logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BerettaSuper Exclusive - dziwna praca (brak modulacji)

Kabar 26 Paź 2008 09:30 2430 6
  • #1 5668637
    Kabar
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Założyłem używany kocioł Beretta Super Exclusive 24i.
    Niby wszystko działa, ale zastanawia mnie jego praca. Na grzaniu C.O. włącza się na kilka-kilkanaście sekund, na pełnej mocy i następnie wyłączą. Taki cykl powtarza co kilka minut. Teoretycznie wodę podgrzewa, ale zastanawia mnie czy tak powinno być. Moja stara Mora pracowała dużo "kulturalniej" a tutaj jest niby modulacja płomienia, itp...
    Czy tak powinien działać ten kocioł i ew. czego może to być przyczyną?

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Wygląda to tak jakby nie działała "modulacja" palnika. Spotkał się ktoś z Was z tym?
  • #2 5669765
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    To faktycznie może być brak modulacji.Wołaj serwis-w takim wypadku wymiana elektroniki.
  • #3 5670352
    Kabar
    Poziom 12  
    Serwis zawołam. Czy jest możliwe że coś innego jest uszkodzone niż płyta sterująca?
  • Pomocny post
    #4 5672384
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    może byc nie ustawiony modulator , moze byc uszkodzony czujnik ntc ,prawdopodobniejszy jest zakamieniony wymiennik(czeste przy urzywce)proponuje gruntowny przeglad z odkamienieniem wymiennikow(nastepnie uzupelnienie zladu z plynem uzdatniajacym (np fernox)

Dodano po 1 [minuty]:

aaa plyta jest napewno ok.
  • #5 5686118
    Kabar
    Poziom 12  
    Okazało się że płyta jest ok, ale jak radził jeden z użytkowników forum na PW, było źle wyregulowane ciśnienie min. gazu.

Co oprócz wymiennika dobrze jest odkamienić? Kupię dziś Kamix i w weekend podziałam.
    Zauważyłem taką rzecz - na początku było ok, ale teraz żeby z kranu leciała ciepła woda to trzeba czekać kilkanaście min. Na początku leci letnia. Jeszcze kilka dni temu było dużo lepiej. Może to być zakamienienie wymiennika?

Który/-e Fernoxy warto zastosować i w jakiej kolejności?
  • #6 5700341
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    witam
    do odkamienienia urzywam plynu rotenbergera(rozcienczony)lub lapexu
    a fernox do uzdatnienia wody kotlowej (dobrze jest go dodac po odkamienieniu poniewaz po pierwsze neutalizuje to co zostaje po odkamieniaczu a po drugie wycisza nagrzewnice)Plun stosujemy w zaleznosci od typu instalacji jaka posiadasz
    pozdrawiam
    i powodzenia
  • #7 5710154
    Kabar
    Poziom 12  
    Mam grzejniki stalowe+rury PEX.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował używany kocioł Beretta Super Exclusive 24i, który podczas pracy na grzaniu C.O. włącza się na pełnej mocy na kilka-kilkanaście sekund, po czym wyłącza, powtarzając ten cykl co kilka minut. Objaw ten sugeruje brak modulacji palnika. Możliwe przyczyny to nieprawidłowo ustawione ciśnienie minimalne gazu, uszkodzony czujnik NTC lub zakamieniony wymiennik ciepła, co jest częste przy używanych urządzeniach. Płyta sterująca została wykluczona jako źródło problemu. Zalecane jest przeprowadzenie gruntownego przeglądu kotła, w tym odkamienienia wymiennika oraz uzupełnienia instalacji płynem uzdatniającym, np. Fernox. Do odkamieniania polecane są preparaty takie jak Kamix, Rotenberger (rozcieńczony) lub Lapex. Fernox stosuje się po odkamienieniu w celu neutralizacji pozostałości i ochrony nagrzewnicy. W instalacji użytkownika znajdują się grzejniki stalowe oraz rury PEX. Dodatkowo zauważono problem z długim czasem uzyskania ciepłej wody użytkowej, co może wskazywać na zakamienienie wymiennika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA