zakresach napięć.

Podsumowując, malowanie szyn w Polsce nie jest obecnie obowiązkowe ani powszechne, ale ma swoje uzasadnienie techniczne i praktyczne, a w innych krajach jest nadal stosowane zgodnie z lokalnymi przepisami i normami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA