logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać śrubę napędową 3 łopatkową do silnika 2 KM i 2 łopatkową 100 W?

Kubeczeeek 08 Kwi 2009 18:03 18719 22
REKLAMA
  • #1 6389547
    Kubeczeeek
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie. Chcialbym sie doradzic jak to jest z ta srubą napędowa , chciałem sobie wykonać taka srube 3 łopatkową do silnika spalinowego 2 KM i śrube 2 łopatkową do silnika elektrycznego 100 wat.

Ma ktoś może zwymiarowaną taką śrube? bo nie bardzo wiem jaka ma być jej wielkość pochylenie łopatek. Napewno to sie oblicza z jakis wzorów moc silnika = wielkość śruby.

Mam ponton przystosowany do napędu i chce zrobić sobie napęd z podkaszarki do trawy i dodatkowa elektryczny silnik z wycieraczek od poloneza.

Proszę o wszelkie sugestie i pomysły na wykonanie śruby napędowej

Przeniosłem z: Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy
    /Faces/

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

• REKLAMA
  • #2 6393777
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    poszukaj specjalnego oprogramowanbia do projektowania takich srob , wbrew pozorom sa to bardzo skomplikowane obliczenia , jak nie miales z tym kontaktu a sadze ,ze nie to powinienes opanowac w miesiac :)
    Polecam jednak zakup takiej sroby , ew mozesz kombinowac ze smiglami lotniczymi o duzym skoku.
  • #3 6396134
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Oprogramowanie do projektowania śrub okrętowych jest kosztowne i trudno dostępne. Praktycznie parametry śrub dla małych jednostek dobieramy przez analogię. Polecam książkę Norberta Patalasa "Żagle i motory". Zawiera rozdział o doborze śrub oraz mnóstwo ciekawych informacji o małych jednostkach pływających. Książka wydana była dawno, ale podobno miała wznowienia. Widziałem też na Allegro, w cenie paru paczek papierosów. Do silnika 2KM powinna pasować śruba od przyczepnego silnika "Salut", przy zastosowaniu przekładni 1:2. Ewentualnie można zastosować kompletną spodzinę od tego silnika i pokombinować z dołączenie posiadanego silnika.
    Siniki "Salut" i ich elementy trafiają się czasami na aukcjach. Do napędu pontonu można też zastosować jako napęd pompę odśrodkową. Do poczytania o tym w w/w książce.
  • #4 6402218
    Kubeczeeek
    Poziom 15  
    pompę odśrodkową ???? moze przyblizyc to zagadnienie? Niestety nie mam ksiazki a naped chcialbym zrobic do pontonu
  • REKLAMA
  • #5 6402331
    am44
    Poziom 21  
    Napęd pompą odśrodkową wygląda mniej więcej, jak na dołączonym rysunku.Przepraszam, ale jestem po za domem i nie mam tabletu, żeby ładniej narysować. Jeżeli kolegę będzie to dalej interesować, to za tydzień mogę zamieścić skany rysunków z ksiązki.Jak wykonać śrubę napędową 3 łopatkową do silnika 2 KM i 2 łopatkową 100 W?
  • #6 6402339
    Kubeczeeek
    Poziom 15  
    bardzo ciekawe rozwiazanie. Ale skad wziasc taki silnik i jakiej mocy?
  • #7 6402430
    am44
    Poziom 21  
    Jak zrozumiałem, Kolega posiada jakieś silniki, więc trzeba dobrać pompę do posiadanych silników. Do silnika spalinowego 2 KM, trzeba szukać pompy o zapotrzebowaniu mocy około 1KW przy 3000 obr./min. Przy obrotach 1500 trzeba zastosować redukcję 1:2. W tej chwili nie mam pod ręką katalogów, żeby podpowiedzieć jakąś pompę. Najlepiej, żeby pompa miała korpus z Alu.
    Przy chęci zastosowanie silnika elektrycznego o mocy 200 - 300W, trzeba szukać na bazarach jakiś pompek przywożonych ze wschodu. Pamiętam, że kiedyś było pełno takich pompek.
    Silnik od wycieraczek "Poloneza" ma zamałą moc.
  • #8 6402545
    Kubeczeeek
    Poziom 15  
    nie prosciej zrobic normalny sposobem mocujac smiglo do silnika ?? przeciez moc powinna byc taka sama a mniej roboty
  • #9 6402699
    am44
    Poziom 21  
    Rozwiązania takie były stosowane od dawna, ale miały wiele wad. Ze względu na kąt nachylenia wału napędowego, wychodzi on dosyć długi.Robiono wały odkryte, które musiały być masywne i obciążały łożysko wału silnika, ktore musiało być dostosowane do tego obciążenia.
    Stosowano również wały łożyskowane w rurowej obudowie połączonej z obudową silnika. Przy takim napędzie musimy mieć oddzielnie ster.
    Poza mocą, istotne jest dobranie średnicy i obrotów śruby.

• REKLAMA
  • #10 6402796
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    kiedys przy testach sruby DIY wykorzystalem rowerek wodny i 1m pret - taki uzywany w budownictwie caly gwintowany i zanurzylem z pokladu rowerka wodnego - swietnie ciagnela napedzana wiertarka akumulatorowa , tylko nie polecam wiertarki , po kilku minutach pracy z silnika kapie cyna :)
  • #11 6405490
    Kubeczeeek
    Poziom 15  
    Mam ponton Długosci 280 cm. Wpadl mi wlasnie do glowy pomysl zakupu podkaszarki spalinowej o mocy 1, 2 KM i uzycia jej jako naped do pontonu tak naprawde wystarczy tylko podgiac rurke zalozyc srube napedowa i uklad gotowy. I teraz pytanie do was czy silnik takiej mocy nie jest za maly do napedu pontonu? czy nie bedzie dla niego za duze obciazenie? Taka podkaszarka uzywana sprawna na allegro 130 zl wiec by sie oplacalo chyba...
  • #12 6442031
    zorro1
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Silnik od podkaszarki nie będzie za słaby, ale najlepiej umieścić go na jakiejś kolumnie od małego łodziowego silnika spalinowego i oczywiście śruba nie może być za duża ( lepiej mniejsza - nie wykorzystasz pełnej mocy silnika ale nie będziesz go przegrzewał i przeciążał) .
    Jeżeli śruba będzie za duża to poznasz to po tym że silnik nie będzie wchodził na wysokie obroty.
  • #13 6442173
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 223
    Ten silnik jest wysoko obrotowy i żeby miał moc musi mieć wysokie obroty .
    Do tego trzeba specjalne śruby , ale i tak przeniesienie napędu ( prawdopodobnie linka ) długo nie pociągnie .
  • #14 6723580
    benioifrenio
    Poziom 1  
    Witam !! Jeśli chodzi o napęd do pontonu z podkaszarki to spokojnie sobie poradzi z pontonem.Ja mam silnik z kosy spalinowej chyba 1.5KM i radzi sobie z łódką 4 metrową plus dwóch dużych wędkarzy.
  • #15 8237608
    Kubeczeeek
    Poziom 15  
    Chcialem zapytac jakiej mocy powinien byc silnik i jak wyglada przerobka podkaszarki w praktyce no i jaka sruba byla by do tego wlasciwa. Bylbym wdzieczny za pomoc ,ewentualnie zdjecia. Moj email arturrko(_at_)wp.pl gg985981
  • #16 8423144
    Ikis_70
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    szkoda że temat zamarł ale mam pewną sugestię dla tych co będą coś konstruować. Polecał bym silnik od kosy spalinowej - ma sprzęgło odśrodkowe :)
  • #17 9586746
    jahur
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Witam.

Chciałbym odświeżyć ten temat.

Również jestem zainteresowany zrobieniem takiego napędu. Ponton już w drodze ponad 3 metry. Co do podkaszarki mam kilka pytań i mam nadzieję,że uzyskam pomoc.

Są dwa rodzaje podkaszarek jak zauważyłem. Jedne są z lancą prostą a inne z z zagiętą. Tu pytanie jaka to różnica???

Następne pytanie . Lanca od podkaszarki jest dosyć długa i moim zdaniem należałoby to jakoś skrócić. Czy jest taka możliwość???

Jeśli ktoś to przerabiał to bardzo proszę o pomoc.
  • #18 9588441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 9594018
    jahur
    Poziom 17  
    Dziękuję za odpowiedź.

No właśnie nie wiem jak jest wygląda to wszystko w lancy, ten cały wałek.

Jeśli Pan się orientuje to proszę mi powiedzieć jaka różnica jest pomiędzy lancą prostą a giętką?? Ktoś kiedyś tu na elektrodzie napisał, że jeśli będzie wałek gięty to przeróbka jest możliwa a jeśli sztywny to nie bardzo.
    Jaka to różnica???
  • #20 9700005
    jahur
    Poziom 17  
    Witam .
    Chciałbym się wypowiedzieć co do Pańskiej odpowiedzi Panie V541.
    Troszeczkę Pan przesadził, bo właśnie jestem w trakcie przerabiania podkaszarki w domowym warsztacie i uważam, że aż takiego zaplecza nie potrzeba.
    Pzdr
  • #21 20114354
    dzimus
    Poziom 12  
    Czy ktoś jest jeszcze zainteresowany tematem ??
  • REKLAMA
  • #22 20114373
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    W dobie dość tanich akumulatorów i silników elektrycznych raczej bez sensu kombinować ze spalinowcem. Teraz za tysiaka można ogarnąć prawie trzykonny kompletny napęd elektryczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania śruby napędowej 3-łopatkowej do silnika spalinowego o mocy 2 KM oraz 2-łopatkowej do silnika elektrycznego 100 W, przeznaczonych do napędu pontonu. Poruszono kwestie doboru wymiarów i kąta nachylenia łopatek, które są skomplikowane i zwykle wymagają specjalistycznego oprogramowania lub analogii do istniejących rozwiązań. Polecano literaturę, m.in. książkę Norberta Patalasa „Żagle i motory”, gdzie opisano dobór śrub napędowych dla małych jednostek. Jako alternatywę zaproponowano napęd pompą odśrodkową, dostosowaną do mocy silnika (ok. 1 kW przy 3000 obr./min dla silnika 2 KM, redukcja obrotów 1:2 przy 1500 obr./min). Silnik elektryczny o mocy 100 W (np. z wycieraczek Poloneza) jest zbyt słaby do efektywnego napędu pontonu. Dyskutowano także o praktycznych aspektach wykorzystania podkaszarki spalinowej (1–2 KM) jako napędu, w tym o różnicach między lancą prostą a giętką oraz konieczności ewentualnej modyfikacji długości wału. Zwrócono uwagę na wysokie obroty silników podkaszarek, które wymagają specjalnych śrub napędowych i odpowiedniego przeniesienia napędu. Wspomniano o wadach tradycyjnych rozwiązań wałów napędowych, takich jak obciążenie łożysk i konieczność stosowania steru. W końcowej części dyskusji zasugerowano, że obecnie bardziej opłacalne i praktyczne są napędy elektryczne zasilane akumulatorami, oferujące moc około 3 KM w kompletnych zestawach za około 1000 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA