Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra G 98r. 1.6 8v wysokie spalanie , brak mocy

matush24 22 Lut 2009 20:24 14381 34
  • #1 22 Lut 2009 20:24
    matush24
    Poziom 9  

    Witam


    Mam Astre 98r. 1.6 8v silnik x16zsr .Pali mi chyba za dużo na baku miasto max. 450km na trasie 550km. Obroty po uruchomieniu faluja w granicach 800-1100, przy ruszaniu zaczyna się toczyć a potem nagle ma kopa, a na wyższych biegach zaczyna mulić.
    W aucie zostały wymienione: czujnik temp., EGR, świece, rozrząd, filtry, termostat( bo trzasnął) uszczelka pod pokrywą zaworów . Czytałem że zapchany katalizator też może być przyczyną? Co sądzicie??


    Dzięki za sugestie.

    0 29
  • Fibaro
  • #2 22 Lut 2009 20:54
    707067
    Usunięty  
  • #3 22 Lut 2009 21:04
    kamil II
    Poziom 18  

    z ta uszczelka to dobre :)
    rozkrec wydech i zobacz poza tym masz 98 rok cos zdjagnozowac mozna

    1
  • #4 22 Lut 2009 21:06
    seba 911
    Poziom 13  

    a kontrolka z motora na liczniku oświeca się

    0
  • #5 22 Lut 2009 21:11
    matush24
    Poziom 9  

    oki mój bład z tą uszczelka, kontrolki oki , check sie nie świeci, a komputer nie pokazuje błędów

    Dodano po 2 [minuty]:

    do tego powoli schodzi z obrotów

    0
  • Pomocny post
    #6 22 Lut 2009 21:12
    707067
    Usunięty  
  • Fibaro
  • #7 22 Lut 2009 21:19
    matush24
    Poziom 9  

    w sumie to nie wiem, i jak je sprawdzić?

    0
  • #8 22 Lut 2009 21:43
    707067
    Usunięty  
  • Fibaro
  • #9 22 Lut 2009 21:52
    domex32
    Moderator Samochody

    Sprawdziłeś wszystko, sprawdź i układ wydechowy, rozkręć wydech zaraz za kolektorem, jeśli kat zapchany od razu powinieneś zobaczyć efekt.

    Jaki przebieg auta?

    0
  • #10 22 Lut 2009 21:58
    matush24
    Poziom 9  

    160tys. ma przejechane

    0
  • #13 22 Lut 2009 22:10
    domex32
    Moderator Samochody

    160 w oplu? hm no możliwe ale mało prawdopodobne, ale warto sprawdzić.

    0
  • #14 22 Lut 2009 22:25
    matush24
    Poziom 9  

    co tu takiego dziwnego z tym 160 w oplu??

    0
  • #15 22 Lut 2009 22:26
    domex32
    Moderator Samochody

    Na nie drożny katalizator.

    1
  • #16 22 Lut 2009 22:30
    matush24
    Poziom 9  

    yhy ale sprawdzę w razie czego i tak środkowy tłumik będzie wymieniany

    0
  • #18 24 Lut 2009 01:00
    matush24
    Poziom 9  

    w środę sprawdzę kata i jak coś dam znać

    0
  • #19 25 Lut 2009 00:04
    matush24
    Poziom 9  

    kontrola przełożona na czwartek z przyczyn niezależnych

    0
  • #20 25 Lut 2009 12:30
    rekord100
    Poziom 23  

    Ja dziś wycinam kata 1.4 8v, spalanie 15l, jak się poprawi dam znać :)

    0
  • #21 25 Lut 2009 12:44
    pawelgli
    Poziom 13  

    Ja miałem te same objawy tylko że na gazie jeździłem jak sie okazało to spadł przewód od filtra powietrza i ciągneło lewe powietrze silnik przerywał trząsł się a palił jak smok do 16L gazu na benzynce nie sprawdzałem, a potem jak ręką odjoł

    0
  • #22 25 Lut 2009 17:17
    tomek303
    Poziom 2  

    możliwe że sonda lambda poszła, miałem podobnie w swojej astrze jak mi siadła sonda (koszt około 100pln)

    0
  • #23 27 Lut 2009 15:08
    matush24
    Poziom 9  

    Katalizator drożny , dziś wymieniałem środkowy tłumik,i koleszka z serwisu nie widzi żeby nic w tym, żeby on winił, czekam na wieczór sprawdze przewody WN. Z góry dzięki za kolejne sugestie :)

    0
  • #24 28 Lut 2009 01:47
    matush24
    Poziom 9  

    przewody WN sprawdzone , dyskoteka i to jaka wali z każdej fajki i bezpośrednio z przewodu, a więc czy ktoś się może orientuje ile te przewody mogą kosztować i jaki wpływ te niesprawne przewody mogą mieć na autko ??

    0
  • #25 28 Lut 2009 04:02
    Marcin_ca1
    Poziom 22  

    A sprawdziłeś podstawowe rzeczy, które moga byc przyczyna, czyli czujnik temp czy ma wlasciwe opory i sonde lanbda, komp moze nie widziec bledow :)

    0
  • #26 28 Lut 2009 12:28
    707067
    Usunięty  
  • #27 28 Lut 2009 16:13
    matush24
    Poziom 9  

    Marcin_ca1 napisał:
    A sprawdziłeś podstawowe rzeczy, które moga byc przyczyna, czyli czujnik temp czy ma wlasciwe opory i sonde lanbda, komp moze nie widziec bledow :)



    czujnik był wymieniony bo nie funkcjonował poprawnie, a z lambdą niby wszystko oki komp nie pokazuje błedów , na razie wymienie przewody i zobaczę czy będą jakieś zmiany :) oby

    0
  • #28 28 Lut 2009 16:33
    enauto
    Poziom 29  

    matush24 napisał:
    Witam


    Mam Astre 98r. 1.6 8v silnik x16zsr .Pali mi chyba za dużo na baku miasto max. 450km na trasie 550km. Obroty po uruchomieniu faluja w granicach 800-1100, przy ruszaniu zaczyna się toczyć a potem nagle ma kopa, a na wyższych biegach zaczyna mulić.
    W aucie zostały wymienione: czujnik temp., EGR, świece, rozrząd, filtry, termostat( bo trzasnął) uszczelka pod pokrywą zaworów . Czytałem że zapchany katalizator też może być przyczyną? Co sądzicie??


    Dzięki za sugestie.


    A ile to jest l/100km ?

    0
  • #29 28 Lut 2009 18:03
    matush24
    Poziom 9  

    zalałem pod korek zrobiłem 100km po mieście zajechałem na stacje i dolałem 14l czy takie powinno być spalanie?? zaznaczę że nie szarżuje po mieście

    Dodano po 1 [minuty]:

    aha wymieniłem WN obroty już tak nie falują, ale ciągle powoli schodzą

    0
  • #30 28 Lut 2009 18:51
    enauto
    Poziom 29  

    Ja bym jednak wymienił sondę lambda, przy tych kosztach co już są to jest nic.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo