Witam wszystkich, przetrzepałem forum ale nie znalazłem podobnego tematu.
Zamierzam zbudować maszynę do rzutu piłek i o ile konstrukcja nie stanowi problemu o tyle napęd już tak, bo jeżeli chodzi o elektrykę to jestem bardzo świeży w temacie.
Koncepcja jest taka by było to w miarę tanie i proste w swej budowie:
1) silnik 230V 1400obr + regulator obrotów + (opcjonalne zasilanie - akumulator który uciągnie całość na poziomie powiedzmy 2-3h ciągłej pracy.
+ przetwornica sinusoidalna)
2)silnik 230V 1400obr + regulator + agregat prądo.
moc silnika wydaje mi się że nie będzie potrzebna większa jak 1kw
i teraz pytanie:
czy regulatorem musi być falownik
silnik jak na zdjęciu, o dwuch wałkach napędowych jakoś konkretnie sie nazywa, bo nie mogę nic takiego znaleźć
i czy w ogóle dobry silnik dobrałem, bo znalazłem w sieci że podobna maszyna sprzed lat miała montowany silnik 90V 28A
jestem otwarty na każdą sugestię (oprócz porzucenia projektu)
pozdrawiam
Zamierzam zbudować maszynę do rzutu piłek i o ile konstrukcja nie stanowi problemu o tyle napęd już tak, bo jeżeli chodzi o elektrykę to jestem bardzo świeży w temacie.
Koncepcja jest taka by było to w miarę tanie i proste w swej budowie:
1) silnik 230V 1400obr + regulator obrotów + (opcjonalne zasilanie - akumulator który uciągnie całość na poziomie powiedzmy 2-3h ciągłej pracy.
+ przetwornica sinusoidalna)
2)silnik 230V 1400obr + regulator + agregat prądo.
moc silnika wydaje mi się że nie będzie potrzebna większa jak 1kw
i teraz pytanie:
czy regulatorem musi być falownik
silnik jak na zdjęciu, o dwuch wałkach napędowych jakoś konkretnie sie nazywa, bo nie mogę nic takiego znaleźć
i czy w ogóle dobry silnik dobrałem, bo znalazłem w sieci że podobna maszyna sprzed lat miała montowany silnik 90V 28A
jestem otwarty na każdą sugestię (oprócz porzucenia projektu)
pozdrawiam