logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator funkcyjny do strojenia układów RC 4,5-8kHz - pytania dla początkujących

diadem 25 Gru 2008 13:39 5179 8
REKLAMA
  • #1 5901212
    diadem
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.
    Potrzebuję generatora funkcji sinus, ma on mi posłużyć do strojenia układów RC na dokładnie ustaloną częstotliwość. Będzie to przedział od 4,5kHz do 8kHz.
    Jestem początkującym w dziedzinie generatorów, więc mam do was kilak pytań:
    1. Czy takie rozwiązanie generatora będzie pokazywać poprawny sinus bez zniekształceń?
    2. Gdzie można podpiąć miernik częstotliwości, aby wiedzieć dokładnie jaka częstotliwość przebiegu jest pokazywana?
    3.Czy zamiast UL1111 mogę dać 3 tranzystory BC547?
    4. Jakie kondensatory trzeba tu zastosować - foliowe czy ceramiczne? Poza zasilaczem oczywiście, bo tu wiem co i jak.

Generator funkcyjny do strojenia układów RC 4,5-8kHz - pytania dla początkujących
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5901864
    Xweldog
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Witam
    Ten schemat jest trochę przekombinowany. Ściągnij notę katalogową samego XR2206 i tam wszytsko jest jasne. Czy będzie dobry sinus ? Dobre pytanie, zależy, co pod tym rozumieć, jaki % zniekształceń przyjmiesz za dopuszczalny. Ale, do Twego zastosowania powinien być OK. UL możesz zastąpić "na piechotę" tranzystorami. Kondensatory - ceramiki są różne - od byle jakich po b.porządne ( zwłaszcza SMD ). Najbezpieczniej używać foliowych.
  • REKLAMA
  • #3 5901912
    diadem
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.
    Jednak pozostaje pytanie gdzie podpiąć pomiar częstotliwości.
    P.S za dobry sinus uważam taki do 5% zniekształceń.

Ściągnąłem notę aplikacyjną tak jak doradziłeś. Czyli jak zrobię generator jak na schemacie to też dostanę sinus?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5902676
    Xweldog
    Poziom 31  
    Nie pamiętam dokładnych wartości ale ta kość na pewno h poniżej 5%. Sinus masz bezpośrednio na pin2. Ale, praktycznie lepiej nie korzystać bezpośrednio ale przez jakiś wzm. Operacyjny. Będzie robił za bufor bezpieczeństwa, zwiększy wydajność prądową, może wzmocnić amplitudę. Jak coś zewrzesz, OP kosztuje 1 czy 2zł. Ostatecznie można przez jakiś R.
  • #5 5903560
    diadem
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.
    Nie wiem czy do końca rozumiem jak mam podłączyć wyjście przez wzmacniacz, ale dorysowałem to na schemacie- czy dokładnie o to chodziło?
    Jaki najlepiej dać scalak- uA741 wystarczy?
    Czy rezystor za nim pozostanie o wartości 220 om czy tez trzeba dać inny?
    Czy elementy które zaznaczyłem krzyżykami mogę wyrzucić, bo nie potrzebuję dodatkowych wejść ani wyjść, potrzeba mi jedynie sinusa o regulowanej częstotliwości?
    Do czego służy swith S2 ?
    No i wreszcie gdzie mam podpiąć ten nieszczęsny mirnik częstotliwości- czy bezpośrednio pomiędzy wyjście a masę?
    Będę wdzięczny za odpowiedź.

• Pomocny post
    #6 5904467
    Xweldog
    Poziom 31  
    Wzm. ma być dokładnie tak. Zresztą, popatrz na inne przykłady. W kwestii wykreślonych elementów, sprawdż, czy pin1 może wisieć "w powietrzu" czy musi być gdzieś podpięty. Ew. do + czy -Uz.
  • #7 5905454
    diadem
    Poziom 12  
    Dzięki za informacje. Trochę postudiowałem temat. Faktycznie pin 1 powinien zostać połączony przez rezystor 30k do VEE, rezystor RX nie jest potrzebny, wg. noty katalogowej można go nie dawać.
    Według mego rozumowania przełącznik SW robi pseudo sinusa z wykresy trójkąta zaokrąglając jego wierzchołki. To zaokrąglenie można regulować właśnie potencjometrem R10, czy tak?
    Potencjometr R7 służy do regulacji symetrii wykresu względem osi Y czy tak?
    Miernik częstotliwości pomiędzy masę układu a wyjście sinusa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 5906189
    Xweldog
    Poziom 31  
    M/w wszytsko tak, jak to rozgryzłeś. SW to przełącznik trójkąt / sinus. R10 ustawiasz min. zniekształceń sinusa a symetrię R11 - idącego do R7. Sygnał się odbiera i czy ogląda zawsze względem masy.
  • #9 5919983
    diadem
    Poziom 12  
    Ostatecznie reasumując schemat ideowy ma wyglądać tak jak w załączniku - czy tak?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy generatora funkcji sinusoidalnej do strojenia układów RC w zakresie 4,5-8 kHz. Proponowany schemat oparty jest na układzie XR2206, który generuje sygnał sinusoidalny o zniekształceniach poniżej 5%. Wyjście sinusoidy znajduje się na pinie 2 układu, jednak zaleca się stosowanie wzmacniacza operacyjnego jako bufora w celu poprawy stabilności i wzmocnienia sygnału. Zamiast układu UL1111 można zastosować trzy tranzystory BC547, a do kondensatorów najlepiej używać foliowych ze względu na stabilność parametrów. Przełącznik S2 służy do wyboru między przebiegiem trójkątnym a sinusoidalnym, gdzie potencjometr R10 reguluje stopień zaokrąglenia wierzchołków, a R7 i R11 odpowiadają za symetrię sygnału. Miernik częstotliwości należy podłączyć między wyjście generatora a masę układu. Ostateczny schemat uwzględnia poprawne podłączenie pinu 1 XR2206 przez rezystor 30k do VEE oraz usunięcie zbędnych elementów, które nie wpływają na generację sinusoidy o regulowanej częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA