logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie silniki do maszyny odnawiającej kule bowlingowe? Regulacja obrotów?

coralgol1976 13 Mar 2009 12:03 1983 3
REKLAMA
  • #1 6275710
    coralgol1976
    Poziom 16  
    Ocena: 182
    Witam @L.L.
    ""jest tu tyle działów, że nie wiem gdzie zamieścić moje prośby o pomoc - proszę o wyrozumiałość""
    Pragnę zbudować na użytek własny maszynkę do odnawiania kul bowlingowych (obrazek poniżej).
    Jakie silniki do maszyny odnawiającej kule bowlingowe? Regulacja obrotów? , lub stary model:
    Jakie silniki do maszyny odnawiającej kule bowlingowe? Regulacja obrotów? .

Maszyna jest opatentowana w USA i stamtąd wyciągnąłem kilka cennych informacji. (myślę, że nikt głowy mi nie urwie jeśli będę odnawiał tylko i wyłącznie swoje kule), ale do rzeczy....

Pytań mam wiele, mianowicie:
    Czy ktoś rozpoznaje co to są za silniki?
    Z opisu patentowego wiem, że obroty wyjściowe -regulowane, można ustawić na 80obr/150obr i 250obr na minutę.

Znalazłem silniki na stronie LINIX (taki napis widnieje na przekładni w sklepie części zamiennych producenta), ale jest ich wiele....

Zakładam, że zamówię silnik z przekładnią o 250obr/min na wyjściu.
    Czy obroty silnika jednofazowego 220V można regulować napięciem?
    Czy może lepiej kupić silniki 24V prądu stałego?
    Producent podaje, że silniki w maszynie są na 110V i 30W....

A tu sprawa już nie "elektryczna", a bardziej mechaniczna, mianowicie nie umiem sobie wyobrazić jak w praktyce silniki "obrabiają kulę samoczynnie".
    Czy dwa silniki winny chodzić w tę samą stronę, a trzeci w przeciwną, aby spowodować nie tylko ścieranie kuli, ale i jej eliptyczne obracanie się tak, aby cała starła się równomiernie ??
    Podejrzewam, że dla "przesuwu-obrotu" kuli w przestrzeni zastosowano układ jakiś elektroniczny, który na przemian załącza i rozłącza silniki... ???

Sama mechanika nie stanowi dla mnie problemu, jednak zasilanie silników, zmiana ich obrotów i dobór, oraz nastawnik czasowy np od 0 do 15 minut to już ogromny problem.

Proszę o pomoc tu na forum, również o pomoc w budowie urządzenia od strony elektrycznej... jestem z Torunia, więc może ktoś z okolic pomoże bezpośrednio ??

PS. (znalazłem na allegro dość tanie silniki 24V i wyjściowych obrotach z przekładni 375obr/min, a moc wystarczająca, skoro to silniki od hulajnogi, więc jeśli ruszą człeka to kulę tymbardziej, ale zastanawiam się czy uda się regulować ich obroty).

Kula "spoczywa" na 3 ciernych elementach tylko i wyłącznie. Na obrazku widać jakby podporę, ale to element, który po naciśnięciu dźwigni rozchyla silniki i wynosi kulę od spodu ku górze dla łatwiejszego jej wyjęcia z urządzenia...
  • REKLAMA
  • #2 6275770
    alfaam
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Przypuszczam że silniki obracają się w tym samym kierunku, ewentualnie jeden wolniej.
    Wykonaj to mechanicznie a kwestia sterowania silnikami jest drugorzędna, jest jeszcze kwestia nacisku elementów ciernych na kulę, co ma istotny wpływ na obracanie się w/w
  • REKLAMA
  • #3 6275815
    coralgol1976
    Poziom 16  
    Ocena: 182
    Alfaam tutaj link (słaba jakość filmu) jak ta maszynka działa i obraca kulkę:
    http://www.ibowl300.com/images/Resurface.mpg
    No niby sprawa mechaniczna na początek - z dociskiem kul poradzę sobie robiąc regulację nacisku... jednak przed przystąpieniem do budowy chciałbym mieć siliniki, a przynajmniej znać ich wymiary, przede wszystkim długość osi - bez tego trudno zabrać się za konstruowanie i budowę ... ;/

Być może prędkość silników to:
    1=80obr/min
    2=150obr/min
    3=250obr/min ??? i wcale nie ma regulacji ....

Nawet nie umiem sobie tego wyobrazić <zalamka>
  • #4 6276039
    alfaam
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Na początek obroty wszystkich silników te same i powinno się kręcić jeśli nie to można pokombinować coś z zasilaniem jednego, lub kątem ustawienia, jednego silnika w stosunku do pozostałych (myślę że to drugie).
    O wielkości obrotów nie potrafię nic powiedzieć, na pewno ktoś się znajdzie kto podpowie.
REKLAMA