logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej

Krzywusek 24 Wrz 2008 19:43 3686 23
REKLAMA
  • #1 5567864
    Krzywusek
    Poziom 10  
    No więc w swojej mądrości postanowiłem zmienić sobie płytę główną z K7T266 Pro2-A na KT3 Ultra2 (K7T266 Pro2-A była w moim komputerze, a KT3 Ultra2 była w starym komputerze ojca) Przed zamianą wszystko działało ok, ale jak zamieniłem płyty, to mój komputer z nową płytą nie wyświetlał nic na monitorze (komp działa a monitor nie), bo zresetowaniu BIOSa (wyciągnięcie baterii) monitor ożył, ale wyskoczył komunikat, "CMOS settings wrong" (przed tym mam komunikat, że wiatraczek na procku nie działa, mimo że działa, ale to nie istotne) Przy tym komunikacie mam 2 opcje do wyboru "F1 Run Setup" i "F2 Load default settings..." Jak wybieram pierwszą opcję to wchodzę do BIOSu ustawiam datę i godzinę w CMOSie ale jak zapisuję i wychodzę, to monitor znów martwy, a po wybraniu 2 opcji mam wybór jak uruchomić system (tryb awaryjny czy normalny) ale zamiast systemu mam czarny ekran i w lewym górnym rogu migający znak "_", oczywiście nic się nie dzieje dalej. Żeby znów monitor ożył muszę przestawić zworki CMOSu, po podłączeniu dysku twardego do drugiego kompa (ze starą płytą główną) system startuje normalnie, ktoś wie co mam zrobić aby rozwiązać ten problem z CMOSem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5567954
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Procesor AMD Athlon XP 1800+, Radeon 9600 Pro, Good Ram 512 mb ddr dimm, karta sieciowa 3COM(wiecej danych na jej temat nie mam), Samsuung Writemaster + dysk samsung 40 gb (tak wiem, powala, ale na dniach dostanę większy od znajomego bo on zmienia ;])
  • #4 5567975
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4838
    Po pierwsze to w BIOS'ie musisz ustawić wszystko jak należy i dotyczy to nie tylko zegarka i daty .
    Tam też możesz wyłączyć monitorowanie wentylatora na procesorze.
    To że system nie chce ci wystartować to raczej normalne po wymianie płyty gł. - Niestety trzeba ponownie zainstalować system .
  • #5 5567990
    Krzywusek
    Poziom 10  
    To z wentylatorem na procku to wiem, dlatego napisałem że to nieistotne, co jeszcze powinienem ustawić? I w sumie to czemu trzeba reinstalować system, w końcu to nie powinno mieć znaczenia na jakim sprzęcie działa jeśli wymagania są spełnione
  • #6 5568017
    DriverMSG
    Krzywusek napisał:
    To z wentylatorem na procku to wiem, dlatego napisałem że to nieistotne, co jeszcze powinienem ustawić? I w sumie to czemu trzeba reinstalować system, w końcu to nie powinno mieć znaczenia na jakim sprzęcie działa jeśli wymagania są spełnione

Musisz ustawić kości pamięci , kolejność dysków , kolejność slotów kart graficznych - jeśli jest taka opcja - nie wiem co masz jeszcze podłączone i nie ustawione odpowiednio w BIOS'ie .

System musi być reinstalowany bo zmieniłeś mu podstawowy element , czyli płytę gł . A co za tym idzie - wiesza się bo ma w ustawieniach inną płytę gł , do której to próbuje uruchomić sterowniki .
    Czasami się uda zmienić płytę gł . bez reinstalacji systemu , ale to bardzo rzadko i nie jest to wskazane .
  • REKLAMA
  • #7 5568041
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Jeśli płyty są na takim samym chipsecie to nie ma problemów.
  • #8 5568060
    Krzywusek
    Poziom 10  
    W drugim przypadku, czyli komp z którego wziąłem płytę, ma teraz moją starą płytę i działa bez zarzutu, a co do ustawień w Biosie, to dyski CMOS i wszystko co nie jest związane ze zmianą napięcia czy częstotliwości to jest ustawione dobrze, a mam jeszcze pytanie a propo reinstalacji systemu, skoro teraz mam błąd CMOS to nie mam jak zmienić ustawień dysków, bo mimo tych zmian żeby potem na nowo kompa uruchomić to muszę resetować CMOS tak więc takie pytanie, jeśli włożę do napędu płytkę z Windowsem XP, to czy dojdzie w ogóle do czytania płyty?

Edit.
    Niestety chipsety sie różnią :(
  • #9 5568116
    DriverMSG
    Zanim zainstalujesz system i stracisz godzine na instalacje oprogramowania to musz naprawić ten problemik z BIOS'em .
    Sprawdź czy bateria BIOS jest sprawna i poprawnie włożona .
  • #10 5568171
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Skoro w poprzedniej konfiguracji działało wszystko ok, to chyba jest dobrze, a z włożeniem też na pewno jest ok, bo sam ją wkładałem i się upewniłem że jest dobrze
  • #12 5568283
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Nie da rady, komunikat o błędzie CMOSu wyskakuje przed możliwością wejścia w BIOS, czy samo ustawienie dysków.
  • #14 5568345
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Nie da rady, zaraz po kliknięciu F2 komp przestaje być w sferze BIOSu i od razu przechodzi do uruchamiania systemu, czyli w tym przypadku prosi o wybór trybu uruchomienia.
  • #16 5568383
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Dobra, jutro to zrobię, dać zdjęcia wszystkich zakładek? Czy tylko CMOSu i BIOSu?
  • REKLAMA
  • #18 5568464
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Kość pamięci masz na myśli RAM czy BIOS (bo też się z takim określeniem kości BIOSu spotkałem)
  • #20 5568531
    Krzywusek
    Poziom 10  
    KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej KT3 Ultra2 - Komunikat CMOS settings wrong po wymianie płyty głównej

Info z kości pamięci:
    GR400D64L3/512
    GC6O05337
    DDR 512MB PC3200 DIMM
  • #21 5568547
    DriverMSG
    Nawet zegara nie zapamiętał ? To na 99% uszkodzona bateria , lub zapomniałeś zworkę zdjąć z ClesrCMOS .

Po za tym ustaw prawidłowo dysk na zworkach i podłącz jako Master do IDE 0 - bo pokazuje że jest w IDE1 jako Slave .
  • #22 5568587
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Nie zapamiętł zegara bo muszę mu resetować CMOS żeby w ogóle monitor sie uruchamiał, bez resetu CMOSu komp chodzi a monitor nie, a to jak podłącze HDD nie ma znaczenia, sprawdzałem
  • #23 5568615
    DriverMSG
    Krzywusek napisał:
    Nie zapamiętł zegara bo muszę mu resetować CMOS żeby w ogóle monitor sie uruchamiał, bez resetu CMOSu komp chodzi a monitor nie, a to jak podłącze HDD nie ma znaczenia, sprawdzałem

Do puki BIOS jest źle ustawiony nic nie zrobisz , a dysk ma być tak jak pisałem - dotyczy dysku systemowego .

Kartę graficzną jeśli masz na slocie AGP to też w BIOS'ie tak ustaw , bo obecnie masz na PCI . (Primary graphics Adapter) .
  • #24 5568660
    Krzywusek
    Poziom 10  
    Dysk jest podłączony jak mówiłeś, w BIOSie mogę ustawiać co chcę i tak jak dam save&exit tylko monitor się wyłącza a komp działa sobie dalej i nic.

Edit.
    Temat można zamknąć, problem rozwiązany, tkwił on w kości pamięci, jak zamieniłem swoją pamięć na tą, która działała wcześniej z tą płytę główną to komputer zaczął normalnie działać, drugi komputer (z moją starą płytą) do której teraz podłączyłem moją starą pamięć też działa normalnie

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej z K7T266 Pro2-A na KT3 Ultra2 pojawił się komunikat "CMOS settings wrong" oraz problemy z uruchomieniem systemu i wyświetlaniem obrazu na monitorze. Po resecie BIOS-u monitor ożywał, lecz system nie startował poprawnie. Konieczne było ustawienie w BIOS-ie parametrów takich jak data, godzina, konfiguracja pamięci RAM, kolejność dysków i ustawienia karty graficznej (AGP vs PCI). Wymiana płyty głównej na inną o różnym chipsecie wymaga zazwyczaj reinstalacji systemu operacyjnego ze względu na różnice w sterownikach. Problem z błędem CMOS mógł wynikać z uszkodzonej baterii BIOS lub niewłaściwego ustawienia zworki Clear CMOS, jednak w tym przypadku bateria była sprawna i prawidłowo zamontowana. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana pamięci RAM na moduł kompatybilny z nową płytą główną, co przywróciło prawidłowe działanie komputera i systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA