logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny na Alphardzie-pierwsza konstrukcja

dragonboy 19 Sty 2009 17:54 7339 18
REKLAMA
  • Krótko i zwięźle: Kolumny w układzie twin bass, bass reflex prostokątny, wyliczone w win isd. Głośniki: alphard 318ts, alphard dw65k, alphard LW 1200. Jest to moja pierwsza tak duża konstrukcja :) Wykonane z plyty 18 mm, przodu podwójne czyli 36 mm, zwrotnice niestety nie sa DIY ponieważ jeszcze tego nie opanowałem, wykonał mi je kolega i spełniają swoje zadanie. Kolumny wyszły dość spore: 125 cm x 50 cm x 40 cm :) Starałem się wykonać kolumny do muzyki typu drum'n'bass ... Wiem że alphard nie jest super ale mi ( audiofilem nie jestem :P ) wystarczają. Pokój 20 mkw nagłaśniają wystarczająco. Obite czarnym kocem, służą czasem do nagłaśniania domówek. Z tego co podaje alphard ( moc rms głośników ) 2 sztuki mają łącznie 600 W rms :) Napędzane jak na razie technicsem ( modelu nie znam :( ) wiem że ma 2 x 90 rms i jak na razie wszystko gra :)
    Załączniki:
    • Kolumny na Alphardzie-pierwsza konstrukcja Zdjęcie007.jpg (53.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na Alphardzie-pierwsza konstrukcja Zdjęcie005.jpg (45.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na Alphardzie-pierwsza konstrukcja Zdjęcie004.jpg (45.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    dragonboy
    Poziom 10  
    dragonboy napisał 16 postów. Mieszka w mieście Toruń. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6023123
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Jak dla mnie pieniądze wydane kompletnie w błoto...
    Za tą kase były by stxy - o niebo lepsze głośniki .
    DW65K na głośnik średniotonowy ? To jakieś nie porozumienie...
    Obudowe chociaż liczyłeś ?
  • #3 6023144
    dragonboy
    Poziom 10  
    tak obudowa liczona w winisd, kazdy lw 1200 ma swoja komore, a czy te kolumny to kasa w bloto ... koszty az ta kduze nie byly a graja jak dla mnie wystraczajaco, bass jest tu bardzo dobry
  • REKLAMA
  • #4 6023268
    <SUB>
    Poziom 13  
    witam
    zabardzo nie widac na tych zdjęciach jak połozyłes kocyk,
    nieiwem jak te lw grają basem bo w drum and bass chyba chodzi o szybki impulsywny kopiący basik :> no i srednica tez sie liczy,
    nie zagłuszają Ci te niskotonówki wysokich?? dwie 12calowki puszczone basem
    podobno ta seria lw nie była taka zła z alpharda (lw800)
    tez zaczyałm od alpharda plus za chęci napewno z czasem będzie lepiej napewno Ci to trzęsie domem : )
    pozdrawiam
  • #6 6023469
    dragonboy
    Poziom 10  
    lepsze fotki beda jak dorwe moja cyfrowke, faktycznie troche zagluszaja ale nie ma problemu sciszam troche bass na wzmaku, seria lw faktycznie nie jest zl, lw 1200 za takie pieniadze graja nawet przyjemnie szczegolnie na prostokatnych wydechach xD co do wzmaka to starcza im 90 rms, nie probowalem na mocniejszym xD
  • #7 6023731
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    <SUB> napisał:

tez zaczyałm od alpharda plus za chęci napewno z czasem będzie lepiej

Z wiekiem przyjdą Ushery, Peerlessy aż skończy się na Scan Speakach z lampą :D
    Czekam na lepsze fotki i daj schemat zwrotnicy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 6026168
    maniek5511
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja również będę bronił alphardów basowych!! miałem podobnego, tylko seria starsza i również byłem zadowolony, teraz mam tonsile GDN i powiem że rzeczywiście równica jest , ale co to stx to to aż taki dużo lepszy góśnik od alpharda nie jest. powoli doskładaj kasę na mocniejszy wzmacniacz i będzie ekstra. ten średniotonowiec tylko mi się nie podoba, nei pasuje kolorem i kształtem.
    pozdrawiam
  • #9 6560254
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Konstrukcja troszkę nieprzemyślana moim zdaniem. Jeszcze tyle o ile dół ujdzie to średnica i wysokie nie za ciekawie. Baaardzo dawno temu bawiłem się wynalazkami Alpharda i te wysokotonówki maja może góra o zgrozo lekko powyżej 80dB :D Może wiesz chociaż jakie masz cięcia w tej zwrotnicy?Masz jakieś wzmocnienia wewnątrz? Osobiście wolałbym zestaw 2.1 z dobrym subem i małymi monitorkami niż trzymać takie pralki w pokoju :P
  • REKLAMA
  • #10 6563431
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Cytat:
    DW65K na głośnik średniotonowy ? To jakieś nie porozumienie...

Popieram, mialem ten glosnik, srednie tony z niego to tragedia, naprawde nieladnie gra.

Cytat:
    kazdy lw 1200 ma swoja komore

Ale po co? Skoro pracuja w jednym pasmie jest to zbedne.

Cytat:
    Obite czarnym kocem,

IMHo, kocyk do domu nie pasuje...

Za jakis czas zrobisz pewnie cos mniejszego i grajacego lepiej, z doswiadczenia wiem ze po kilku miesiacach czegos w dzwieku zacznie brakowac.

Skoro juz wydajesz na cos tyle pieniedzy to mogels zrobic przemyslany projekt, np wspomniane wczesniej 3 drogi na stxach..

Ale skoro tobie sie podoba ich wyglad i gra, to ok ;)
  • #11 6567580
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    LW nie są złe jako, miałęm kiedyś lw8004 i grały naprawdę przyzwoicie w porównaniu do hm 1200:P

Ale jednak jak za taka kasę wolałbym stx albo TVM, mam suba na 2x226/07 i robi takie cuda że szok...
  • #12 6573487
    Erni90
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Alphard w rzeczywistości nie jest taką najgorsza firmą zależy o jakich głośnikach mówimy jedne są lepiej udane inne gorzej ale tak jest w każdej firmie. Sam zrobiłem kolumnę na alphardzie która kosztowała mnie 130zł i naprawdę gra elegancko jak za taka kasę(głośnik niskotonowy ew100 i wysoko tonowy Tonsil GDWK 9/80,8 do tego jakiś średni na alphardzie z kolcem w środku) i gra to bardzo znośnie nawet jak chce się głośniej posłuchać to też daje rade (czuć uderzenia basu na brzuchu i klatce). Widzę tutaj każdy uparł się na tego stx`a i wszyscy boją się kupować alphardów bo na tym forum jest to straszne ścierwo (zgodzę się jeśli chodzi o wysoko tonowe) i zawsze widzę komentarze mogłeś kupić stx`a. Mógł kupić stx ale dodać koszt wysyłki i jest tonsil opanujmy się. Według mnie alphard wcale nie jest taki zły i ma bardzo niską cenę.
  • #13 6577669
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    Witam myślę że alphard by nie był aż tak krytykowany gdyby podawał wszystkie swoje parametry w 100% prawdziwe.. Niestety nie można wierzyc w jakiekolwiek dane Alpharda.
    Zawsze są wątpliwości przy wyborze i planowaniu jakichś kolumn, dlatego stx w porównaniu do alpharda jest bardzo wiarygodny.
    Racja są wyroby alpharda nawet ładnie grające ale niestety jest ich mało
    Tanio=słabo
    Alphard jest tani ale wcale nie taki zły nie będe mówił ze alphard to Bóg. Jak na pierwszy raz to są dobre głośniki
    każdy sie uczy na własnych błędach myślę ze autor juz nie kupi nigdy alphardów
    Pozdrawiam
  • #14 6579880
    Erni90
    Poziom 20  
    Mitur w 100% się z tobą zgadzam ale ostatnio wszedłem na stronę alpharda zobaczyć głośniki i jestem zaskoczony dali kilka nowych konstrukcji na moje oko lepiej wyglądają ale jak grają to nie wiem. i widzę że alphard powoli chcę pisać normalne dane głośnika np mam głosnik Ew 100 teraz znalazłem do niego takie dane:
    # Moc [ Waty Max ]: 100
    # Moc [RMS]: 50
    # Pasmo przenoszenia [Hz]: 36 - 5000
    # SPL [dB]: 90

a znowu u mnie na pudełku po głosniku pisze że
    Moc [max] 150
    moc [rms} 75
    SPL[dB] 93

Przymierzam się do zmiany tego głośnika też na głośnik alpharda tylko LW1000 A6 myśle że nie będzie gorszy od tego Ew bo jest nawet 2 razy droższy. Ale i tak dla mnie to już spory wydatek.
  • #15 6580553
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Erni90 a co ci z tego, że podają moc, pasmo i SPL? na tej podstawie nie obliczysz nawet obudowy...
  • #16 6580649
    Erni90
    Poziom 20  
    Chodzi mi o to że podają wiarygodniejsze dane dotyczące skuteczności i mocy nie wiem jak z pozostałymi parametrami bo nie mam jak sprawdzić w tej chwili.
  • #17 6582841
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    Co do mocy może i czasem tak ale efektywnośc raczej im nie wychodzi nie piszą prawdy. Zawyżają tę wartośc lecz Alphard Mw 15 te deklarowane 95 Db ma o dziwo tak samo Ps 15 wiarygodną w miarę efektywnosc podaje,
    ale wszystko tak jak już to'' ALPHARD'' Wmiarę taniu tandetnie szkoda pieniędzy na niektóre modele Pozdrawiam
  • #18 6630130
    kamil_cb
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Tak zgoda, miałem Lw na początku i mnie zaskoczyły ponieważ miałem jakieś HW 1200 z szarą membraną na sztywnym zawieszeniu i nie szło z tego wykrzesać niczego absolutnie, miałem też EW 1200 i to był pozytywny głośnik, miał kopa i spory spl w sam raz był do nadstawek, ale hw never :P

Co jeszcze do LW tych moich, został kiedyś jeden wrzucony do auta kumpla bo chcieliśmy sprawdzić czy da rade zrobić z niego skrzynie do fiesty i...szok..
    Pod samym radiem JVC bodaj 4x22w grał bardzo ładnie ale tylko do 70% vol, potem już zniekształcał-za słaby "wzmacniacz" ...
  • #19 6630289
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    dragonboy napisał:
    ...wyliczone w win isd...

Kolego, to tylko symulacja, której tak sztywno bym się nie trzymał. :idea:
    W opisie nie znalazłem nic o podziale pasma (zwrotnica). Przy ocenie konstrukcji drugorzędne są dla mnie walory estetyczne, aczkolwiek na tyle istotne, ze przydało by się umieszczać lepsze fotografie. W opisie powinny znaleźć się koszty, aczkolwiek sądzę, że dopiero posypały by się gromy. :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji dużych kolumn głośnikowych w układzie twin bass z bass reflex prostokątnym, zaprojektowanych w programie WinISD. Użyto głośników Alphard 318TS, DW65K oraz LW1200, wykonanych z płyty 18 mm (przód podwójny 36 mm). Zwrotnice nie są DIY, lecz wykonane przez znajomego. Kolumny mają wymiary 125x50x40 cm i są przeznaczone do muzyki drum'n'bass w pomieszczeniu około 20 m², napędzane wzmacniaczem Technics 2x90 W RMS. Wśród opinii pojawiły się krytyczne uwagi dotyczące jakości głośników Alphard, zwłaszcza średniotonowego DW65K i wysokotonowego LW1200, które mają niską skuteczność i nie najlepsze brzmienie, a także sugestie, że do takich kolumn potrzebny jest mocniejszy wzmacniacz (minimum 200 W). Część uczestników broniła Alpharda jako niedrogiego rozwiązania o przyzwoitej jakości, podkreślając, że dla amatora i domowego użytku są wystarczające. Poruszono też temat nie do końca wiarygodnych parametrów technicznych podawanych przez Alphard oraz porównania do innych marek, takich jak STX, Tonsil, Peerless czy Scan Speak. Zwrócono uwagę na konieczność lepszego doboru zwrotnic i ewentualne zastosowanie systemu 2.1 z subwooferem i monitorami zamiast dużych trójdrożnych kolumn. Autor planuje poprawę dokumentacji i zdjęć oraz rozważa dalsze eksperymenty z głośnikami Alphard, m.in. LW1000 A6.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA