logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FX 5200 Ultra 128-bit 128 MB RAM - brak zielonego koloru

Pth 17 Cze 2007 15:45 2280 12
  • #1 3993273
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Mam problem z wyżej wymienioną kartą graficzną.
    Jak już wspomniałem, jest to :

NVidia Geforce FX 5200 Ultra
    128bit
    12bmbram
    AGP
    Analog OUT + Digital OUT + TV OUT

Wszytko działało pięknie dopóki nagle podczas gry komputer sam się nie zresetował.

Monitor zawsze podłączony był do wyjścia analogowego (bo tylko takie jest w syncmasterze 940N)

Po ponownym uruchomieniu nie chciała działać karta dźwiękowa. Zacząłem więc grzebać w komputerze wyjmując różne podzespoły dopóki komp nie zacznie działać. Po którymś ponownym uruchomieniu (w slotach PCI nie było żadnej karty, tylko w AGP była ta karta graficzna), okazało się, że obraz jest dziwnie różowy. Po bardziej wnikliwej analizie zauważyłem, że brakuje po prostu zielonego koloru ponieważ gdy zaglądałem do ustawień karty graf w windows'ie tylko w przypadku zmiany intensywności zielonego koloru nic nie zmieniało się na ekranie.

Przełożyłem kartę graficzną, do drugiego pc'ta i nadal wyświetlało bez zielonego koloru. Więc wiadomo, że to wina karty graficznej.

Co ciekawsze to powiem, że po podłączeniu monitora do wyjścia cyfrowego (przez przejściówkę Digital -> Analog) wszytko wyświetla się idealnie tak jak ma być.

Wychodzi więc na to, że winna jest analogowa część karty graficznej.

O co może chodzić? Kto się na tym zna?
    Jak zdiagnozować usterkę? (może akurat uda się to naprawić w domu (co i tak na pewno się nie uda :) ))
    Może ktoś już się spotkał ze taką lub podobną usterką, w swojej karcie?

Z góry dzięki za pomoc.

P.S. CO prawda i tak teraz kupuje FX 7600 ale tego 5200 chciałem przełożyć do drugiego PC'ta gdzie jest teraz zintegrowana karta graficzna dość słabej jakości (tylko 64 MB i to jeszcze podbiera z pamięci ram całego systemu)
  • #2 3993396
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Karty 7600 to nie są (na szczęście) FX-y, to w kwestii formalnej.
    Przyjglądnij się elementom przy gnieżdzie monitora, najczęściej coś tam niedomaga, zobacz po prostu czy jakiś element nie odpadł lub nie spalił się.
  • #3 3993581
    Pth
    Poziom 26  
    Właśnie oglądałem tam, ale wszytko wygląda (niestety) dobrze...

Muszę się dokładniej przyglądnąć linii zielonego koloru czyli pin nr 2 i 7 analogowego konektora VGA.

Z tego co wiem to pin nr to pin analogowy a pin 7 działa na poziomach TTL (czyli to już cyfrowy pin)
  • #4 3993603
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Cytat:
    Co ciekawsze to powiem, że po podłączeniu monitora do wyjścia cyfrowego (przez przejściówkę Digital -> Analog) wszytko wyświetla się idealnie tak jak ma być.

Podłącz się przez przejściówkę! Gdzie problem?

Przy podłączeniu przez przejściówkę dostajesz z DVI sygnał analogowy, dokładnie taki sam, jak jest (powinien być) na złączu analogowym.
    Czyli, jeżeli tak działa, to karta jest sprawna, poszło coś związanego ze złączem analogowym. Sądząc po burzliwych objawach, coś się solidnie zepsuło... A jak wygląda złącze karty? Nie brakuje tam laminatu?
  • #5 3993746
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Tak jest, najlepiej pomijać przerastające nas i dziwne problemy. Coś nie działa dobrze - nie ruszać, bo po co - przecież jeszcze trochę podziała itp. Czyli po prostu prowizorka! Zadam głupie pytanie - gdzie karta została kupiona i czy jest na gwarancji?? ;)
    Pozdrawiam
  • #6 3993877
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Gwarancja - toż to już całkowite pójście na łatwiznę :)

Pytanie brzmi: czy kolega Pth ma praktykę w elektronice, a szczególnie w układach SMD? Bo jeżeli nie - to o ile uszkodzenie nie jest trywialnym rozlutowaniem - to raczej sobie samodzielnie nie poradzi.
    A nie sądzę, by był zainteresowany płaceniem za naprawę.
  • #7 3994118
    Pth
    Poziom 26  
    Jeśli chodzi o SMD to radze sobie bardzo dobrze. Najmniejsze ukłądy jake udawało mi się lutować to SMD 0806 i różne układy scalone (procesory, etc).

Może rzeczywiście to wina złącza.

Karta już dawno nie ma gwarancji, gdyby miała to oczywiście oddałbym ją do serwisu...
  • #8 3994316
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    No, ale przyznać trzeba, że przejściówka to najlepszy pomysł.
  • #9 3994692
    warka2119
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Ja tak kiedyś miałem jak miałem przerwany jakiś kabelek w kablu od monitora.
  • #10 3994900
    Pth
    Poziom 26  
    Ale pisałem wcześniej, że przełożyłem kartę graf do drugiego pc-ta i tam działo się to samo.

Z przejściówką niestety wykrywa monitor jako drugi (a nie jako główny) i czasami trzeba podłączyć kolejny monitor pod to zepsute miejsce i dopiero można ustawić drugi monitor... Dlatego mi się to nie podoba...

Mam ciekawy pomysł. W wyjściu DVI też są analogowe sygnały dla trzech kolorów. Mógłbym przeciąć odpowiednie ścieżki przy analogowym gnieździe i połączyć pin2 (analog green) z odpowiednim pinem wyjścia DVI. jak myślicie? Zda to egzamin? Warto ryzykować?
  • #11 3995243
    warka2119
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Na DVI wydaje mi sie ze to monitor musi wysłać jakiś sygnał i wtedy włącza sie to wyjście.
  • #12 3998293
    Pth
    Poziom 26  
    Czyli rozumiem, że jedyna możliwość to tylko serwis? (który i tak się nie opłaci, bo nowy fx 5200 kosztuje 120 zł...)
  • #13 4000959
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Z przejściówką niestety wykrywa monitor jako drugi (a nie jako główny) i czasami trzeba podłączyć kolejny monitor pod to zepsute miejsce i dopiero można ustawić drugi monitor... Dlatego mi się to nie podoba...

A jakby zaemulować ten drugi monitor na stałe? :)

Przecież obecność monitora jesty wykrywana na podstawie zwarcia jednego z pinów do masy czy czegoś podobnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej NVidia Geforce FX 5200 Ultra 128-bit 128 MB RAM z interfejsem AGP, która po awarii podczas gry przestała wyświetlać zielony kolor na wyjściu analogowym VGA. Monitor był podłączony do analogowego wyjścia, a po restarcie komputera obraz stał się różowy, co wskazuje na brak sygnału zielonego (pin 2 i 7 w złączu VGA). Próba podłączenia karty do innego komputera potwierdziła ten sam problem, wykluczając uszkodzenie monitora. Dyskusja sugeruje możliwe uszkodzenie złącza analogowego lub ścieżek sygnałowych na karcie. Propozycje rozwiązań obejmują sprawdzenie fizycznego stanu elementów przy złączu, użycie przejściówki DVI-analog, która może potwierdzić sprawność karty, oraz ewentualne lutowanie i modyfikacje sygnałów analogowych między wyjściem DVI a VGA. Wskazano, że wyjście DVI może wymagać sygnału od monitora do aktywacji. Ze względu na brak gwarancji i koszty serwisu, rozważane są samodzielne naprawy, jednak naprawa może wymagać zaawansowanych umiejętności lutowania SMD. Alternatywnie zasugerowano emulację obecności drugiego monitora poprzez zwarcie odpowiednich pinów w celu aktywacji sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA