logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1.9 TDI 110 KM 1999 - Tryb awaryjny po 3000 obr/min, biały dym

pawcio7505 11 Lis 2008 23:23 15401 4
REKLAMA
  • #1 5728568
    pawcio7505
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam i przoszę o pomoc . mam toledo od 2 tygodni i nie jedzie po przekroczeniu 3000 obr jak juz zdążyłem się zorientować wchodzi w tryb awaryjny
    - silnik 1.9 tdi, 110 km, rok prod. 1999, silnik AHF
    - przepływomierz jak sprawdziłem na komp. na wolnych obrotach daje za dużo powietrza a wysoko jest ok.
    -komputer wyświetlił równierz że nie domyka się jakiś zawór przy turbo i włącza tryb awarii
    -po wkręceniu na obroty ok 4000 puszczeniu nogi z gazu i przy schodzeniu z obrotów ponowne wciśnięcie pedału gazu w podłogę silnik zaczyna szarpać i pracuje jakbu na 3 cylindry a z rury leci biały dym do momentu kiedy jak myślę mie przepali nadmiaru paliwa które go zalewa , wtedy dziwne zachowanie mija i silnik pracuje normalnie
    - czy można zaradzić coś w tej sprawie , może ktoś podpowie mi coś co pozwoli uzdrowić toledziankę
    bo zakład reanimujący turbiny już zaciera ręce, może turbina jest ok i niesprawny jest jakiś inny element
    pozdrawiam wszystkich i czekam na dobre rady Paweł
  • REKLAMA
  • #2 5728845
    SQ5EKY
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Sprawdź przepływomierz. Najprawdopodobniej to. Wstaw od innego TDi jeśli będzie to samo szukaj dalej.
  • REKLAMA
  • #3 5728949
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    pawcio7505 napisał:
    -komputer wyświetlił równierz że nie domyka się jakiś zawór przy turbo i włącza tryb awarii

nie napisałeś jaki to silnik i nie wiemy czy turbina z wastegate czy też ze zmienną geometrią łopatek ale jeśli błąd dotyczy zaworu N75 sterowania turbiną to należy go albo rozebrać i wyczyścić albo wymienić na nowy, na forum www.vwgolf.pl lub passata jest fotoporada rozbiórki tego elektrozaworu - znajdziesz i poradzisz sobie napewno.
  • REKLAMA
  • #4 5729105
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    pawcio7505 napisał:

nie domyka się jakiś zawór przy turbo i włącza tryb awarii
    tu masz odpowiedź spadku mocy podczas jazdy,czyli zawór lub połączenia ,turbinę zostaw na koniec
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #5 6486015
    pawcio7505
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    problem załatwiony łopatki przy kierownicy były zamiast proste w kształcie bananów i przez to nie domykały się jak trzeba , wymieniłem , złożyłem turbinkę i chodzi idealnie nie puszcza oleju pięknie swiszczy i furka idzie jak złoto 180 km/h i ciągnie dalej tylko nie było gdzie się rozpędzić . pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady .
REKLAMA