logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza samochodowego 2x90W RMS na TDA7294 i przetwornicy 12V

mdcs 01 Gru 2002 03:33 10768 37
REKLAMA
  • #1 60953
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    Posatram się tu zamieścić schemat wzmacniacza o mocy 2x90W do napędzania subwoofera na dwóch głośnikach w tandemie Wzmak zbudowany jest z przetwornicy napięcia 12 -> +/-30V i dwóch TDA7294... chodzi to na prawde cooool !!!
  • REKLAMA
  • #2 62411
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Jak do samochodu na TDA 7294 to musi naprawdę grać cool :-)
  • #4 62527
    Świr
    Poziom 34  
    Ja również czekam :!:
  • REKLAMA
  • #5 62588
    mdcs
    :idea: ...oto i kompletny schemat...
    Na MN3101 zrobiłem sterowanie przetwornicy (układ MN3101 jest zegarem analogowej linii opóźniającej, ale świetnie nadaje się do kluczowania komplementarki MOS ze względu na odpowiednio dobrane czasy narastania i opadania zboczy). Reszta przetwornicy to dwa klucze BUZ11A, trafko wyjęte z zasilacza ATX, dwie zespolone szybkie diody prostownicze, dławik (kilka zwojów na okrągłym rdzeniu także z zasilacza ATX) i kondensatorki wygładzające (najlepiej HF, HFRQ lub coś w tym stylu - o obniżonej indukcyjności pasożytniczej).

Rysunek typowego trafka - widok od dołu - wyprowadzenie "2" to wyprowadzony luźno najgrubszy skręt. Wlutowany jest obok trafka w płytkę zasilacza. Także wyprowadzenie 5 jest często w postaci wyprowadzonego luźno splotu.

Sam TDA7294 nie wymaga chyba wyjaśnień - nieco uproszczona wersja aplikacji producenta (brak układu soft-startu).

Filtr to 3-go rzędu LPF na f=75Hz.

Potencjometrem w obwodzie oscylatora MN3101 ustawiamy częstotliwość pracy przetwornicy. Po wstępnym jej obciążeniu regulujemy tak, żeby uzyskać jak najmniejszy pobór prądu przez przetworkę. Pobór luzem (bez podłaczonego TDA) nie powinien być większy niż 200-300mA.

Polecam położenie kabla prosto od akumulatora, bo instalacja radiowa raczej nie da rady (u mnie był spadek napięcia z 13 do 8V przy pełnej mocy). Na zasilaniu przetworki należy założyć bezpiecznik 25A.

U mnie jest dokładnie taki wzmacniacz (poza LPF, bo sterowania subem mam już w radiu). Zasila to oczywiście tandem z dwóch LW-800, ale o tym jest już w innym poście. Sam wzmak ma rzeczywiście mocny power. Głośniczki dostają po dupci. Cały sub chodzi dynamicznie, żywo i konkretnie. Potrafi przenieść zarówno mocne "tup, tup"... jak i niski zjazd po basie.... POLECAM !
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza samochodowego 2x90W RMS na TDA7294 i przetwornicy 12V 90Wrms.jpg (117.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 62615
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Pomysł z tym trafem jest trafiony w 10, super. Tylko uzwojenie 220V spiął bym jakimś kondziorem parę set pF i jakimś rezystorem by ściągnąć przepięcia które mogą uszkodzić trafo, a będzie tam trochę volt.
  • #7 62649
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    a może dwa kondensatory i świetlówke pod samochud :wink:
    albo dopiąć powielacz i jakąś bajerancką lampe wyładowczą/plazmową - cewka Tesli się umywa
  • #8 62656
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    To by był dopiero bajer. tylko problem z mocą każdy wat jest na wagę złota.
  • #9 62793
    mdcs
    Problemu z mocą nie ma.... z takiej przetwornicy można wydusić dużo więcej niż na potrzeby dwóch wzmacniaczy na TDA. Więc co nam szkodzi np. 20W UV'ka ? :)))
  • #10 62946
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Dlatego o tym wspomniałem - trafo z ATX 250W, czyli zostaje nam do wykożystania ponad 50 Wat,
    a przy odpowiednim zwiększeniu częstotliwości pracy przetwornicy, to dużo - dużo więcej
    A o świetlówkach była mowa w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5233.html
  • REKLAMA
  • #11 62972
    Świr
    Poziom 34  
    Pomysł ze świetlówką jest nieziemski zwłaszcza do malucha :-D
  • #12 107979
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Czy ktos uruchomił ta przetwornice ?
    Irek :?:
  • #13 121304
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    sorki, że się wtrącam ale według mnie tan wzmacniaczyk jest trochę nie dopracowany:roll:

:P
  • #14 127978
    mdcs
    :arrow: szaro:
    - ja uruchomiłem już kilka

:arrow: panterka:
    - niedopracowany...w jakim sensie?
  • #15 132666
    panterka
    Poziom 21  
    głównie chodzi mi o tą małą pojemnośćna wyjściu przetwornicy - 1000uF to zdecydowanie za mało do wzmacniacza do subwoofera, cogorsze ta przetwornica nie posiada stabilizacji napięcia na wyjściu, ale nie oto mi chodzi - chciałem tylko powiedzieć, że nie wszyscy na forum są wspaniałymi elektronikami i mogli by nie wiedzieć czemu ten wzmacniacz wymięka przy większej głosności, tak jest według mnie. Nie mówię, że jest to zły schemat ale na SG3525 można wykonać już lepsze. Pozdrawiam.
  • #16 135112
    mdcs
    :arrow: panterka:
    - :idea: założeniem projektu była jego maksymalna prostota i niska cena :!:
    - kondensator 1000u wystarczy. Napiecie z akumulatora jest sztywne, wiec nie ma wiekszego sensu stosowanie wieeelkich pojemnosci. I tak nie podniosa znacząco mocy muzycznej. Mylisz troszke z zasilaniem z trafo 220V/50Hz
    - wzmacniacz wymięka przy większej głośności? Z tej przetwornicy można (po modyfikacji) wycisnąć ponad 300W, czy to za mało dla 90W wzmacniacza?
    - wiesz jak spada napięcie po obciążeniu wzmacniacza? Z 30V spada do 27... czy więc warto walczyć ze stabilizacją?
    - wiadomo, że SG ma większe możliwości, ale patrz punkt 1!
  • REKLAMA
  • #17 135630
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    :arrow: Panterka

Wzmacniacz jest dopracowany (jak ktoś chce to może zwiększyć pojemności, na pewno nie zaszkodzi chociaż nie wiem czy coś pomoże), bardzo dobrym pomysłem jest zastosowanie trafa od zasilacza PC: uszkodzony zasilacz można kupić za grosze na jakiejś giełdzie i nie trzeba siębawić w nawijanie trafo i to jeszcze trzeba obliczać parametry, co jest trudne i nielubiane. Mdcs nie jest laikiem i chyba wie co robi jak wrzuca tu taki projekt.
  • #18 136252
    panterka
    Poziom 21  
    OK ja tylko chciał powiedzieć co otym myślę-od tego służy forum-obecnie sam pracuję nad konsrukcją o mocy 700W, dlatego mnie te posty zaciekawiły
  • #19 136280
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Cześ wszystkim
    Co Do SG3525 to wydaje mi się wykorzystanie go do budowy przetwornicy jest dobrym pomysłem.

Do panterka.
    700W wzmacniacz czy przetwornica.
    Jeśli wzmacniacz to taką moc możesz osiągnąć z TDA7294 i kilku drobnych kruczków technicznych a tylko dlatego że 7294 może dostarczyć na wyjściu prąd 10A.
    Jeśli przetwornica to posiadam odpowiedni schemat dostarcza mocy 700W i posiada stabilizację napięcia wyjściowego.

moja skrzynka zatiro(_at_)poczta.onet.pl

:!: Ostrzeżenie #1 za wysyłanie kilku postów na raz zamiast edycji już istniejącego.
    mdcs
  • #20 136783
    panterka
    Poziom 21  
    :arrow: ZATIRO
    700W to moc przetwornicy, wystarczy do dwóch końcówek 230W
    co do twojego schematu przetwornicy to zalerzy zkąd go masz ponieważ posiadam pare schematów takich przetwornic i jak moim zwyczajem zawsze robię z kilku jeden tak żeby mi odpowiadało
    co do TDA7294 od pewnego czasu nie jestem zwolennikiem scalaków, może nigdy nie byłem i ciekawią mnie te '' kilka drobnych kruczków technicznych ''
    Dzięki za poparcie pozdrawiam .

:arrow: SG3525 naprawdę nie jest drogim układem

dzięki za ostrzeżnie ale jestem jeszcze młodym ''elektrodowiczem'' i mogę wszystkiego jeszcze nie wiedzieć- teraz już wiem
  • #21 143572
    zatiro
    Poziom 17  
    do mdcs
    Więcej się nie powtórzy.
    A co do tych kruczków to wystarczy jeśli napięcie zasilania zmienia się w wraz z sygnałem wejściowym tak aby różnica potencjłałów napięcia zasilającego scalak nie przekroczyło wartości krytycznej. postaram się zamieścić schemat.
  • #22 143834
    mdcs
    W nocie aplikacyjnej producenta TDA7294 (SGS-Thomson) znajduję się aplikacja highefeciency, w której zastosowano Ow sztuczki. Wzmak ma wtedy 180W RMS.
  • #23 145542
    zatiro
    Poziom 17  
    Do mdcs.
    wysyłąm schemacik wedle którego i moich obliczeń wzmacniacz powinien dostarczyć 300W /8 ohm. Na wyjściu w piku wedle symulacji daje 72V i 9A.
    Czy jest on taki sam jak ten z noty aplikacyjnej TDA7294.

Mam jeszce jedno pytanko: jaką częstotliwość wytrzymuje rdzeń transformatora z zasilacza od PC ATX, do jakiej maksymalnej częstotliwości można go taktować.

