logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarna lista zasilaczy UPS – które marki unikać, które są godne zaufania?

iagre 01 Lip 2025 14:03 2124 16
REKLAMA
  • #1 21594334
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    >>21594332 W serwisach internetowych nie znalazłem czarnej listy zasilaczy UPS, ale AI z google.pl podpowiada mi taką listę: Acutake, Akyga, Allied, Altis, Bandit Power, Coolmax, Deer, Diablotek, Foxtech, iCute, Lepa, Linkworld.
    Czyli Gembird można kupić bez ryzyka...

Moderowany przez dt1:

Wydzielono z wątku o czarnej liście zasilaczy komputerowych, jako że temat się nieco rozbudował i skręcił w kierunku zakupowym.

• REKLAMA
  • #2 21594335
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Nie warto ufać we wszystko, co wypluje AI. Część tych firm nie robi nawet UPSów. Do tego alfabet się w AI na literce L skończył, więc lista nie jest kompletna (chociaż G już by się na niej znalazło).

Jest jakiś powód, dla którego chcesz zostać testerem takiego urządzenia, jeśli za pewnie zbliżone pieniądze można kupić coś marki, która specjalizuje się w urządzeniach zasilających?
  • #3 21594349
    iagre
    Poziom 35  
    >>21594335 Nie chcę być testerem, ale użytkownikiem. Chcę kupić UPS który ma dobre parametry w rozsądnej cenie i w wynikach filtrowania na kilku pozycjach pojawia się Gembird.
  • REKLAMA
  • #4 21594491
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Lepiej używkę renomowanej marki, albo - jak lubisz się bawić - kupić uszkodzony za 40 zł i wymienić akumulator. Ale to loteria. UPS a PSU to kompletnie różne urządzenia, ale jeśli masz firmę, której sprzęt jest, hm, wątpliwej jakości to nie wiem czy odważyłbym się swój sprzęt pod to podłączyć.
  • #5 21594508
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    siewcu napisał:
    kupić uszkodzony za 40 zł i wymienić akumulator.

Był okres że tak dorabiałem (jak akumulatory normalnie brali na skupach, bo teraz to ciężko), średnio 2 na 10 urządzeń były uszkodzone, reszta tylko akumulator do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 21594515
    iagre
    Poziom 35  
    >>21594491 Czyli marki Gembird nie polecasz? A które według ciebie są godne uwagi?
  • #7 21594524
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    iagre napisał:
    Chcę kupić UPS który ma dobre parametry

Trochę poza tematem głównym ale ...
    Tu się dopiero zaczyna zabawa :) . Bo każdy ma różne mniemanie o słowie "dobre".
    Po pierwsze i najważniejsze: co (jakie urządzenie) ma zabezpieczać ten UPS?
    Czy chcesz pełną sinusoidę czy wystarczy ci prostokąt?, ewentualne może jakieś filtry antryzakłucające, antyprzepięciówka na sieci telefonicznej. Czy ma być zarządzany (z USB)? i jak ma być zarządzany (nie pamiętam teraz nazwy ale bym rozstrzelał twórców oprogramowania do jednego UPSa - mam go gdzieś na "złomie"), Ile gniazdek, czy "pełne" gniazda 230V czy jednak tylko pod "wtyczki" kablowe, z wyświetlaczem (tylko po co) itd.

A ostatnio - co może być zarówno plusem jak i minusem - zauważyłem w pracy w porównaniu do starych upsów APC, że w "nowych" UPSach w tym właśnie Gembird-Energene ("650AV UPS WITH AVR") przy niesprawnym akumulatorze wewnętrznym UPS nie włączy się, to znaczy że nie przepuści nawet prawidłowego napięcia z sieci - pomimo że w gniazdku jest OK. Konieczna jest wymiana akumulatora na nowy/sprawny i przynajmniej "szczątkowo" naładowany. Wtedy wszystko ruszy jak powinno. Moje stare APC nawet bez akumulatora, ale przy prawidłowym napięciu "przepuszczają" je przez gniazda. No i właśnie tu jest ten "plus" nowych UPSów że wiadomo kiedy na pewno należy wymienić akumulator. :)

Wg mnie pod zwykłego kompa (z w miarę dobrym zasilaczem) nie ma potrzeby wydawać sporo więcej na "renomowaną" markę. Ważne by podczas zaniku napięcia trzymał "parę minut", aż nie wyłączysz sprzętu. Co innego zabezpieczenie serwera. Tu sposób zarządzania wyłączaniem itd ma bardzo duże znaczenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21594628
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    @iagre Zdecydowanie APC, ewentualnie EVER.
  • #9 21594637
    siewcu
    Poziom 35  
    Najpierw to powiedz czego potrzebujesz. Moc, rodzaj obudowy, pojemność akumulatora - bez tego nic się nie wymyśli. Mogę Ci polecić np. Orvali 10kVA przy obecnym stanie wiedzy.
  • #10 21595054
    iagre
    Poziom 35  
    >>21594524 Sinus nie jest potrzebny. Główne zastosowanie to potrzymanie pracy kilku komputerów i urządzeń peryferyjnych. Oczekiwana jest duża moc i długi czas potrzymania pracy przy dużym obciążeniu i oczywiście zabezpieczenie przed przepięciami lub innym usterkami sieci i kontrola naładowania i stanu technicznego przez USB lub LAN i to wszystko w preferowanym budżecie nieprzekraczającym 1000 zł.

P. S.: No i jeszcze to żeby ten UPS nie był na czarnej liście zasilaczy UPS.
  • #11 21595424
    siewcu
    Poziom 35  
    No to licz się z dołożeniem jeszcze jednego zera do tej kwoty. A jeśli masz APFC w tych komputerach - to tak, sinus jest potrzebny.
  • #12 21595457
    iagre
    Poziom 35  
    >>21595424 To jest sprawa drugorzędna. W tym poście chodzi przede wszystkim o stworzenie pełnej Czarnej Listy Zasilaczy UPS.
  • Pomocny post
    #13 21595724
    siewcu
    Poziom 35  
    Za dużo tego jest. Pierwotna tytułowa lista też jest mocno nieaktualna, bo nawet renomowani producenci potrafią wypuścić na rynek szmelc. "PSU tier list" poszukaj, będzie arkusz w dokumentach google. Dla UPS czegoś takiego nie widziałem, i obawiam się, że tu prościej będzie pójść w przeciwnym kierunku i zrobić białą listę.
  • #14 21595987
    iagre
    Poziom 35  
    >>21595724 Jeżeli tak jest prościej, to proszę znawców tematu o zaopiniowanie poniższych marek - czarna lista (powody), biała lista (zalety), przeciętne.
    + APC
    ? ARMAC
    - CYBERPOWER
    ? DIGITUS
    ? Eaton
    + EVER
    ? EVEREST
    ? GEMBIRD / ENERGENIE / GEMBRID
    ? GREENCELL
    ? Legrand
    ? NEWELL
    ? Orvaldi
    ? POWERWALKER
    ? QOLTEC
    ? SVEN
    ? VOLT
    ...
  • Pomocny post
    #15 21596147
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Wydaje mi się, że to będzie mało sensowne, chyba że ktoś prowadzi serwis i się z konkretnymi markami mierzy - i jest w stanie wskazać ich poważniejsze wady. Bo odpowiedzi "mam od x miesięcy/lat i działa" są przyjmijmy mało wiarygodnym określeniem jakości takiego urządzenia i jego przydatności. Lista będzie bez większego sensu, bo ocenia producenta, a nie urządzenie. Z tego samego powodu czarna lista zasilaczy ma również w mojej ocenie niewielki sens w takiej postaci, w jakiej została dawno temu stworzona. Powstała ona w czasach, gdzie może i faktycznie dominowała zasilaczowa tragedia niskiej klasy i w naszym kraju było dostępnych kilka marek mających dla kontrastu jakiś większy sens, wtedy też mogła być jakkolwiek przydatna, natomiast aktualnie klasyfikacja zasilaczy tylko ze względu na producenta sensu już nie ma, bo większość producentów produkuje zasilacze zarówno dobre/akceptowalne, jak i słabe.

Wracając do listy producentów UPS - na moim przykładzie, weźmy sobie firmę X. Załóżmy, że mam z 50 UPSów tej marki pod kontrolą. 10 z nich mi padło. Mam określić markę dobrze, czy źle? Dalej - padały mi modele głównie jednej serii - czy to zmienia ocenę całej marki, czy nadal jest ona zła, bo 20% zaliczyło awarie? Co z czasem eksploatacji? Czy jeśli padł zasilacz 5 letni to można mu wybaczyć, czy producent jest zły? A warunki eksploatacji? Wentylowana szafa rack w klimatyzowanej serwerowni może się różnić od nigdy nieodkurzonego miejsca za szafką pod biurkiem? Czy zasilacz, z którego wyjąłem kłaczek kurzu wielkości małego zwierzęcia mógł w takich warunkach paść, czy jednak jest zły producent? A co jeśli akumulator? W końcu to też usterka. W niektórych modelach padały po 4-5 latach. Zasilacze działają po jego wymianie. Dalej warto sprawdzić, czy często występują przerwy, zaniki, skoki zasilania, czy zasilacz się głównie nudzi? Jakie jest jego obciążenie? Zestaw pobierający 10% jego deklarowanej wydajności? Czy może ktoś miał zapięte okolice jego maxa i tak to sobie działało...

Mając dostęp do danych eksploatacyjnych 50 jednostek jednego producenta - czy można to uznać za jakąś tam na nasze potrzeby statystycznie istotną wielkość? Mimo że nie będę oceniał ich pod względem jakości wykonania czy użytych rozwiązań jeśli chodzi o elektronikę, ani też nie będę miał żadnych wiarygodnych testów, bo jedyne co w nich robię to wymieniam AKU lub wymieniam całe urządzenie?

Jest tyle i więcej zmiennych, z których mogą wynikać dwie zupełnie różne subiektywne oceny tego samego produktu. A tutaj powstała idea żeby producenta oceniać na podstawie pewnie zapewne kilku wybranych modeli z jego portfolio, z którymi miało się do czynienia... No właśnie, ilu modeli, żeby taka ocena była miarodajna? :) I tak dalej... :D
  • #16 21600932
    iagre
    Poziom 35  
    To może tu opiszecie swoje złe i dobre doświadczenia z powyższymi markami UPSów?
  • #17 21607858
    iagre
    Poziom 35  
    Nikt w temacie nie udziela się, jakby nikt z tym nie miał żadnej styczności...? Więc muszę sam uzupełniać informacje o powyższych markach w oparciu o to co dowiedziałem się z komentarzy klientów, którzy dokonali zakupów. Pierwsza zweryfikowana marka CYBERPOWER niestety ma skłonność do samoistnego wyłączania zasilania w losowych momentach, a po za tym ma problem z kontrolą jakości, ponieważ zdarzało się że do klientów trafiały zasilacze uszkodzone mechanicznie w nieuszkodzonych opakowaniach - uszkodzenie musiało nastąpić przed zapakowaniem, a prócz tego kiepskiej jakości materiały użyte do wyprodukowania tego UPSa śmierdzą długo po wypakowaniu go. Więc CYBERPOWER na czarną listę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia czarnej listy zasilaczy UPS, wskazującej marki, których należy unikać, oraz tych godnych zaufania. Wskazano, że wiele firm z początkowej listy AI nie produkuje faktycznie UPS-ów, a lista jest niekompletna i nieaktualna. Podkreślono, że ocena jakości UPS powinna uwzględniać konkretne modele i ich parametry, a nie tylko markę, ponieważ nawet renomowani producenci mogą wypuścić urządzenia niskiej jakości. Wskazano na różnice między UPS a PSU oraz na znaczenie parametrów takich jak rodzaj fali wyjściowej (sinusoidalna vs prostokątna), moc, czas podtrzymania, zabezpieczenia przeciwprzepięciowe oraz możliwość zarządzania przez USB lub LAN. Wśród rekomendowanych marek wymieniono APC i EVER, natomiast marka CYBERPOWER została wskazana na czarną listę z powodu problemów z jakością wykonania i awaryjnością (samoistne wyłączanie). Dyskutowano także o praktykach wymiany akumulatorów w używanych UPS-ach oraz o ograniczeniach budżetowych przy zakupie urządzenia o wymaganych parametrach. Podsumowano, że bardziej sensowne jest tworzenie białej listy sprawdzonych modeli niż czarnej listy producentów, ze względu na zróżnicowanie jakości w obrębie jednej marki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA