Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegar NIXIE woltomierz i termometr w jednym

19 Dec 2008 12:49 16961 12
Suntrack
  • About Author
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
  • Suntrack
    shadow0013
    Level 34  
    Opisz wykonanie przełączników, sporo się narobiłeś, ładnie czysto wykonane, duża funkcjonalność całego urządzenia, szkoda tylko woltomierza V543.
    krzycho123
    Level 31  
    Mi patrząc na to nasuwa się jedno pytanie , czemu to takie wielkie ??
    Drugie : dlaczego elektronika jest zgromadzona na tak dużej powierzchni.
    Gdyby dobrze to przemyśleć elektronika to mogła by być kanapką z dwóch płytek szerokości wszystkich lamp .
    Można by też termometr podpiąć do nixie i przyciskiem zmieniać woltomierz /temp .

Jesli mam być szczery to ten gąszcz kabelków też mnie przeraża . Jeśli chodzi o wykonanie to faktycznie jest wzorowe :) Reszta niestety kuleje ale skoro to pierwsze dokonania to można wybaczyć .

Dla mnie 8/10 za jakość wykonania .

PS> 500zł :?: Bez żartów , co tam tyle kosztowało .

Moderated By Faces:

gulson wrote:
    Za każdą bezsensowną wypowiedź w temacie typu "super", "podoba mi się", "też sobie zrobie", "jestem pierwszy", "moja ocena 5/5" nastąpi wysłanie ostrzeżenia. Po kolejnej bezsensownej wypowiedzi blokujemy konto i całkowite wejście na forum.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic197893.html
    Proszę sie powstrzymać od komentarzy typu: "Dla mnie 8/10 za jakość wykonania."

• Suntrack
    Bobekmaster
    Level 24  
    Jak dla mnie projekt ciekawy i dobrze wykonany. Jednak wadą są duże rozmiary.

W jakim stanie był ten miernik przed zrobieniem z niego zegara?

I na przyszłość to nie przerabiaj mierników. Tak zostały zaprojektowane i takie poprostu są.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    mirekk36
    Level 42  
    A jeszcze jedno pytanie do autora bo to mnie zawsze nurtuje jak widzę tak przygotowane obudowy - sporo przy tym korzystałeś z jakiejś mechanicznej obróbki materiałów jak frezowanie, wycinanie itp??? czy tu akurat obyło się bez tego bo obudowa pasowała jak ulał?

i jeszcze jedno - pisałeś że jesteś początkujący ale widać, że robiłeś chyba sam kilka płytek (nie mówię o tych uniwersalnych) - te dwie z podstawką do lamp i tą przyczepioną pionowo, która ma na dodatek jakby złocone końcówki do slotu ??? czy to też był może skądś akurat jakiś gotowiec?

(to nie do autora, .... eeeeh dzieciaki)
    cacperro
    Level 13  
    Z tego co widzę to wszystko zostało umieszczone w fabrycznej obudowie więc po wyłączeniu nikt się nie spostrzeże.
    Mimo przeróbek oryginalnego sprzętu wszystko zostało wykonane w pełni estetycznie, a to się chwali.
    O przydatności zegara nie trzeba dyskutować, ale ciekawi mnie jedna sprawa,a mianowicie:czy sprawdzałeś dokładność odmierzania czasu a tym samym dokładność generatora?
    krzycho123 wrote:

Jesli mam być szczery to ten gąszcz kabelków też mnie przeraża .

ja się akurat kabelków nie boję z tym że faktycznie można było sygnały multipleksować i podać dalej wiązką kilku przewodów, ale autor projektu ma to co chciał czyli wielofunkcyjny zegar z woltomierzem i termometrem dwupunktowym. Więc nie ma o czym dyskutować.
    maras77
    Level 21  
    mirekk36 wrote:

i jeszcze jedno - pisałeś że jesteś początkujący ale widać, że robiłeś chyba sam kilka płytek (nie mówię o tych uniwersalnych) - te dwie z podstawką do lamp i tą przyczepioną pionowo, która ma na dodatek jakby złocone końcówki do slotu ??? czy to też był może skądś akurat jakiś gotowiec?

To chyba są oryginalne części miernika - do nich dolutował swoje płytki uniwersalne. Pisał też, że gotowcem był termometr - płytka z zestawu NE.
    Makro1993
    Level 26  
    Mógłbyś podać jakiegoś linka do tych osłonek na DS18B20 bo nigdzie nie mogę ich znaleźć.
    Anonymous
    Anonymous  
    oscylogram
    Level 11  
    Jak wszyscy będą tak postępować to za jakiś czas tylko ja będę miał jedyny oryginalny V543. Po co niszczyć taki porządny i bardzo dokładny multimetr skoro można osobno wykonać układ sterujący i podpiąć go pod tylne gniazdo RS? Po ówczesnym podaniu niskiego stanu (podpięciu do masy) na styk 45 (sygnał idzie do 2-wejściowej bramki NAND, na której jak jest jeden stan niski to na wyjściu zawsze jest stan wysoki, który idzie na liczniki skutecznie je blokując poprzez ciągły reset do stanu 0), można użyć styków 1-17 (normalnie są to wyjścia) jako wejścia sterujące - sygnał idzie prosto do układów scalonych '141 oraz kluczy, które już bezpośrednio sterują lampkami. Sprawdzałem to, zwyczajnie za pomocą baterii 4,5 V jako jedynki logicznej i kawałka przewodu do podpięcia masy na styk 45. Poniżej zamieszczam skan z instrukcji serwisowej od V543 (nie jestem autorem obrazka), na którym jest wyraźnie wszystko napisane (nie wspomniano, że styk 34 to masa):

Zegar NIXIE woltomierz i termometr w jednym

W woltomierzach V540, V541 i V544 najprawdopodobniej wygląda to tak samo. Nie można kupować tych mierników tylko dla lampek, tudzież innych elementów tylko po to, aby wykonać z nich jakieś DIY. To są za dobre mierniki.
    hts
    Level 15  
    Wielka szkoda tak dobrego multimetru jak V543. Obudowa w idealnym stanie a to że nie działał nie znaczy, że nie da się go naprawić. Najczęściej uszkadza się płytka przetwornika A/C którą łatwo i szybko można podmienić a w twoim przypadku mając drugi podobny V541 naprawa zajmuje chwilkę. Posiadam V543 w bardzo dobrym stanie, w pełny sprawny i nawet mi nie przeszła myśl aby go przerabiać. Miernik o tak dużej dokładności i rezystancji wejściowej oraz z tak dużym wyświetlaczem jest niezastąpiony.