Co do słuszności moich obliczeń będe pewny na 100% jak go wykonam i przetestuje. Jestem w trakcie prac.

Może komuś się przyda.
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza samochodowego 2x90W RMS na TDA7294 i przetwornicy 12V schemat1.jpg (105.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 148571
    mdcs
    :arrow: zatiro:

- wydaje mi się, że działa na tej samej zasadzie.....
  • #25 150051
    zatiro
    Poziom 17  
    No i jak koledzy przydał się schemat.
    Może ktoś już odpalił.
    moja robota stoi w miejscu bo córka mi się urodziła (Aleksandra już uzgodnie) i teraz musze z cudeńkiem posiedzieć a nie w piwnicy.
  • #26 151711
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Gratulacje !! :-)

:!: Zastanawiam się czy za taki post nie należy się ostrzeżenie....no...ale w takich okolicznościach zrobię wyjątek:)
    m d c s
  • #27 190654
    zatiro
    Poziom 17  
    Cześć.

Mam problem z uruchomieniem przetwornicy do opisywanego wzmacniacza.
    Schemat według którego zrobiłem oparty jest na SG3525 (załącznik).
    Transformator nawinąłem na rdzeniu trafka z ATX, uzwojenie pierwotne 3 zwoje, wtórne 11 zwojów.
    Problem jaki wystąpił to dziwne zachowanie się napięcia na wyjściu po stronie -35V. Napięcie wykazywało spore oscylacje, a po załączeniu obciążenia spadało do zera.
    Myślałem że to wina kondensatorów na wyjściu, zamontowałem 4700uF używane i myślałem że coś z nimi nie tak i je zdemontowałem. Okazało się że po ich zdemontowaniu napięcie po stronie +35V a masą jest, a po drugiej gdzie powinno być -35V jest zero.
    Może coś sknociłem przy nawinięciu trafa, ale nawijałem kilka razy na różnych rdzeniach na różne sposoby i efekt ten sam.
    Zauważyłem jeszcze coś, jak przetne ścieżke łączącą potencjał 0V wyjścia i minus wejścia zasilania z akumulatora wszystko jest prawie ok tylko nie działa stabilizacja i nie wiem w czym jest pies zakopany.

Czy może ktoś wie w czym może być problem i może dać jakieś wskazówki.

Dzięki z góry.
    Załączniki:
    • przedtwornica 12 na 30.pdf (574 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 265712
    markuz20
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Czy zamiast generatora SG lub MN
    można zastosować standardowy CD4047?
    Jeśli tak to czy trzeba zmieniać jakieś elementy zewnętrzne i jakie ?
  • #29 265754
    norbi
    Poziom 16  
    odradzam 4047 bo bedziesz mial problemy ktore wynikaja z tego ze jeden tranzystor jesazcze nie skonczy przewodzic a drugi juz moze zaczac. SG... i MN... naja wyjscia na ktorych sygnal jest tak dobrany aby tego efektu nie bylo wiec warto wydac te kilka zloty i kupic ktorys z nich
  • #30 265799
    markuz20
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ale zaraz po 4047 można wstawić 4093 i to stabilizuje pracę tego generatora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza samochodowego o mocy 2x90W RMS zbudowanego na układach TDA7294 zasilanych z przetwornicy napięcia 12V na +/-30V. Autor przedstawił kompletny schemat przetwornicy sterowanej układem MN3101, wykorzystującej tranzystory BUZ11A, transformator zasilacza ATX oraz szybkie diody prostownicze i dławik. Wzmacniacz zawiera filtr dolnoprzepustowy 3. rzędu na 75Hz do subwoofera. W dyskusji poruszono kwestie doboru pojemności kondensatorów filtrujących (zalecane 2x1000uF na 100W), stabilizacji napięcia wyjściowego przetwornicy oraz możliwości zwiększenia mocy przez modyfikacje. Zwrócono uwagę na ograniczenia mocy TDA7294 przy zasilaniu +/-27V, gdzie realna moc RMS to około 60-70W na kanał, a 90W może być mocą muzyczną. Wskazano na zalety użycia transformatora z zasilacza ATX oraz alternatywne układy sterujące przetwornicą, takie jak SG3525, który oferuje stabilizację i miękki start, w przeciwieństwie do prostszego MN3101. Dyskutowano również o problemach z generatorem na CD4047, który jest mniej stabilny niż MN3101 czy SG3525. Poruszono temat chłodzenia TDA7294 oraz możliwości zastosowania nowocześniejszych tranzystorów MOSFET, np. IRFZ44 zamiast BUZ11. Wątki dodatkowe obejmowały sugestie dotyczące zabezpieczeń transformatora, wykorzystania lamp wyładowczych jako efektów wizualnych oraz pytania o projekt płytki drukowanej do wzmacniacza i przetwornicy. Podsumowując, projekt jest prosty i tani, ale można go ulepszyć przez zwiększenie pojemności filtrów, zastosowanie stabilizacji napięcia i lepszych komponentów, co pozwoli na bardziej stabilną pracę i wyższą moc wyjściową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA